General Science: Biology MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

General Science: Biology MCQ Question and Answer

Q61. Which of the following has the largest number of chromosomes ? ​

(a)​ Human beings ​

(b)​ Pteridophytes

​(c) ​Elephants ​

(d) ​Bryophytes

Answer: (b)​ Pteridophytes

Explanation:  Ferns, a group under pteridophytes have large number of chromosomes e.g., Ophioglossum reticulatum has 2n=1260, highest known in all life forms.

Q62. Which of the following induces nitrogen fixation in soil?

(a) Protozoa

(b) Bacteria

(c) Fungi

(d) Algae

Answer: (b) Bacteria

Explanation: Nitrogen fixation is a process in which atmosphere nitrogen is convert into Ammonia (NH3). This process is completed by the nitrogen fixing bacteria such as Azobacter, Rhizobium etc.

Q63. Which one of the following is not a photosynthetic pigment?

(a) Chlorophyll

(b) Phycobilin

(c) Carotenoid

(d) Anthocyanin

Answer: (d) Anthocyanin

Explanation: Photosynthic pigment are helpful in photosynthesis and make food as carbohydrate in presence of light, photosynthetic pigment as Chlorophylls (green pigment Carotenoids (red, orange, yellow pigments) and phycobillins. But anthocaynin is blue and purple color pigment they don’t take part in photosynthesis.

Q64. The phenomenon of genetic mutation cannot occur in

​(a)​ DNA

​(b)​ RNA ​

(c)​ chromosome

​(d) ​ribosome

Answer: ​(d) ​ribosome

Explanation:  The ribosomes are the protein-synthesizing factories. DNA, RNA and chromosomes are all genetic materials made of nucleotides, which are the sites of genetic mutations e.g., transversion and transition, point mutations, etc.

​​DNA, RNA are genetic material which helps in replication of genetic material, while chromosomes are the part of DNA

Q65. Presence of large amounts of nutrients in waters also causes excessive growth of _________ algae.

(a) Biomag nification

(b) Algal bloom

(c) Planktonic

(d) Eutro phication

Answer: (d) Eutro phication

Explanation: Planktonic are the freely floating aquatic organism. The excessive growth of these planktonic algae is the result of nutrients in water. The excessive amount of these nutrient results in the eutrophication of water bodies.

Q66. Consider the following plants

  1. Bougainvillea
  2. Carnations
  3. Cocoa
  4. Grapes

Which of these plants are propagated by stem cuttings?

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer:(c) 1, 3 and 4

Explanation: Bougainvillea, cocoa and grapes plants are propagated by stem cutting process.

Q67. The main function of the Golgi body is

​(a) ​respiration

​(b) ​to begin cell division ​

(c) ​to produce gastric juice ​

(d)​ secretion

Answer: (d)​ secretion

Explanation:  The Golgi complex and rough ER work closely. When a protein is made in the ER, then transition vesicles are synthesized. These vesicles float through the cytoplasm to the Golgi apparatus and are absorbed. After the Golgi does its work on the molecules inside the sac or the vesicle a secretary vesicle is created and released into the cytoplasm. So the main function of the Golgi bodies is secretion. ​​Respiration occurs in both plants and animals, cell division occurs during the phase of cytokineses i.e. mitosis and meiosis, and gastric juices are those which help in digestion.

Q68. What vessel carries the venous blood to the lungs for oxygenation?

(a) Pulmonary arteries

(b) Pulmonary veins

(c) Pulmonary arterio-venous shunt

(d) Right ventricle

Answer: (a) Pulmonary arteries

Explanation: Pulmonary Artery carry the deoxygenated blood from the heart and supply it to lungs for oxygenation. Pulmonary vein carries the oxygenated blood from lungs to the heart which is further supply to body from the heart through Aorta.

[Note:- Arteries normally carries the oxygenated blood and veins carries the deoxygenated blood].

Q69. Match List-I with List-II and select the answer using the codes given below:

List-I(Disease)List-II (Organism)
A. Malaria1. Fungi
B. Poliomyelitis2. Bacteria
C. Tuberculosis3. Virus
D. Ringworm4. Protozoan

(a) A-4; B-3; C-2; D-1

(b) A-4; B-3; C-1; D-2

(c) A-3; B-4; C-1; D-2

(d) A-3; B-4; C-2; D-1

Answer: (a) A-4; B-3; C-2; D-1

Explanation: Malaria parasite is an protozoan. Tuberculosis is a bacteria. Ring worm is a fungus and Poliomyelitis is a virus.

Q70. The following sugar gives energy most readily–

(a) Lactose

(b) Cellulose

(c) Maltose

(d) Glucose

Answer: (d) Glucose

Explanation: Glucose is the simplest sugar, made up of 6- carbon (C6H12O6) is readily converted into ATP or energy by the process of glycolysis in cell. All the fruits and vegetable content is converted to glucose.

Pages ( 7 of 10 ): « Previous1 ... 6 7 8 ... 10Next »
error: Content is protected !!