General Science: Biology MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

General Science: Biology MCQ Question and Answer

Q51. Xylem tissue is mainly concerned with the ​

(a) ​Photosynthesis of plants

​(b)​ Transport of water and mineral nutrients in plants ​

(c)​ Storage of prepared foods in plants

​(d)​ Transport of enzymes in plants

Answer: ​(b)​ Transport of water and mineral nutrients in plants

Explanation:  Xylem tissue is the specialized conducting system of the plants. It is the main conducting system for water and some mineral nutrients from roots to the shoot.

Q52. Assertion (A) : Drinking of whisky increases the frequency of urination.

Reason (R) : Alcohol intake speeds up the secretion of vasopressin in the body. [2002]

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true both R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation: Urination can be induced within some minutes after a person consumes alcohol, because when the kidney filters the waste, the capillaries constricts and affects the filtering ability of kidney. When the body needs to conserve water, the pituitary gland excretes a hormone called vasopressin, which causes the nephron filters to become permeable retaining more water in the blood stream and allowing less water to be excreted in the urine.

Q53. Equus Caballus is the scientific name of _________.

(a) Horse

(b) Zebra

(c) Donkey

(d) Buffalo

Answer: (a) Horse

Explanation: Equs caballus is the scientific name of Horse. Family – Equidae, Order – Squamata

Q54. Which organelle in the cell, other than nucleus contains DNA ?

​(a)​ Centriole

​(b) ​Golgi apparatus ​

(c) ​Lysosome

​(d)​ Mitrochondrion

Answer: ​(d)​ Mitrochondrion

Explanation:  Mitochondria contain DNA other than nucleus. Mitochondria are thought to be the parasites in the eukaryotic cells that got inside the latter as a result of the endo-symbiotic event that took place earlier in the evolution. Centriole is a small set of microtubules, Golgi apparatus is a complex of vesicles and folded membranes within the cytoplasm of most eukaryotic cells, involved in secretion and intracellular transport. Lysosome is an organelle in the cytoplasm of eukaryotic cells containing degradative enzymes enclosed in a membrane.

Q55. Consider the following conditions of a sick human body

  1. Swollen lymph nodes
  2. Sweating at night
  3. Loss of memory
  4. Loss of weight

Which of these are symptoms of AIDS?

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) I, 3 and 4

(d) I, 2, 3 and 4

Answer: (d) I, 2, 3 and 4

Explanation: AIDS is a viral disease. In this disease the immune system weakens and the body becomes prone to different type of infection by pathogens. Sweating at night, swollen lymph nodes, loss of memory and loss of weight are also symptoms of AIDS.

Q56. Which of the following is considered as physical basis of life?

(a) Cell wall

(b) Cell membrane

(c) Mitochondria

(d) Protoplasm

Answer: (d) Protoplasm

Explanation: Protoplasm is the colorless material including the cytoplasm, nucleus and cell organelles. Protoplasm is protected by plasma membrane is considered as physical basis of life.

Q57. When one gene controls two or more different characters simultaneously, the phenomenon is called ​

(a) ​Apomixis ​

(b) ​Pleiotropy ​

(c) ​Polyploidy ​

(d)​ Polyteny

Answer: (b) ​Pleiotropy

Explanation:  When multiple traits are controlled by one particular gene, that gene is known as pleiotropic gene and its effect is known as pleiotropic effect. Polyteny is a special nuclear differentiation reported in larval and adult Diptera, Collembola, Protista and angiosperm ovular nuclei. Apomixis is an asexual reproduction in plants, in particular agamospermy. Polyploid cells and organisms are those that contain more than two paired (homologous) sets of chromosomes.

Q58. Number of mitochondria in bacterial cell is

(a) One

(b) two

(c) many

(d) zero

Answer: (d) zero

Explanation: Bacterial cells are prokaryotic cell, don’t have membrane bound organelles but mitochondria are membrane bound organelles.So prokaryotic cell do not have any mitochondria.

Q59. Which of the following does not have any enzymes in its cells ?

​(a)​ Algae ​

(b)​ Virus ​

(c) ​Lichen ​

(d)​ Bacteria

Answer: (b)​ Virus ​

Explanation:  Virus is not a cell; it remains just in the form of a genetic material or encapsulated on outside with a protein capsid. It generally injects its genetic material into the host cells wherein the viral proteins get synthesised.

Q60. Match List-I (Indian wild life species) with List-II (Scientific names) and select the correct answer using the codes given below:

List-I (Indian wild life species)List-II (Scientific names)
A. Asiatic wild ass1 .Boselaphustragocamelus
B. Barasingha2. Cervusduvauceli
C. Chinkara3. Equushemionus
D. Nilgai4. Gazellagazella

(a) A – 2; B – 3; C – 1; D – 4

(b) A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

(c) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(d) A – 3; B – 2; C – 1; D – 4

Answer:(b) A – 3; B – 2; C – 4; D – 1

Explanation: Asiatic wild ass – Equushemionus

Barasingha – Cervusduvauceli

Chinkara – Gazellagazella

Nilgai – Boselaphustragocamelus

Pages ( 6 of 10 ): « Previous1 ... 5 6 7 ... 10Next »
error: Content is protected !!