Environmental Studies and Pedagogy MCQ Question

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Environmental Studies and Pedagogy MCQ Question with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q61. Study the following pairs of nutrients and their sources

I. Iron: Amla and blue leafy vegetables

II. Vitamin C: Banana and fish liver oil

III. Calcium:  Meat and yeast

IV. Chlorine: Salt and seafood

Identify the incorrect pairs

(a) I and IV

(b) II and III

(d) I and Ill

(c) II and IV

Answer: (b) II and III

Q62. Which one of the following is the most important mode of transportation in India?

(a) Pipeline

(b) Roadways

(c) Railways

(d) Airways

Answer: (b) Roadways

Q633. Some students while performing food tests on the given sample of the food item observed that the colour of that food item has changed into bluish-black after putting iodine on it The given food item could be

(a) peas

(b) almonds

(c) boiled rice

(d) groundnut

Answer: (c) boiled rice

Q64. Which day is celebrated as World Water Day?

(a) 5th May

(b) 19th June

(c) 15th July

(d) 22nd March

Answer: (d) 22nd March

Q65. Which of the following describes the best way to deal with at the primary level?

(a) Picturesque book

(b) Storytelling method

(c) Teaching methods to suit disability

(d) Activity work

Answer: (c) Teaching methods to suit disability

Q66. Which is considered the most important quality of a teacher at the primary level?

(a) Eagerness to teach

(b) Patience and perseverance

(c) Competence in teaching methods

(d) Strict and discipline

Answer: (b) Patience and perseverance

Q67. Which of the following diseases is spread through contaminated water?

(a) Polio

(b) Asthma

(c) Cholera

(d) Tuberculosis

Answer: (c) Cholera

Q68. The most important causative pollutant in the soil is

(a) plastic

(b) glass junk

(c) detergent

(d) iron junk

Answer: (c) detergent

Q69. Which of the following is an energy giving food?

(a) Bread

(b) Pulses

(c) Fish

(d) Green vegetables

Answer: (a) Bread

Q70. Roughage helps in preventing infectious diseases

(a) in providing energy to the body

(b) in growing our body

(c) in pushing food through the stomach and intestine

(d) in preventing infectious diseases

Answer: (c) in pushing food through stomach and intestine

Q71. If you find a topic in EVS difficult, what will you do as a teacher?

(a) Somehow teach it

(b) Repeat the main points

(c) Put questions to the students about it

(d) Come well prepared to teach

Answer: (d) Come well prepared to teach

Q72. Sarita is a new neighbour of Sheena. Sheena while talking to Sarita came to know that prior to this new colony she was living in a slum and had to leave out forcefully as her slum was wipe out. The wiping out of slums is also known as

(a) displacement

(b) transfer

(c) emigration

(d) demolition

Answer: (d) demolition

Q73. What is the purpose of using visual aids, while teaching EVS?

(a) To make the subject simple

(b) To be more knowledgeable

(c) Quicker

(d) To make the subject interesting

Answer: (a) To make the subject simple

Q74. Which of the following methods is best suited to show on a map the types of crops being grown in a region?

(a) Choropleth

(b) Chorocromatic

(c) Choroschematic

(d) Isopleth

Answer: (a) Choropleth

Q75. Which is the least important factor in teaching?

(a) Punishing the students

(b) Maintaining discipline in the class

(c) Lecturing in an impressive way

(d) Drawing sketches and diagrams on the black board

Answer: (a) Punishing the students

Q76. Which of the following is not an effect of the oil spill?

(a) Economic downturn

(b) Ecological imbalance

(c) Temperature fluctuation

(d) A slow rate of fossilization

Answer: (d) Slow rate of fossilization

Q77. While teaching the topic ‘different types of beaks’ to Class III students, which of the following planned ways chosen by a teacher is not appropriate for teaching this topic?

(a) Taking the students to a nearby park

(b) Explaining the concept by showing 3D images

(c) Explaining the concept verbally through specific examples

(d) Going to a museum for seeing preserved heads of different birds

Answer: (c) Explaining the concept verbally through specific examples

Q78. While teaching cell, at the teacher, can use which of the following?

(a) Onion Peel

(b) Eraser

(c) Mango

(d) Pieces of paper

Answer: (a) Onion Peel

Q79. Which one of the following pairs of life processes occurs both in plants and animals?

(a) Reproduction and food making

(b) Reproduction and germination

(c) Growth and reproduction

(d) Growth and food making

Answer: (c) Growth and reproduction

Q80. There are four below-average students in a class.

Which one of the following strategies will be most effective to bring them par with the other students?

(a) Make them sit in the first row and supervise their work constantly

(b) Identify their weak areas of learning and provide remedial measures accordingly

(c) Ensure that they attend the school regularly

(d) Give them additional assignments to do at home

Answer: (b) Identify their weak areas of learning and provide remedial measures accordingly

Q81. The greatest important cause of failure at the beginning of a teacher lies in the area of

(a) inter-personal relationship

(b) verbal ability

(c) knowledge of the teacher

(d) tight handling of the students

Answer: (c) knowledge of the teacher

Q82. An effective teacher adopts the norms of the

(a) laisse fair society

(b) democratic society

(c) autocratic society

(d) All of these

Answer: (b) democratic society

Q83. The scientific explanation of child development was given by

(a) Darwin

(b) Tiedman

(c) Pestalozzi

(d) None of these

Answer: (b) Tiedman

Q84. Rina saw a farmer separating the grains from the chaff. The process is called

(a) harvesting

(b) threshing

(c) handpicking

(d) winnowing

Answer: (b) threshing

Q85. A man started doing a job in New Delhi and then moved towards the West. From the West, he e travelled the East due to his postings. Which of the following places were travelled by the man from New Delhi in the period of his postings in India?

(a) Jaipur and then Dehradun

(b) Bikaner and then Lucknow

(c) Lucknow and then Bikaner

(d) Dehradun and then Jaipur

Answer: (b) Bikaner and then Lucknow

Q86. Which of the following is the most important single factor u underlying the success of beginning a teacher?

(a) Communicative its ability

(b) Personality and its ability to relate to the class  and to the pupils

(c) Scholarship

(d) Organisational ability

Answer: (d) Organisational ability

Q87. Which route serves as the shortcut water route connecting Europe, Australia, and Asia?

(a) The Nicaragua Canal

(b) The Panama Canal

(c) The Suez Canal

(d) The Kiel Canal

Answer: (b) The Panama Canal

Q88. Mugdha spends a few days in Hyderabad. She saw a traditional dance of the state. But now she is unable to recall the name of that dance. Which dance was it?

(a) Kathak

(b) Kathakali

(c) Odissi

(d) Kuchipudi

Answer: (d) Kuchipudi

Q89. The first Indian woman to scale Mount Everest.

(a) Bachendri Pal

(b) Rajkumari Amrit Kuar

(c) Junko Tabei

(d) Rita Faria

Answer: (a) Bachendri Pal

Q90. While teaching about the human skeletal system, which of the following will be the best way to do it?

(a) To use notes only

(b) The present picture of a human

(c) Show a chart of the human skeletal system

(d) To organize a discussion

Answer: (c) Show a chart of the human skeletal system

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!