Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Environment and Biodiversity MCQ Questions and Answer

Q61. Consider the following statements

  1. ​​Tree Foundation, an NGO engaged in the conservation of the sea turtle found more than 1000 dead Olive Ridley Turtles on the shores of Nagapattinam.
  2. The Olive Ridley turtles find the coastline of Nagapattinam as favorable nesting habitat and that’s why they reach the shore from December to March every year.
  3. ​The Olive Ridley looks very similar to the Kemp’s Riddle but has a deeper body and slightly up-turned edges to its carapace (shell). ​
  4. ​Olive Ridley weighs around 45 kilograms and is 70cm in size and this makes them the smallest of the sea turtles along with Kemp riddles. ​

Which of the following statements are correct? ​

(a) ​1, 2 and 3

​(b) ​2, 3 and 4

​(c) ​1, 3 and 4

​(d) ​All of the above

Answer: (b)​

Explanation: Tree foundation, an NGO engaged in the conservation of the sea turtle, found more than 100 dead Olive Ridley turtles on the shores of Nagapattinam. The Olive Ridley turtles are rusty-colored carapace and have slightly smaller heads and shells than the Kemp turtles. These Olive Ridley turtles generally occur through the Antilles, around the north coast of South America, in West Africa, the Indian Ocean, Australia, and Southeast Asia. As per the reports, the populations of Olive Riddles have declined in Pakistan, Myanmar, Malaysia, and Thailand, and possibly on the east coast of India, south of Orissa, and in the Andaman and Nicobar islands.

Q62. Discussing the consequences of global climate change at a conference, representatives of a developing nation suggest that those nations that contribute the most greenhouse gases (GHGs) to the atmosphere should contribute the most to paying for adaptive responses worldwide.  Further, this representative pointed out that her poor country contributes less than 1% of the annual GHGs and has less than 0. 1% of the world’s wealth.  This representative’s appeal represents:

​(a) ​The precautionary principle

​(b) ​The polluter pays and equity principles ​

(c) ​An argument for mitigation instead of adaptation.  ​

(d) ​Stages 2 and 3 of the climate change skeptic’s responses

Answer: (b)​

Explanation: In environmental law, the polluter pays principle is enacted to make the party responsible for producing pollution, to be held responsible for paying the damage done to the natural environment. The precautionary principle is a strategy to cope up with the possible risks in cases where scientific understanding is incomplete as yet, in cases such as GMD, nanotechnology, etc. There are 5 stages of skeptical responses to climate change. These are ​

(i)​ Denial of the existence of the problem ​

(ii)​ Denial that humans are responsible for it ​

(iii)​ Denying that it is in fact a problem

​(iv)​ Denying the possibility that it can be solved ​

(v)​ Claiming that it is already too late to solve the problem.

Q63. The concept of the ecological niche was first introduced by ​

(a) ​C. C.  Park ​

(b) ​E. P. Odum

​(c) ​J.  Grinnell

​(d) ​G. E.  Hutchinson

Answer: (c)​

Explanation: Joseph Grinnell was the first person to introduce the concept of ecological niche use in his 1917 paper titled “The niche relationships of the California Thrasher”.

Q64. The Earth summit was organized by-

(a) UNESCO

(b) UNCED

(c) WHO

(d) UNICEF

Answer: (b)

Explanation: Earth Summit was organized by UNCED i.e. United Nations Conference on Environment and Development in Rio de Janeiro, Brazil in the year 1992. It is also known as Rio Summit and Rio Conference.

Q65. The highest chemical pollution is caused by the industrial effluents of ​

(a) ​Leather industry ​

(b) ​Paper industry

​(c) ​Rayon industry

​(d) ​Textile industry

Answer: (a)​

Explanation: The highest chemical pollution is caused due to industrial effluents from Leather Industry. It contains a complex mixture of both organic and inorganic pollutants like chlorinated phenols, chromium, Azodyes, Lead, Mercury, Arsenic, Polychlorinated Biphenyls, Formaldehyde resins, etc.

Q66. Silent valley is located in-

(a) Assam

(b) Kerala

(c) Africa

(d) Andhra Pradesh

Answer: (b)

Explanation: Silent valley is a National Park in Nilgiri Hills in Kerala’s Palakkad District. It consists of tropical rainforests & moist deciduous forests. Along with Karimpuzha& Mukurthi National Park, it forms the part of NilgiriInternational Biosphere Reserve.

Q67. Eco-Mark is given to the Indian products that are ​

(a) ​Pure and unadulterated ​

(b) ​Rich in proteins ​

(c) ​Environment-friendly ​

(d) ​Economically viable

Answer: (c)​

Explanation: The government of India launched the eco-labeling scheme known as `Eco-mark’ in 1991 for easy identification of environment-friendly products. Its purpose is also to increase consumer awareness about the ecological impact of different products.

Q68. Which one of the following naturally occurring greenhouse gases causes the highest percentage of the greenhouse effect? ​

(a) ​Carbon dioxide

​(b) ​Methane ​

(c) ​Ozone ​

(d) ​Water vapor

Answer: ​(d)​

Explanation: Water vapor is the most potent of the greenhouse gases in Earth’s atmosphere. The amount of water vapor in the atmosphere is dependent on air temperature. The warmer the surface, the greater the rate of evaporation water from the surface. As a result, increased evaporation leads to a greater concentration of water vapor in the lower atmosphere capable of absorbing infrared radiation and increasing the global temperature.

Q69. Which one of the following trees is considered to be an environmental hazard?

​(a) ​Babool

​(b) ​Amaltas ​

(c) ​Neem

​(d) ​Eucalyptus

Answer: ​(d)

Explanation:​ Eucalyptus is considered an environmental hazard due to various reasons. Eucalyptus is responsible for replacing indigenous forests in several parts of the world, depleting food and shelter sources and therefore affecting animals and birds. Growing Eucalyptus in low rainfall areas may cause adverse environmental impacts due to competition for water with other species.

Q70. The “Valley of Flowers” is located in which state?

(a) Uttarakhand

(b) Jammu and Kashmir

(c) Kerala

(d) Himachal Pradesh

Answer: (a)

Explanation:Valley of Flowers’ is a National Park in the state of Uttarakhand in the Western Himalayas. E.g. Asiatic black bears, snow leopards, etc. are found. Valley of Flowers along with Nanda Devi National Park makes up Nanda Devi Biosphere Reserve.

Pages ( 7 of 10 ): « Previous1 ... 6 7 8 ... 10Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!