General Science: Biology MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

General Science: Biology MCQ Question and Answer

Q81. Consider the following statements about probiotic food:

  1. Probiotic food contains live bacteria which are considered beneficial to humans.
  2. Probiotic food helps in maintaining gut flora.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer:(c) Both 1 and 2

Explanation: Probiotics are the living microorganisms that to be healthy for host organism. Lactic acid bacteria, bifid bacteria are common type of microbes used as probiotics. Certain yeast and Bacilli may also useful. Probiotics are commonly consumed as a part of fermented food with specially added active live cultures such as yoghurt or as dietary supplements.

Q82. Which one of the following animals belongs to mollusca?

(a) Haliotis

(b) Hare

(c) Hydra

(d) Hyla

Answer: (b) Hare

Explanation: Sea hare belongs to phylum Mollusca. They are soft bodied organisms covered with a protein shell. Scientific name of hare is Aplysia californica. 516 Biology Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.

Q83. Which one among the following cell organelles is semi-permeable? ​

(a)​ Cell membrane ​

(b)​ Plasma membrane ​

(c)​ Cell wall

​(d)​ Nucleus

Answer: ​(d)​ Nucleus

Explanation:  Among the given example only nucleus is a cell organelle. Which bears DNA the genetic material which carries the characteristics which are transported from the parent to offspring.

Q84. Consumption of fish is considered to be healthy when compared to flesh of other animals because fish contains

(a) polyunsaturated fatty acids

(b) saturated fatty acids

(c) essential vitamins

(d) more carbohydrates and proteins

Answer: (a) polyunsaturated fatty acids

Explanation: Polyunsaturated fatty acid is an anti oxidant, which helps in building of tissues.

Q85. Insufficient blood supply in human body is referred as

(a) Ischemia

(b) Hyperemia

(c) Hemostasia

(d) Hemorrhage

Answer: (a) Ischemia

Explanation: Ischemia is a medical condition during which heart and brain muscles does not get enough oxygen. Ischemia usually happen due to shortage of blood and oxygen caused by narrowing or blockage of arteries

Q86. Consider the following statements [2001]

  1. Tapeworm is a hermaphrodite.
  2. Round-worm has separate sexes.
  3. Filaria is caused by a nematode.
  4. Guinea-worm is an annelid.

Which of these are correct?

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Answer: (b) 1, 2 and 3

Explanation: Tape worms are hermaphrodite (both male and female reproductive organ present).

Round worms are unisexual (separate sex).

Filaria is caused by Wuchereria bancrofti which is a parasitic nematode.

Guinea worm is a long and very thin nematode, not an annelid.

Q87. Which one among the following nutrients is a structural component of the cell wall of plants? ​

(a)​ Manganese

​(b) ​Potassium ​

(c)​ Phosphorus ​

(d)​ Calcium

Answer: (d)​ Calcium

Explanation:  Calcium activates enzymes, is a structural component of cell walls, influences water movement in cells and is necessary for cell growth and division.

​​Potassium helps in energy flow, manganese is involved in enzyme synthesis and phosphorus makes up backbone of genetic materials like DNA and RNA.

Q88. Two Bones are connected to each other by connective tissue called as _____.

(a) Tendon

(b) Ligament

(c) Neuron

(d) Adipose

Answer: (b) Ligament

Explanation: Ligaments are the connective tissues which connects two bones together. It helps in easy movement of bones.

Q89. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below [2001]

List-I (Bone)List-II (Name)
A. Breast-bone1. Clavicle
B. Collar-bone2. Patella
C. Knee-cap3. Scapula
D. Shoulder blade4. Sternum

Codes :

(a) A – 4; B – 1; C – 3; D – 2

(b) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2

(c) A – 1; B – 4; C – 2; D – 3

(d) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

Answer: (d) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

Explanation: Breast bone – Sternum

Collar bone – Clavicle

Knee Cap – Patella

Shoulder Blade – It connects the humerus (upper arm bone) with the clavicle. It is known as scapula.

Q90. Which of the following constitute to form a gene?

(a) Polynucleotides

(b) Hydrocarbons

(c) Lipoproteins

(d) Lipids

Answer: (a) Polynucleotides

Explanation: Polynucleotide is a linear polymer whose molecule are composed of many nucleotide units, constitute a section of a nucleic acid molecule. Polynucleotide constitute to form a gene.

Pages ( 9 of 10 ): « Previous1 ... 8 9 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!