Indian Geography MCQ Questions with Answer for Competitive Exam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Indian Geography MCQ Questions with Answer

 

Q11. Which of the following processes is responsible for producing the sand dunes in western Rajasthan?

(a) Wind erosion

(b) Erosion by water

(c) Wind deposition

(d) Mechanical weathering

Answer: (c)

Explanation: Sand dunes are the depositional features which are formed due to the deposition of sand particles carried by wind. A sand dunes shape depends upon direction and speed of wind.

Q12. Which one of the following statements is not true?

(a) Ghaggar’s water is utilized in the Indira Gandhi canal

(b) Narmada rises from Amarkantak region

(c) Nizam Sagar is situated on the Manjra river

(d) Penganga is a tributary of the Godavari

Answer: (a)

Explanation: Indira Gandhi Canal originated from Harike barrage at Sultanpur on Sutlej but Ghaggar is a tributary of river Saraswati, which ends in the Thar Desert.

Q13. The highest peak of south India is

​(a) ​Dodabeta

​(b) ​Anamudi ​

(c) ​Mahendragire ​

(d) ​Yercaud

Answer: (b)

Explanation:Anamudi is the highest peak of South India. It is situated at an elevation of 2695 metres and located in Kerala.

Q14. ​Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below:

​Assertion (A):​ In South India, semi-arid steppe climate is found in parts of Karnataka plateau.  ​

Reason (R):​ It lies in rain shadow area of Sahyadris.  ​

Codes: ​(a) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.  ​

(b) ​Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of A.  ​

(c) ​A is true, but R is false.

​(d) ​A is false, but R is true.

Answer: (a)

Explanation: ​Due to rain shadow area of Sahyadri the regions between Karnataka and Andhra Pradesh have become semi – arid.

Q15. The highest peak in India-

(a) Kamet

(b) Nandakot

(c) Nanda Devi

(d) K2 (Godwin Austin)

Answer: (d)

Explanation:

Top 10 Highest Peaks in India

Mountain PeakHeightDescription
K28611 metres♦ The highest peak in Indian subcontinent lies between Baltistan and Xinjiang

♦ It is the highest peak in the Karakoram

Kangchenjunga8586 metres♦ The third highest summit in the World
♦ Also known as the ‘five treasures of snow’
♦ Lies in Himalayan Mountain Range
Nanda Devi7816 metres♦ Ranked the 23rd highest peak across the world.
♦ The Nanda Devi National Prak, located in vicinity to the peak, consists of the best high altitude flora and fauna.
♦ This is the highest peak located entirely within India
♦ It is a part of Himalayan mountain ranges (Garhwal)
Kamet7756 metres♦ It is located near the Tibetan Plateau
♦ It is located in the Garhwal region
Saltoro Kangri7742 metres♦ It is located near the Siachen Region.
♦ The Saltoro Kangri is ranked the 31st highest independent peak in the world
♦ It lies in Saltoro range (a part of Karakoram Mountain range)
Saser Kangri7672 metres♦ Located in Ladakh.
♦ This mountain peak is the 35th highest mountain peak in the world
♦ It lies in Saser Muztagh range (an easternmost subrange of Karakoram Range.)
Mamostong Kangri/Mamostang Kangri7516 metres♦ It is located near Siachen Glacier
♦ It is the 48th independent peak in India
♦ It is the highest peak of Rimo Muztagh range (a subrange of Karakoram range)
Rimo I7385 metres♦ The Rimo I is a part of Rimo Muztagh, a subrange of Great Karakoram range.
♦ It is the 71st highest peak in the world.
Hardeol7151 metres♦ This peak is also known as the ‘Temple of God’
♦ It is one of the oldest summits in the Kumaon Himalaya
Chaukhamba I7138 metres♦ It is located in the Garhwal district of Uttrakhand.
♦ It is a part of the Gangotri Group of Garhwal Himalaya ranges
Trisul I7120 metres♦ The name of this mountain peak is taken from the weapon of Lord Shiva.
♦ It is one of three mountain peaks located in the Kumaon Himalaya in Uttrakhand.

Q16. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I (Hill resorts)List-II (State)
A.  Dalhousie1.  Jammu and Kashmir
B.  Darjeeling2.  Himachal Pradesh
C.  Mussoorie3.  West Bengal
D.  Pahalgam4.  Uttarakhand

​Codes: A B C D

(a) ​       2 4 3 1

(b) ​      1 3 2 4

(c) ​       2 3 4 1

(d) ​      3 1 4 2

Answer: (c) ​

Explanation: Dalhousie is in Himachal Pradesh, Darjeeling is in West Bengal, Mussoorie is in Uttrakhand and Pahalgam is in Jammu and Kashmir.

Q17. Duncan passaga is locatad between-

(a) South and Little Andaman

(b) North and South Andaman

(c) North and Middle Andaman

(d) Andaman and Nicobar

Answer: (a)

Explanation: Duncan Passage is a strait in the Indian Ocean. It is about 48 km wide; it is located in between South Andaman and Little Andaman.

Q18. Among the following which river flows in rift valley?

​(a) ​Kaveri

​(b) ​Yamuna

​(c) ​Son ​

(d) ​Tapti

Answer: (d) ​

Explanation: A rift valley is created on a divergent plate boundary by action of a fault or rift. There is further spreading of crust and subsequent erosion deepens the rift.

Rivers that flow thorough rift valley in India are: Narmada River, Tapti, Mahi (all flowing west), Damodar River in Chota Nagpur plateau.

Q19. The place Sabarimala is situatad in which of the following States?

(a) Andhra pradesh

(b)Tamil Nadu

(c) Kerala (d) Karnataka

Answer: (c)

Explanation: Sabarimala is a hill situated in Perinad village, Ranni Taluk, Pathanamthitta district in Kerala State. This hill is situated at 72 kilometers from Pathanamthitta town.

Q20. Match the locations of ports labeled as A, B, C and D in the given map with the names of those ports and select the correct answer using the codes given below the names of the ports:

ig_set-1_q20

  1. Kakinada
  2. Karwar
  3. Mangalore
  4. Tuticorin
  5. Veraval

Codes:

(a) A-4; B-2; C-3; D-5

(b) A-5; B-2; C-4; D-1

(c) A-1; B-3; C-4; D-2

(d) A-5; B-3; C-2; D-1

Answer: (b)

Explanation: In the given map ‘A’ marked ports is Veraval of Gujarat, ‘B’ marked port is Karwar of Karnataka, ‘C’ marked port is Tuticorin of Tamil Nadu and ‘D’ marked port is Kakinada of Andhra Pradesh.

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 3 ... 5Next »
error: Content is protected !!