Indian Geography MCQ Questions with Answer for Competitive Exam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Indian Geography MCQ Questions with Answer

 

Q21. Match the dams and the States in which they are situated-

DamState
A. Tungabhadra1. Kerala
B. Lower Bhawani2. Andhra Pradesh
C. Idukki3. Tamil Nadu
D. Nagarjuna sagar4. Karnataka

Codes: A B C D

(a)        3 2 4 1

(b)        2 4 3 1

(c)        4 3 1 2

(d)        1 4 2 3

 

Answer: (c)

Explanation:

The Tungabhadra Dam also known as Pampa Sagar is constructed across the Tungabhadra River, a tributary of the Krishna River. The dam is in Hosapete, Ballari district of Karnataka.

Lower Bhavani Project Canal is a 201-kilometre (125 mi) long irrigation canal which runs in Erode district in Tamil Nadu, India. The canal is a valley-side contour canal, fed by Bhavanisagar Dam and irrigates 2.07 lakh hectares of land.

The Idukki Dam is a double curvature Arch dam constructed across the Periyar River in a narrow gorge between two granite hills locally known as Kuravan and Kurathi in Kerala, India. At 168.91 metres, it is one of the highest arch dams in Asia. It is constructed and owned by the Kerala State Electricity Board.

Nagarjuna Sagar Dam is a masonry dam across the Krishna River at Nagarjuna Sagar which straddles the border between Guntur district, Andhra Pradesh and Nalgonda district, Telangana. Constructed between 1955 and 1967, the dam created a water reservoir with gross storage capacity of 11.472 billion cubic metres.

 

Q22. Which of the following pairs are correctly matched? ​​

​I. ​Kapildhara Falls​—​Godavari River

II. Jog Falls​—​Sharavathi River

III. Shivasamudram Falls​—​Cauvery River

Select the correct answer using the code given below:

​(a) ​I and II

​(b) ​II and III ​

(c) ​I and III ​

(d) ​I, II and III

Answer: (b) ​

Explanation: Kapildhara waterfall is located in the Amarkantak district of the central Indian state of Madhya Pradesh. It lies at a distance of 6 kilometers from the Narmada Kund. The holy waters of the River Narmada plunge from a height of about 100 feet, from the ground level. This cascade gets its name from the famous sage Kapil, who had resided at this place and performed severe religious austerities. Kapil muni is said to have received the divine light at this very place, according to the ancient scriptures.  He had also written ‘Sankhya Philosophy’ an advance treatise on mathematics in the Kapil ashram. divine light at this very place, according to the ancient scriptures.  He had also written ‘Sankhya Philosophy’ an advance treatise on mathematics in the Kapil ashram.

Jog Falls is a waterfall on the Sharavati River located in the Western Ghats in Sagara taluk, Shimoga district. It is the second highest plunge waterfall in India.

Shivanasamudra Falls is a waterfall in Mandya District of the state of Karnataka, India. It is situated along the Kaveri River, which forms here the boundary to the Mandya, and is the location of one of the first hydro-electric power stations in Asia, which was set up in 1902.

Q23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (National Park/Wildlife Sanctuary)List-II (State)
A. Bondla Wildlife Sanctuary1. Orissa
B. Kangerghat National Park2. Assam
C. Orang Sanctuary3. Chhattisgarh
D. Ushkothi Wildlife Sanctuary4. Goa
5. Tripura

Codes:

(a) A-2; B-1; C-5; D-3

(b) A-4; B-3; C-2; D-1

(c) A-2; B-3; C-5; D-1

(d) A-4; B-1; C-2; D-3

Answer: (b)

Explanation: Bondla Wildlife Sanctuary is located in northeastern Goa, India in Ponda taluka. The total area of the park is 8 km2.

Kanger Ghati National Park (also called Kanger Valley National Park) was declared a national park in 1982 by the Government of India. Among the various protected areas in the country, the Kanger Valley National Park near Jagdalpur, in the Bastar region of Chhattisgarh is one of the densest national parks, well known for its biodiversity, landscape, waterfalls, subterranean geomorphologic limestone caves, and home for the Bastar hill myna, the state bird of Chhattisgarh.

The Orang National Park is a national park in India located on the northern bank of the Brahmaputra River in the Darrang and Sonitpur districts of Assam. It covers an area of 78.81 km². It was established as a sanctuary in 1985 and declared a national park on 13 April 1999.

Ushakothi Wildlife Sanctuary – Ushakothi or Badrama Sanctuary in Yavatmal, Odisha (Orissa) has a population of tigers, leopards, panthers, sloth bears and elephants in addition to the sambal, gaur, chital and nilgai. Established in 1962 over a forest area of about 304.03 square kilometres.

Q24. Consider the following statements ​

  1. ​Rural forestry aims to raise the trees on community land and on privately owned land. ​
  2. ​Farm forestry encourages individual farmers to plant trees on their own farmland to meet the domestic need of the family. ​

Which of the statement(s) given above is/are correct? ​

(a) ​Only 1 ​

(b) ​Only 2

​(c) ​Both 1 and 2 ​

(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation: ​Rural forestry (also known as community forestry) aims to raise the trees on community land and on privately owned land as in farm forestry. ​​​

Farm forestry encouraged individual farmers to plant trees on their own farmland to meet the domestic needs of the family. ​​​

All these schemes are taken up under the social forestry programme.

Q25. From North towards South, which one of the following is the correct sequence of the given rivers in India?

(a) Shyok-Spiti-Zaskar- Sutlej

(b) Shyok-Zaskar-Spiti-Sutlej

(c) Zaskar-Shyok-Sutlej- Spiti

(d) Zaskar-Sutlej-Shyok-Spiti

Answer: (b)

Explanation: The correct sequence of the rivers in India from north towards south is Shyok – Zaskar – Spiti – Satluj. Shyok flows through northern Ladakh in India. Zaskar River flows in north–eastern part of Ladakh. Spiti River is situated at Kaza in Himachal Pradesh at an elevation of 12500 feet. Satluj river rise from slopes of Kailash and flows in south–westerly direction to Himachal Pradesh & Punjab.

Q26. Which of the following is not produced in the season of kharif?

(a) Millet and Rice

(b) Maize and Jowar

(c) Jau and Mustard

(d) Jowar and Rice

Answer: (c)

Explanation: Kharif crops are sown, when south-west monsoon reaches India and harvested at the time of its reversal. That means it is sown from the month of May to July and harvested from September to October-November. The main crops of kharif season are rice, millet, jute, maize and cotton.

Q27. Consider the following statements:

  1. In India, Red Panda is naturally found in the Western Himalayas only.
  2. In India, Slow Loris lives in the dense forests of the North East.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

Explanation: Red Panda is found in mountains of Nepal, north–eastern India, China, Bhutan and Slow Loris lives in dense forest of north–east, dense forest of Assam. Red Panda is found in Eastern Himalayas, China, Bhuan and slow loris in the dense forest of north–east Assam.

Q28. Agricultural commodities are graded with:

(a) ISI

(b) Eco-products

(c) AGMARK

(d) Green Product

Answer: (c)

Explanation: AGMARK is a certification given to agricultural commodities in order to comply with Agricultural Products Act 1986. It is given for the assurance of quality.

Q29. Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production and can develop an export oriented industry in this field? ​

(a) ​Goa ​

(b) ​U. P.

​(c) ​M. P

​(d) ​Arunachal Pradesh

Answer: (d) ​

Explanation: Arunachal’s rich and colorful orchids find a place of pride. Out of about a thousand species of orchids in India, over 600 are to be found in Arunachal alone. Hence this state can rightly be called the “Orchid Paradise” of our country. These are colorful, spectacular and some bear exotic names such as Sita-Pushpa and Draupadi-Pushpa which were believed to have been worn by Sita and Draupadi for ornamentation. Many of these orchids are rare, endangered and highly ornamental with long-lasting flower qualities. Amongst the orchids as many as 150 species are ornamental and commercially important.

Q30. The soil found in the Eastern and Western coasts of India is _____.

(a) Red Rocky

(b) Laterite

(c) Black Cotton

(d) Alluvial

Answer: (b)

Explanation: Lateritic soil which is formed by the process of leaching is predominant on the Eastern and Western coast of India. This soil is found in the regions having high temperature and high rainfall.

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »
error: Content is protected !!