Environmental Studies and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Environmental Studies and Pedagogy MCQ Question

Quiz-1Quiz-2

 

Q71. If you find a topic in EVS difficult, what will you do as a teacher?

(a) Somehow teach it

(b) Repeat the main points

(c) Put questions to the students about it

(d) Come well prepared to teach

Answer: (d) Come well prepared to teach

Q72. Sarita is a new neighbour of Sheena. Sheena while talking to Sarita came to know that prior to this new colony she was living in a slum and had to leave out forcefully as her slum was wipe out. The wiping out of slums is also known as

(a) displacement

(b) transfer

(c) emigration

(d) demolition

Answer: (d) demolition

Q73. What is the purpose of using visual-aids, while teaching EVS?

(a) To make the subject simple

(b) To be more knowledgeable

(c) Quicker

(d) To make the subject interesting

Answer: (a) To make the subject simple

Q74. Which of the following methods is best suited to show on a map the types of crops being grown in a region?

(a) Choropleth

(b) Chorocromatic

(c) Choroschematic

(d) Isopleth

Answer: (a) Choropleth

Q75. Which is the least important factor in teaching?

(a) Punishing the students

(b) Maintaining discipline in the class

(c) Lecturing in impressive way

(d) Drawing sketches and diagrams on the black board

Answer: (a) Punishing the students

Q76. Which of the following is not an effect of oil spill?

(a) Economic downturn

(b) Ecological imbalance

(c) Temperature fluctuation

(d) A slow rate of fossilization

Answer: (d) Slow rate of fossilization

Q77. While teaching the topic ‘different types of beaks’ to Class III students, which of the following planned ways chosen by a teacher is not appropriate for teaching this topic?

(a) Taking the students to a nearby park

(b) Explaining the concept by showing 3D images

(c) Explaining the concept verbally through specific examples

(d) Going to a museum for seeing preserved heads of different birds

Answer: (c) Explaining the concept verbally through specific examples

Q78. While teaching cell, at teacher, can use which of the following?

(a) Onion Peel

(b) Eraser

(c) Mango

(d) Pieces of paper

Answer: (a) Onion Peel

Q79. Which one of the following pairs of life processes occur both in plants and animals?

(a) Reproduction and food making

(b) Reproduction and germination

(c) Growth and reproduction

(d) Growth and food making

Answer: (c) Growth and reproduction

Q80. There are four below average students in a class.

Which one of the following strategies will be most effective to bring them par with the other students?

(a) Make them sit in the first row and supervise their work constantly

(b) Identify their weak areas of learning and provide remedial measures accordingly

(c) Ensure that they attend the school regularly

(d) Give them additional assignments to do at home

Answer: (b) Identify their weak areas of learning and provide remedial measures accordingly

 

Pages ( 8 of 9 ): « Previous1 ... 7 8 9Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!