English and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
English and Pedagogy MCQ Questions with Answer
Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4

Q11. Language acquisition

(a) are the memorization and use of necessary vocabulary

(b) involves a systematic approach to the analysis and comprehension of grammar as well as to the memorization of vocabulary

(c) refers to the process of learning a native or a Second language because of the innate capacity or the human brain

(d) is a technique intended to simulate the environment in which children learn their native language

Answer: (c) refers to the process of learning a native or a Second language because of the innate capacity of the human brain

Explanation: Language acquisition refers to the process of learning a native or a second language because of the innate capacity of the human brain

Directions (Q. Nos. 12-20) Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Time was when people looked heavenward and prayed, “Ye Gods, give us rain, keep drought away, Today there are those who pray. “Give us rain, keep El Nino away.” EI Nino and its atmospheric equivalent, called the Southern Oscillation, are together referred to as ENSO and are household words today. Meteorologists organize it as often being responsible for natural disasters worldwide. But this wisdom dawned only after countries suffered, first from the lack of knowledge and then from the lack of coordination between policymaking and the advance in scientific knowledge. Put simply, El Nino is a weather event restricted to certain tropical shores, especially the Peruvian coast. The event has diametrically opposite impacts on the land and sea. The Peruvian shore is a desert. But every few years, an unusually warm ocean current- El Nino warms up the normally cold surface waters of the Peruvian coast, causing very heavy rains in the early half of the year.

And then, miraculously, the desert is matted blue. Crops like cotton, coconuts, and bananas grow on the otherwise stubbornly barren land. These are the Peruvians’ anos de Prudencia or years of abundance. The current had come to be termed EI Nino or the Christ child because it usually appears as an enhancement if a mildly warm current that normally occurs here around every Christmas.

But this b0on on land is accompanied by oceanic disasters. Normally, the waters of the South American coast are among the most productive in the world because of a constant upswelling of nutrient-rich cold waters from the ocean depths. During an El Nino, however, waters are stirred up only from near the surface. The nutrient crunch pushes down primary production, disrupting the food chain. Many marine species, including anchoveta (anchovies), temporarily disappear. This is just one damning effect of EI Nino. Over the years its full impact has been studied and what the Peruvians once regarded as manna, is now seen as a major threat.

Q12. Meteorologists took time to understand El Nino because

(a) it was neither a disaster nor a boon for the people living in desert areas

(b) they recognized it as an atmospheric equivalent and hence called it Southern Oscillation

(c) they suffered from a lack of knowledge about El Nino as they were not scientifically advanced

(d) All of the above

Answer: (c) they suffered from a lack of knowledge about El Nino as they were not scientifically advanced

Explanation: Meteorologists took time to understand the El Nino desert because they suffered from a lack of knowledge about El Nino as they were not scientifically advanced.

Q13. El Nino in a layman language is

(a) a natural disaster

(b) a weather event

(c) Southern Oscillation

(d) None of these

Answer: (b) a weather event

Explanation: El Nino in a layman’s language is a weather event.

Q14. What are the two types of landscapes that are affected by El Nino?

(a) Coastal areas and sea

(b) Deserts and oceans

(c) Tropical shores and land

(d) All of these

Answer: (c) Tropical shores and land

Explanation: Tropical shores and land are the two types of landscapes affected by El Nino.

Q15. Which word in Para 3 is the antonym for “Fertile’?

(a) Matted

(b) Barren

(c) Abundance

(d) None of these

Answer: (b) Barren

Explanation: Antonym for ‘fertile’ is ‘barren’

Q16. What, according to the author, is a positive effect of EI Nino?

(a) It causes a change in the atmosphere

(b) It results in vegetation in barren lands

(c) It comes around Christmas

(d) It is regarded as manna

Answer: (b) It results in vegetation in barren lands

Explanation: The positive effect is that it results in vegetation in barren lands.

Q17. How can we say the El Nino proves to be a boon for the South American Coast?

(a) It causes an upswelling of rich nutrients making it the most productive in the world

(b) It causes the destruction of many marine species such as anchoveta

(c) It warms up normally cold surface waters off causing heavy rains

(d) It enhances warm currents around every Christmas

Answer: (a) It causes an upswelling of rich nutrients making it the most productive in the world

Explanation: El Nino proves to be a boon for the South American Coast, for; it causes an upswelling of rich nutrients making it the most productive in the world.

Q18. The years of abundance’ is when

(a) El Nino occurs during Christmas

(b) the deserts are matted blue

(c) Marine species are destroyed

(d) None of the above

Answer: (a) El Nino occurs during Christmas

Explanation: The ‘years of abundance’ is when El Nino occurs during Christmas.

Q19. The phrase, ‘damning effect’ means

(a) destructive effects

(b) disrupting effects

(c) negative effects

(d) full effects

Answer: (a) destructive effects

Explanation: The phrase ‘damning effect’ means destructive effects.

Q20. People today, pray to God to keep

(a) rains and droughts away

(b) drought away

(c) El Nino away

(d) El Nino and droughts away

Answer: (c) El Nino away

Explanation: People today, pray to God to keep El Nino away.

Pages ( 2 of 7 ): « Previous1 2 3 ... 7Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!