Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Q71. Which one of the following is the most stable ecosystem? ​

(a) ​Desert ​

(b) ​Mountain ​

(c) ​Ocean ​

(d) ​Forest

Answer: (c)​

Explanation: Ocean is the most stable ecosystem. It is also one of the highly productive ecosystems.

Q72. Which one of the following is related to ozone formation?

​(a) ​Photosynthesis process

​(b) ​Photochemical process

​(c) ​Chemosynthesis process ​

(d) ​Hydrolysis process

Answer: (b)

Explanation:​Photochemical process is related to ozone formation as it is through this process radicals react with volatile organic compounds (VOC) and nitrogen oxides (NOx) to form ozone.

Q73. Which of the following environmentalists first gave the concept of Biodiversity ‘Hotspots?

​(a) ​Julia Hill ​

(b) ​John Muir ​

(c) ​Norman Myers ​

(d) ​Gaylord Nelson

Answer: (c)

Explanation:​The concept of biodiversity hotspots was given by biologist Norman Myers. A biodiversity hotspot is a bio-geographic region that is both a significant reservoir of biodiversity and is threatened with destruction.

Q74. Namdapha is a national park in-

(a) Mizoram

(b) Manipur

(c) Tripura

(d) Arunachal Pradesh

Answer: (d)

Explanation: Namdapha National Park is the third-largest in India. It is also a biodiversity hot spot in Eastern Himalayas. It is located in Arunachal Pradesh. It has tropical rainforests. It is a tiger reserve.

Q75. Solar radiation plays the most important role in the ​

(a) ​Carbon cycle

​(b) ​Oxygen cycle

​(c) ​Water cycle

​(d) ​Nitrogen cycle

Answer: ​(c)​

Explanation: Solar radiation plays an important role in the water cycle. It helps in the evaporation of water from several places like the ocean, ponds, etc. It also facilitates the melting of glaciers, Ice-caps, and other snow-laden areas which contribute to the water cycle.

Q76. The concept of carbon credit originated from which one of the following?

​(a) ​Kyoto protocol ​

(b) ​Earth summit

​(c) ​Doha round ​

(d) ​Montreal Protocol

Answer: ​(a)​

Explanation: The concept of Carbon Credit was originated from Kyoto Protocol. Carbon credit allows a country or organization to produce a certain amount of carbon emissions and which can be traded if the full allowance is not used. Kyoto Protocol was adopted in Kyoto, Japan, on 11 December 1997 and entered into force on 16 February 2005.

Q77. According to the Wildlife (Protection) Act, 1972, which of the following animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by law? ​

  1. ​Gharial ​
  2. ​Indian wild ass
  3. Wild buffalo

​Select the correct answer using the code given below:

​(a) ​1 only

​(b) ​2 and 3 only ​

(c) ​1 and 3 only ​

(d) ​1, 2 and 3

Answer: (d)​

Explanation: The schedule 5 vermin- crow, fruit bat, mice, and rat can be killed. Since the animals given in the above MCQ are outside that list hence answer is “D”.

Q78. The objective of Biosphere Reserve is-

(a) Preservation of flora and fauna of forest land

(b) Research and Development of forest product

(c) Research and Development of agro- product

(d) All of the above

Answer: (d)

Explanation: All the above-given options are correct in terms of the objective of the biosphere reserve. Hence (d) is the right option.

Q79. ​Earth summit was held in

​(a) ​Chicago

​(b) ​Copenhagen ​

(c) ​Rio de Janeiro ​

(d) ​London

Answer: (c)​

Explanation: The Earth Summit or UN Conference on Environment and Development (UNCED) was held in Rio de Janeiro during 3-14 June 1992.

Q80. The author of Green Development is

​(a) ​M. J.  Bradshaw

​(b) ​M.  Nicolson ​

(c) ​R. H.  Whittaker ​

(d) ​W. M.  Adams

Answer: (d)

Explanation:William M. Adams is the author of Green Development. The book provides a clear and coherent analysis of sustainable development in both theory and practice.

Pages ( 8 of 10 ): « Previous1 ... 7 8 910Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!