General Science: Biology MCQ Question and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

General Science: Biology MCQ Question and Answer

 

Q91. Certain parts of a plant can be bent easily without breaking. This flexibility in certain parts, like leaf and stem, can be attributed to the abundance of ​

(a)​ parenchyma ​

(b) ​collenchyma ​

(c)​ sclerenchyma ​

(d)​ xylem and phloem

Answer: (b) ​collenchyma

Explanation:  Collenchymas provides malleability and flexibility to certain parts of the plants. ​​Parenchyma is considered to be the soft tissue which makes most of the cell and sclerenchyma is the dead tissue which makes up fibre and provides rigidity to the cell.

Q92. A potato tuber has been cut into two halves. A few drops of iodine solution are placed on the cut surface of one of the halves. What colour change will be noticed?

(a) From brown to blue-black

(b) From brown to orange-red

(c) From blue to pink

(d) From pink to blue-green

Answer: (a) From brown to blue-black

Explanation: Iodine solution test is done for the presence of starch any form of carbohydrate turns blue-black when exposed with iodine solution. The brown colour of aqueous solution of triiodide anion form the intermolecular charge transfer comples.

Q93. The source of oxygen generated during photosynthesis is :

(a) Water

(b) Carbon dioxide

(c) Chlorophyll

(d) Mesophyll cells

Answer: (a) Water

Explanation: Oxygen liberate after the splitting of water molecule into hydrogen and oxygen. In the photosynthesis this liberate oxygen in atmosphere.

Q94. ​In which one of the following antibody formations takes place? ​

(a)​ RBCs ​

(b) ​Blood Platelets

(c) ​Blood Plasma cells ​

(d)​ Donnan’s membrane

Answer: (c) ​Blood Plasma cells

Explanation:  Blood plasma cells form 55 – 60% by volume of blood. Antibodies and some other substances such as lysozyme and properdin always occur in the plasma. They serve to destroy bacteria, viruses and toxic substances that may enter into the blood from outside or from body tissues.

Q95. Most of the desert plants bloom during night time because

(a) Their blooming is controlled by low temperature

(b) They are sensitive to the phases of moon

(c) The desert insects eat away flowers during day time

(d) The desert insects are active during night time

Answer:(a) Their blooming is controlled by low temperature

Explanation: The blooming of desert plants is controlled by low temperature.

Q96. The book ‘Genera Plantarum’ was written by–

(a) Linnaeus

(b) Bentham and Hooker

(c) Engler and Prantle

(d) Hutchinson

Answer: (a) Linnaeus

Explanation: ‘Genera Plantarum’ is a collection of brief description of the 935 plant genera, this book was written by Swedish Naturalist Carl Linnaeus (1707-1778).

Q97. Consider the following statements: [2003]

  1. The common blue green algae, Spirogyra and Ulothrix, are found in both fresh water ponds and oceans.
  2. The Chameleon can look ahead with one eye, and at the same time look behind with another.

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer:(b) Only 2

Explanation: Spirogyra and Ulothrix are green algae not blue algae. The chameleon can see in both the direction forward and backward at the same time.

Q98. The largest source of pollution in the world is

(a) Herbicides and insecticides

(b) Automobile exhausts

(c) Sewage and garbage

(d) Industrial effluents

Answer: (c) Sewage and garbage

Explanation: The presence of any substance that is harmful or poisonous to the environment called pollution. Sewage and garbage are largest source of pollution in the world. Sewage and garbage consist industrial waste and human waste or surface run off from rainwater.

Q99. An individual whose blood type is B may in an emergency, donate blood to a person whose blood type is ​

(a)​ B or A ​

(b)​ AB or A ​

(c)​ A or O

​(d)​ AB or B

Answer: ​(d)​ AB or B

Explanation:  As, AB is the universal recipient, B thus donate blood to these two groups of people (B and AB)

Q100. Match List-I (Drugs/Chemicals) with List -II (Their uses) and select the correct answer using the codes given below

List-IList-II
A. Atropine1. Local anesthesia
B. Ether2. Heart trouble
C. Nitroglycerine3. Dilation of pupil
D. Pyrethrin4. Mosquito control

Codes :

(a) A – 1; B – 3; C – 2; D – 4

(b) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

(c) A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

(d) A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

Answer: (d) A – 3; B – 1; C – 2; D – 4

Explanation: Ether is used as an anesthesia at the time of surgery to prevent pain.

Atropine is used as eye drops to dilate the pupil before eye examination.

Nitroglycerine is widely used in the treatment of heart.

Pyrethrin is biodegradable, non-persistent pesticide which is used to kill mosquitoes, fleas and other insects.

 

Pages ( 10 of 10 ): « Previous1 ... 9 10

Read Important Article

error: Content is protected !!