General Science: Biology MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

General Science: Biology MCQ Question and Answer

 

Q11. What is the name of the hormone produced by thymus gland?

(a) Thyroxine

(b) Auxins

(c) Cytokinins

(d) Thymosin

Answer:  (d) Thymosin

Explanation: Thymus is an endocrine gland which release the hormone thymosin. Thymus gland helps to generate immunity by maturing the T-lymphocyte cells.

Q12. DNA differs from RNA in having nitrogenous base–

(a) Adenine

(b) Guanine

(c) Cytosine

(d) Thymine

Answer:(d) Thymine

Explanation: DNA (Deoxyribose Nucleic Acid) have four nitrogenous base Adenine, Thymine. Cytosine, Guanine and same as RNA (Ribose Nuclic Acid) have four bases as Uracil, Cytosine, Guanine and Adenine. In RNA Uracil replace the Thymine.

Q13. HYV refers to–

(a) Hybrid Yielding Variety

(b) Human Yellow Virus

(c) High Yielding Variety

(d) Human Yellow Vaccine

Answer: (c) High Yielding Variety

Explanation: HYV refers to ‘high yielding variety’. High yielding varieties are crops with better traits, high productivity per area and less use of chemical fertilizers and pesticides.

Q14. Which one of the following is a modified stem?

(a) Carrot

(b) Sweet potato

(c) Coconut

(d) Potato

Answer:(d) Potato

Explanation: Potato tuber bears buds in small pits known as eyes. Buds develops to branches. Some of the branches become green, erect and leafy stems that grow horizontally underground.

Q15. A test tube baby means–

(a) A baby grown in a test-tube

(b) Embryo fertilised in uterus and developed in test-tube

(c) Embryo fertilised and developed in uterus

(d) Fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus

Answer:  (d) Fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus

Exp : Test tube baby is an in-vitro fertilisation of sperm and egg and the resultant zygote is then transplanted in the uterus. The zygote at the stage of 16-32 called, or Blastocyst in transferred in mothers womb for further development. It is a method of Assistant reproductive technology (ART).

Q16. What is the chromosome number in a human ovum?

(a) 24

(b) 46

(c) 48

(d) None of these

Answer: (d) None of these

Exp : There are total 46 chromosome present in human cells. During the formation of gametes i.e., ovum in female and sperm in male, the chromosome number reduced to half i.e. 23 by the meiosis cell division.

Q17. Which of the following is Study of fossils ?

(a) Ethology

(b) Etiology

(c) Anthropology

(d) Paleontology

Answer: (d) Paleontology

Explanation: Paleontology origin from Greek word paleon mean old, ancient, logy study. Paleontology is the study of fossils.

Q18. Which of the following are warm blooded animals?

(a) Whales

(b) Whale sharks

(c) Alytes

(d) Draco

Answer:  (a) Whales

Explanation: Warm blooded animals are those organisms who have a constant body  temperature without the influence of external environment. Warm blooded animals are also known as endothermic.

Q19. Mon 863 is a variety of maize. It was in the news for the following reason.

(a) It is genetically modified dwarf variety which is resistant to drought

(b) It is a genetically modified variety which is pest resistant

(c) It is a genetically modified variety with ten times higher protein content than regular maize crop

(d) It is a genetically modified variety used exclusively for bio-fuel production

Answer: (b) It is a genetically modified variety which is pest resistant

Explanation:Mon 863 is genetically modified variety of maize, which is resistant of corn root worm.

Q20. Consider the following statements: 

  1. Biodiversity hotspots are located only in tropical regions.
  2. India has four biodiversity hotspots i.e., Eastern Himalayas, Western Himalayas, Western Ghats and Andaman and Nicobar Islands.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d) Neither 1 nor 2

Explanation:Biodiversity hot spots are located in temperate regions and hotspots are present in eastern Himalayas, Western Ghats and Andaman Islands.

Pages ( 2 of 10 ): « Previous1 2 3 ... 10Next »
error: Content is protected !!