Indian Geography MCQ Questions with Answer for Competitive Exam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Indian Geography MCQ Questions with Answer

 

Q31. Which one among the following has the maximum number of National Parks?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Arunachal Pradesh

(c) Assam

(d) Meghalaya

Answer: (a)

Explanation: Andaman and Nicobar has 9 national parks; Assam has 6, Arunachal Pradesh and Maghalaya both have 2 each.

Q32. “Tin Bigha” corridor connects-

(a) India and Pakistan

(b) India and China

(c) Bangladesh and Pakistan

(d) Bangladesh and India

Answer: (d)

Explanation: Tin Bigha Corridor is a strip of land in West Bengal on Indian border which was leased to Bangladesh in 2011 so as to provide it access to its Dahagram–Angarpota enclaves.

Q33. Which of the following statements are correct?

​1. ​Assam produces nearly 80% of jute in India.  ​

2. ​Jute grows well on loamy soil.

​3. ​Hot and humid conditions are ideal for growing jute.  ​

4. ​Jute is commonly cultivated with wheat in rotation. ​

Select the correct answer using the code given below:

​(a) ​1, 2 and 3

​(b) ​2, 3 and 4

​(c) ​2 and 3 only

​(d) ​1 and 4 only

Answer: (c)

Explanation: ​In India, Jute (corchorus spp) is produced in West Bengal (1st rank}, Bihar and Assam mainly. Jute grow well in loamy soils under hot and humid conditions-as ideal climatic condition. Generally Maize/Moong/Urd (spring season) -Jute-Rice crop rotation is followed, while Jute Rice-Wheat rotation is followed on less amount.

Q34. Which of the following is not correctly matched? ​​​​​Revolution – Related to

(a) ​ Golden – Horticulture

(b) ​ White – Milk

(c) ​ Blue – Poultry

(d) ​ Green – Agriculture

Answer: (c) ​

Explanation: The Blue Revolution envisages transformation of the fisheries sector with increased investment, better training and development of infrastructure on the lines of white revolution which transformed India’s dairy sector.

Q35. ​‘Pusa Sindhu Ganga’ is a variety of—

​(a) ​Wheat ​

(b) ​Paddy ​

(c) ​Lentil

​(d) ​Gram

Answer: ​(a)

Explanation: ​‘Pusa Sindhu Ganga’ is a variety of wheat.

Q36. How many islands are there in Lakshadweep?

(a) 17

(b) 27

(c) 36

(d) 47

Answer: (c)

Explanation: Lakshadweep is a coral archipelago which consists 36 islands. Its capital is Kavaratti. It is separated into two groups of islands namely Amindivi Islands and Laccadives by 10º Channel.

Q37. Consider the following regions:

  1. Eastern Himalayas
  2. Eastern Mediterranean region
  3. North-Western Australia

Which of the above is/are Biodiversity Hotspot(s)?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Explanation: Eastern Himalayas and Eastern Mediterranean region are Biodiversity hotspots. South west part of Australia has hotspots.

Q38. A pass in Himachal Pradesh is –

(a) Shipkila

(b) Zoji la

(c) Nathula

(d) Jelep la

Answer: (a)

Explanation: Shipkila pass in Himachal Pradesh is a border post on India China border. The penetration of Sutlej River into India takes place through this pass.

Q39. Following are the characteristics of an area in India:

  1. Hot and humid climate
  2. Annual rainfall 200 cm
  3. Hill slopes up to an altitude of 1100 metres
  4. Annual range of temperature 15°C to 30°C.

Which one among the following crops are you most likely to find in the area described above?

(a) Mustard

(b) Cotton

(c) Pepper

(d) Virginia tobacco

Answer: (c)

Explanation: Pepper is grown mainly as a rain fed crop. Pepper requires heavy rainfall (150 – 250 cm) high humidity and warm climate. Thrives best on virgin soils rich in humus content and the crop can be grown at elevations up to 1500 m.

Q40. Match with correct pairs-

List-1List-2
A. Pulicat Lake1. Orissa
B. Chilka Lake2. Rajasthan
C. Wular Lake3. Tamil Nadu
D. Sambhar Lake4. Kashmir

Codes: A B C D

(a)        3 1 4 2

(b)        3 4 2 1

(c)        4 1 3 2

(d)        1 2 4 3

Answer: (a)

Explanation: Pulicat Lagoon is the second largest brackish water lagoon in India, after Chilika LakePulicat Lagoon is considered to be the second largest brackish water. It was located on Coromandel Coast, Andhra Pradesh and Tamil Nadu border.

Chilika Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, covering an area of over 1,100 km. It is the largest coastal lagoon in India and the second largest brackish water lagoon in the world.

Wular Lake is one of the largest fresh water lakes in Asia. It is sited in Bandipora district in Jammu and Kashmir, India.

The Sambhar Salt Lake, India’s largest inland salt lake, is located 80 km southwest of the city of Jaipur and 64 km northeast of Ajmer, Rajasthan. It surrounds the historical Sambhar Lake Town.

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »
error: Content is protected !!