CTET November 2012 Question Paper-2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
CTET November 2012 Question Paper-2 with Answer
Child DevelopmentMath and ScienceSocial ScienceLanguage-I (Eng)Language-II (Hindi)
Part-IV: Language-I(Eng)

Directions (Q. 91-99): Read the given passage and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Clearly the socialization of gender is reinforced at school. “Because classrooms are microcosms of society, mirroring its strengths and ills alike, it follows that the normal socialization patterns of young children that often lead to distorted perceptions of gender roles are reflected in the classrooms.” (Marshall, 1997). Yet gender bias in education reaches beyond socialization patterns, bias is embedded in textbooks, lessons, and teacher interactions with students. This type of gender bias is a part of the hidden curriculum of lessons taught implicitly to students through the everyday functioning of their classroom.

Research has found that boys were far more likely to receive praise or remediation from a teacher than girls. Girls were most likely to receive an acknowledgment response from their teacher. They give boys greater opportunity to expand ideas and be animated than they give to girls and that they reinforce boys more for general responses than they do for girls. Clearly, the socialization of gender roles and the use of a gender-biased hidden curriculum lead to an inequitable education for boys and girls. Gender bias in education is an insidious problem that causes very few people to stand up and take notice

Q91. Socialization is a process of

(a) causing to conform to environmental demands

(b) succumbing to psychological pressures

(c) molding a child to conform to certain norms of behavior

(d) learning to accept the moral values of a society

 Answer: (c) molding a child to conform to certain norms of behavior

Explain: Socialization is the adoption of behavior according to the culture one lives in. According to this definition, we can say that it is basically a way of moulding a child to conform to certain norms of behavior.

Q92. A ‘microcosm of society

(a) has educational facilities

(b) has an excellent learning environment

(c) reflects the exceptional achievements of its government

(d) imitates life outside the classroom learning environment

 Answer: (d) imitates life outside the classroom learning environment

Explain: The word microcosm refers to a small model of something big. In this sense, ‘microcosm of society would refers to something that imitates life outside the classroom learning environment.

Q93. A ‘perception’ referred to here is that

(a) school curriculum supports the girl child

(b) boys are more intelligent and lively

(c) teachers balance the bias

(d) there is no bias in schools

 Answer: (b) boys are more intelligent and lively

Explain: The passage talks about a ‘distorted perception in terms of gender biases. So, the perception here referred to is that boys are more intelligent and lively.

Q94. A word from the essay which is the opposite of demonstrated’ is

(a) animated

(b) implicit

(c) clearly

(d) distorted

 Answer: (b) implicit

Explain: The word ‘demonstrated’, which means showcased or revealed, is the opposite of implicit, which means to suggest indirectly.

Q95. Remediation’ in the classroom is the process of

(a) error correction orally in the class

(b) reinforcement of good behavior among learners

(c) giving special coaching for quiet students

(d) stopping a negative trend in the learning achievement

 Answer: (a) error correction orally in the class

Explain: Remediation’ is an act of correcting an error. In classroom teaching, it may be done orally.

Q96. In ‘inequitable education’,

(a) boys get more school hours

(b) course books are prescribed differently for boys and girls

(c) teachers disrespect girls

(d) learning is not a balanced process between genders

 Answer: (d) learning is not a balanced process between genders

Explain: As described in the passage, the learning experiences of boys and girls are different in inequitable education. Boys are more likely to receive praise and a better environment to expand their ideas.

Q97. An insidious problem’ would be one that is caused seemingly

(a) deliberately

(b) carelessly

(c) harmlessly

(d) ignorantly

 Answer: (c) harmlessly

Explain: The word insidious’ refers to something that proceeds in a subtle way but is harmful. So, an ‘insidious problem is the one that is caused seemingly harmlessly.

Q98. A ‘hidden curriculum’ implies here that

(a) boys need preferential treatment

(b) the school system enforces sexual stereotypes

(c) the curriculum is gender-biased

(d) girls need more attention while teaching

 Answer: (b) the school system enforces sexual stereotypes

Explain: The author says that the “use of a gender-biased hidden curriculum leads to an inequitable education for boys and girls. Here, a hidden curriculum implies Stereotypes enforced by school.

Q99. A synonym for ‘general’ is

(a) customary

(b) precise

(c) diminutive

(d) special

 Answer: (a) customary

Explain: The word customary’, which means common or usual, is the synonym of ‘general.

Directions (Q. 100-105); Read the given poem and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Hope is the thing with feathers

That perches in the soul,

And sings the tune -without the words,

And never stops at all,

And sweetest in the gale is heard

And sore must be the storm

That could abash the little bird

That kept so many warm,

I’ve heard it in the chilliest land,

And on the strangest sea

Yet, never, in extremity

It asked a crumb of me.

Emily Dickinson

Q100. In the line “Hope is the thing with feathers’, the poet is using a/an

(a) imagery

(b) simile

(c) allegory

(d) hyperbole

 Answer: (b) simile

Explain: An allegory is a figure of speech in which abstract ideas are represented using visible symbols.

Q101. The observation “perches in the soul‘ refer to human

(a) worries

(b) disappointment

(c) expectation

(d) spirituality

 Answer: (a) worries

Explain: ‘Perch’ means to sit on something Hope sits or stays alive within us even in our troubled times. So, here, perches in the soul refer to human worries.

Q102. ‘And sweetest in the gale is heard‘ means

(a) winds blow loudly during a gale

(b) sorrow is the greatest during a storm

(c) the expectation of relief even in sorrow

(d) Joy and happiness go hand in hand

 Answer: (c) expectation of relief even in sorrow

Explain: The poem describes ‘hope’ as a bird and says that the more the wind is stormy. the sweeter the song seems. In terms of hope, this would refer to the expectation of relief even in sorrow.

Q103. ‘Abash‘ means a sense of

(a) embarrassment

(b) loss

(c) nope

(d) pride

 Answer: (a) embarrassment

Explain: “Abash’ is a sense of embarrassment or self-consciousness.

Q104. ‘Never, in extremity‘ refers to

(a) longing excessively

(b) unexpected

(c) extreme happiness

(d) nope costs nothing

 Answer: (d) nope costs nothing

Explain: According to the poem, the bird (hope) asks for nothing even in the most difficult time.

Q105. ‘A crumb‘ is a metaphor for

(a) sadness

(b) hope

(c) reward

(d) food

 Answer: (c) reward

Explain: Here, ‘crumb’ refers to reward. The poet says that the bird (a metaphor for hope) does its work without expecting any crumb (a metaphor for reward).

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q106. According to the observation in NCF 2005 (3.1.3],

English is a ……………… language in India.’

(a) first

(b) global

(c) second

(d) foreign

 Answer: (b) global

Explain: According to NCF 2005, English in India is a global language and there are a variety of situations pertaining to the teaching of English in our country.

Q107. “You ask, what has my government done for you? I can answer in two words: A lot!” The question put here is

(a) a prompt

(b) rhetorical

(c) explanatory

(d) stylized

 Answer: (b) rhetorical

Explain: The question given here is a rhetorical one. A rhetorical question is one where an answer is not expected.

Q108. Your classmate has just finished reading a book from the library that you wanted and you want him/her to give it to you. Choose how you will make the request.

(a) Give me the book.

(b) Can you give me the book now?

(c) Let me have the book now, please

(d) Could you let me take the book now?

 Answer: (d) Could you let me take the book now?

Explain: Out of the given options, the fourth option makes a request in a polite manner.

Q109. Read this exchange.

Teacher: Shall we go out to the garden and find out the names of those flowers near the wall?

Students: Yes, yes, yeah…

Teacher: Yes, Ma’am, please.

Here the teacher

(a) confirms the student’s request

(b) offers an alternative language activity

(c) relates language function with politeness

(d) makes a polite suggestion to start reading

 Answer: (c) relates language function with politeness

Explain: Here, the teacher corrects the students by telling them the correct way of responding to a teacher or an elder. In this way, the teacher shows her students how language should be used with politeness.

Q110. Which is a lexical word?

(a) whether

(b) if

(c) some

(d) principal

 Answer: (c) principal

Explain: A lexical word is the one that has a meaning. Out of the given words, only ‘principal’ qualifies this category.

Q111. Use of dialogues and avoiding unnecessary details pertain to

(a) reports

(b) storytelling

(c) writing a report or story

(d) listening to a conversation

 Answer: (a) reports

Explain: A report is usually written in the third person. It is to the point and may contain quoted lines of the person interviewed (if any).

Q112. I suggest that we all watch the movie TIGER”

It has been suggested that we watch the movie TIGER’ together.

The two given statements can be differentiated by drawing students’ attention to the

(a) use of by’ in the passive form

(b) the arrangement of words

(c) change in the verb forms

(d) the roles of the subject and the object in both sentences

 Answer: (a) use of by’ in the passive form

Explain: The sentences differ invoice. The first one is in an active voice, while the second one is in the passive voice. While teaching the two voices, the role of the word ‘by’ is important.

Q113. The purpose of ‘rapid reading’ is

(a) extended reading

(b) seeking information

(c) for interest

(d) for specific detail

 Answer: (c) for interest

Explain: Rapid reading is also called speed reading. It is done for interest or to improve speed.

Q114. The process of word formation consists of

(a) compounding and conversion

(b) conversion and meaning

(c) spelling and compounding

(d) using synonyms or euphemisms

 Answer: (a) compounding and conversion

Explain: The process of word-formation consists of compounding and conversion. Compounding is a process in which two or more words combine to form a single word. Conversion is a process in which a new word is created from an old one.

Q115. Note-taking is done

(a) during extensive reference work

(b) while writing an essay

(c) during a lecture

(d) while reading a review

 Answer: (c) during a lecture

Explain: While attending lectures, students may take notes. Note making involves taking down important points.

Q116. Speaker 1: Can I borrow your pencil, please?

Speaker 2: Why not?

During this exchange, while assessing students speaking-listening skills, mark/s would be deducted for

(a) the first speaker, as the question is framed incorrectly

(b) the second speaker, as the response is framed incorrectly

(c) both, since it is a meaningless exchange

(d) neither, as the context justifies this exchange

 Answer:  (a) the first speaker, as the question is framed incorrectly

Explain: The question framing is incorrect. Instead of the modal verb ‘can’, the speaker should have used ‘may.

Q117. While writing, one of the cohesive devices used is

(a) ellipsis

(b) preposition

(c) imagery

(d) content words

 Answer: (c) content words

Explain: Cohesive devices are often called linking words. These are content words that help in making the sentences or clauses of a written piece of work seem more connected.

Q118. If a piece of writing is complete, in the third person, without digressions and emotional overtones and logically arranged, it is a

(a) classified advertisement

(b) memorandum

(c) report

(d) newspaper article

 Answer: (c) report

Explain: A report is written in the third person. It reports an incident or event and hence, it is logically arranged and lacks any digression or emotional overtone.

Q119. ‘Rahul received the following telegram on his birthday. Write three sentences about it The input is given]

This writing task requires the …………………………

(a) knowing

(b) applying

(c) creating

(d) analyzing

 Answer: (c) creating

Explain: This writing task involves the skill of creating. Creation is a level in Bloom’s taxonomy.

Q120. “You have to bring your own stationery. You will need 2 pencils, an eraser and a ruler.’ The underlined word is a

(a) conjunction

(b) lexically similar word

(c) substitute word

(d) reference word

 Answer: (b) lexically similar word

Explain: A lexical word is one which has a meaning. Here, stationery’ is a lexical word.

 

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!