Environmental Studies and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Environmental Studies and Pedagogy MCQ Question

Quiz-1Quiz-2

Q41. Pick up the correct food chain

(a) grass → chamelion → insect → bird

(b) grass → fox → rabbit → bird

(c) phytoplankton → zooplankton → fish

(d) fallen leaves → bacteria → insect larvae.

Answer: (c) phytoplankton → zooplankton → fish

Q42. The Ministry of Environment and Forest declared India’s first marine eco-sensitive zone in –

(a) Gulf of Kutch

(b) Palk Strait

(c) Gulf of Khambat

(d) Gulf of Mannar

Answer: (a) Gulf of Kutch

Q43. The largest number of Tiger Reserves are located in :

(a) Karnataka

(b) Andhra Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) West Bengal

Answer: (c) Madhya Pradesh

Q44. The word ‘ecology’ (Ökologie) was coined in 1866 by :

(a) Charles Darwin

(b)  Robert Whittaker

(c) Arthur Tansley

(d) Ernst Haeckel

Answer: (d) Ernst Haeckel

Q45. In Nitrogen Cycle, soil nitrates are transformed into free nitrogen by:

(a) Nitrifying bacteria

(b) Denitrifying bacteria

(c) Ammonifying bacteria

(d) Both (a) and (c)

Answer: (b) Denitrifying bacteria

Q46. What is the basic unit of society ?

(a) Men

(b) Women

(c) Children

(d) Family

Answer: (d) Family 

Q47. Which of the following statement are true ?

  1. Algae contain chlorophyll.
  2. Algae can prepare their own food.
  3. Algae do not require water for photosynthesis.
  4. Algae need oxygen as raw material for photosynthesis.

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1 and 4

(d) 2 and 3

Answer: (a) 1 and 2 

Q48. A biochemical compound that readily combines with oxygen and distributes it throughout the human body is

(a) Chlorine

(b) Urea

(c) Hemoglobin

(d) Water

 Answer: (c) Hemoglobin

Q49. Which of the following statements is incorrect?

(a) Ocean constitute the largest amount of water on the Earth approximately 97% of total water

(b) Mostly the river drains into the ocean or sea

(c) Groundwater forms the source of fresh water

(d) Glacier and ice caps constitute 1 % of all freshwater present on the earth

Answer: (d) Glacier and ice caps constitutes 1 % of all freshwater present on the earth 

Q50. Which of the animal lives in sty ?

(a) Pig

(b) Hen

(c) Dog

(d) Sheep

Answer: (a) Pig 

Pages ( 5 of 9 ): « Previous1 ... 4 5 6 ... 9Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!