CTET November 2012 Question Paper-2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
CTET November 2012 Question Paper-2 with Answer
Child DevelopmentMath and ScienceSocial ScienceLanguage-I (Eng)Language-II (Hindi)

Candidate have to do questions number 31 to 90 either from Part-II ( Mathematics and Science ) or from Part-III ( Social Studies/ Social Science):

Part-III: Social Science

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q31. A type of farming in which higher doses of modern inputs are used to obtain higher productivity is known as

(a) Subsistence Farming

(b) Commercial Farming

(c) Extensive Agriculture

(d) Shifting Agriculture

 Answer: (b) Commercial Farming

Explain: This is the farming that is performed on a large scale, with the help of lot of machines. Commercial farming includes commercial grain farming, mixed farming, and plantation agriculture.

Q32. The Standard Meridian of India is

(a) 83° 30′ E longitude

(b) 82° 30′ E longitude

(c) 82° 50′ E longitude

(d) 82° E longitude

 Answer: (b) 82° 30′ E longitude

Explain: From Gujarat to Arunachal Pradesh there is a time lag of two hours. Hence, time along the Standard Meridian of India (82° 30E) passing through Mirzapur in Uttar Pradesh is taken as the standard time for the whole country.

Q33. Resources which are found in a region, but have not been utilized are known as

(a) Valuable resources

(b) Potential resources

(c) Actual resources

(d) Waste resources

 Answer: (b) Potential resources

Explain: These are the resources whose entire quantity may not be known and these are not being used at present. These resources could be used in the future. The level of technology is not so advance to use these resources at present. Persian and Indian styles.

Q34. The Mughal Architecture is a blending of

(a) Turkish and Persian styles

(b) Arab and Indian styles

(c) Persian and Indian styles

(d) Turkish and Afghan styles

 Answer: (c) Persian and Indian styles

Explain: Mughal rulers were skilled in adapting regional architectural styles in the construction of their own buildings. In Akbar’s capital at Fatehpur Sikri many of the buildings bear the impact of the architectural styles of Gujarat and Malwa.

Q35. When State does not interfere in religious affairs it is called

(a) polity

(b) arbitrary

(c) secularism

(d) sovereignty

 Answer: (c) secularism

Explain: Secularism means the separation of the power of religion and the Power of the state. This is important for a country to function democratically. This allows individuals the freedom to live by their religious beliefs and practices.

Q36. Which of the following forests do not have a distinct period of shedding leaves, and therefore do not ever look bare?

(a) Temperate deciduous

(b) Tropical deciduous

(c) Tropical everblue

(d) Temperate everblue

 Answer: (c) Tropical everblue

Explain: Tropical rain forests receives heavy rainfall. In these forests, there are many species of trees that do not Sue their leaves in a particular season rather at different times of the year. So, they always appear blue and called tropical everblue forests.

Q37. The highest lawmaking body in India is the

(a) Judiciary

(b) Parliament

(c) Prime Minister and his Council

(d) President

 Answer: (b) Parliament

Explain: One of the important functions of parliament is law making.

Q38. When a number of industries locate close to each other and share the benefits of their closeness, it is referred to as

(a) Assembly line production

(b) Industrial system

(c) Industrial region

(d) Market economy

 Answer: (c) Industrial region

Explain: Industrial region or industrial area refers to a region with extremely dense industry. It is usually heavily urbanized. For example – many industries prefer to locate near sea points or near coal fields.

Q39. When rock fragments get compressed and hardened to form layers of rocks they are known as

(a) Primary rocks

(b) Igneous rocks

(c) Metamorphic rocks

(d) Sedimentary rocks

 Answer: (d) Sedimentary rocks

Explain: Small pieces of fragmented rocks when piled up and pressed together over a long period of time form sedimentary rock. Most sedimentary rocks form under water. Some e.g. are sandstone & limestone.

Q40. The system of tax became most prominent in the period of

(a) Guptas

(b) Harappa Civilization

(c) Vedic Age

(d) Mahajanapadas

 Answer: (d) Mahajanapadas

Explain: The rulers of Mahajanapadas started building huge forts and maintained big armies, which required lot of resources. So instead of taking occasional gift they started collecting regular taxes.

Q41. Which of the Following literary heritage of India means approaching and sitting near “?

(a) Puranas

(b) Upanishads

(c) Vedas

(d) Aranyakas

 Answer: (b) Upanishads

Explain: The term Upanishads literally means approaching and sitting near”, and implies listening to the mystic doctrines of the spiritual teacher who has understood the fundamental truths of the universe. It is basically a conversation between the teacher and the student.

Q42. The movement of the Earth around the Sun is known as

(a) Circle of illumination

(b)Rotation

(c) Revolution

(d) Orbital plane

 Answer: (c) Revolution

Explain: The movement of the Earth around the sun is known as revolution. It takes 365¼ days to complete this revolution and due to this movement Only we get seasons.

Q43. In India, the Munda Tribe lived in the region of

(a) Kullu

(b) Chhotanagpur

(c) Bastar

(d) Durg

 Answer: (b) Chhotanagpur

Explain: The Munda are tribal people of the Chhotanagpur plateau region. They have customs and rituals that are very different from other city people. Birsa Munda, lead a late 19th century independence movement during British Colonial rule in India.

Q44. When one particular image is fixed with an individual or group, it is known as

(a) Statue

(b) Discriminated

(c) Stereotyped

(d) Mistreated

 Answer: (c) Stereotyped

Explain: Stereotypes are qualities/disqualities assigned to groups of people related to their race, nationality and gender etc. Stereotype generalize groups of people in manners that lead to discrimination and ignore the diversity within groups.

Q45. Who among the following was the founder of ‘Khalsa’?

(a) Guru Teg Bahadur

(b) Guru Govind Singh

(c) Guru Angad Dev

(d) Guru Nanak Dev

 Answer: (b) Guru Govind Singh

Explain: Khalsa which means ‘pure’ is the name given by Guru Govind Singh to all Sikhs who have been baptized or initiated by taking amrit in a ceremony called Amrit Sanchar.

Q46. Who among the following Mughal rulers led the idea of Universal Peace’ ?

(a) Jahangir

(b) Akbar

(c) Shahjahan

(d) Humayun

 Answer: (b) Akbar

Explain: Religious Policy of Akbar was that of complete toleration. This policy was based on the principle of universal peace. Akbar was the first among the emperors of Delhi who pursued such a policy.

Q47. Article-21 of the Indian Constitution entitles

(a) Right to Constitutional Remedies

(b) Right to Freedom of Religion

(c) Right to Equality

(d) Right to Life

 Answer: (d) Right to Life

Explain: Article 21 lays down that no person shall be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law.

Q48. Who led the Anti-British movement in Kittoor ?

(a) Nana Phadnis

(b) Ahilyabai Holkar

(c) Rani Laxmibai

(d) Rani Channamma

 Answer: (d) Rani Channamma

Explain: She was Channamma Queen of the princely state Kittoor in Karnataka. She was one of the first woman independence activist of India. She did not succeed in driving them away, but did provoke many woman to rise against the British rule.

Q49. The place, people, things and nature that surround any living organism are called

(a) Biotic resources

(b) Lithosphere

(c) Surrounding

(d) Environment

 Answer: (d) Environment

Explain: Environment is sum total of water, air and land inter-relationships among themselves and also with the human being, other living organisms and property.

Q50. Bodies that do not have their own heat and light, but are lit by the light of the stars are known as

(a) Celestial bodies

(b) Stars

(c) Constellations

(d) Planets

 Answer: (d) Planets

Explain: Planets are heavenly bodies that do not have their own heat and light. They get energy by the light of the stars nearer to them.

Q51. Out of the following, which is the most ideal layer of the atmosphere for flying aeroplanes?

(a) Exosphere

(b) Troposphere

(c) Ionosphere

(d) Stratosphere

 Answer: (d) Stratosphere

Explain: Stratosphere is the second layer of the atmosphere from the ground and is free from clouds and other weather phenomena. That is why they make the most ideal condition for flying aeroplanes.

Q52. More than 80 percent of the population of the world lives in

(a) Asia and Europe

(b) Asia and Africa

(c) Asia and South America

(d) North America and Asia

 Answer: (b) Asia and Africa

Q53. Which one of the following is an erosion land feature ?

(a)  Mushroom rocks

(b) Loess

(c) Delta

(d) Moraines

 Answer: (a)  Mushroom rocks

Explain: Mushroom rocks are commonly found in desert areas. Weathering of the hard rock layer eventually the lower and soft rock due to wind are the process of its formation.

Q54. In the Indian freedom struggle. ‘Dandy March’ marked the beginning of

(a) Home Rule Movement

(b) Quit India Movement

(c) Civil Disobedience Movement

(d) Swadeshi Movement

 Answer: (c) Civil Disobedience Movement

Explain: On the historic day of 12th March 1930. Gandhiji inaugurated the Civil Disobedience movement by conducting the historic Dandy salt March, where he broke the salt laws imposed by the British Government.

Q55. Which one of the following is true about classical dances ?

(a) Kathak was recognized as a classical dance form only after Independence

(b) They are always superior to folk dances

(c) There are eight recognized classical forms of dances

(d) Kathakali is the classical form of Kathak

 Answer: (c) There are eight recognized classical forms of dances

Explain: There are eight recognized classical forms of dances. Sangeet Natak Akademi currently confers classical status on eight Indian dance styles. They are Bharatanatyam, Kathak, Kathakali, Kuchipudi, Manipuri, Mohiniyattams Odissi and Sattriya.

Q56. In India the Governor of the State is appointed by the

(a) Chief Justice of Supreme Court

(b) President of India

(c) Parliament

(d) Prime Minister

 Answer: (b) President of India

Explain: The Government of the state is appointed by the President of India for a term of 5 years. The Governor of the state have the similar powers and functions at the state level as that of the President of India at Union Level.

Q57. East coast of North America and the sea around Japan have rich fishing grounds because of

(a) meeting of warm and cold currents

(b) a cold current lowing along the coast

(c) indented coastal area

(d) a warm current along the coast

 Answer: (a) meeting of warm and cold currents

Explain: Meeting of warm and cold currents because of the meeting of warm and cold currents its marine flora is a rich mix of temperature and cold water species because of the wide range of water temperature in different parts of the coast. That is why fish can flourish in this region.

Q58. A particular area from which all the voters living there choose their representative is called a

(a) Region

(b) Territory

(c) Constituency

(d) State

 Answer: (c) Constituency

Explain: The voters or residents of a particular are represented by an elected representative.

Q59. When the subjugation of one country by another leads to political, economic, social and cultural changes we refer to this process as

(a) Renaissance

(b) Confederacy

(c) Mercantile

(d) Colonization

 Answer: (d) Colonization

Explain: Colonization is the act, by a militarily strong country, of invading and taking over the sovereignty of another country/area which then becomes known as a colony. Eg. when Britain colonized India, the political, industrial and cultural sovereignty of India changed.

Q60. Which of the following is a conventional source of energy?

(a) Tidal energy

(b) Fossil fuel

(c) Wind

(d) Solar energy

 Answer: (b) Fossil fuel

Explain: Fossil fuels are fuels formed by natural processes such as decomposition of buried dead organisms. Fossil fuels contain high percentages of carbon and include coal, petroleum and natural gas. They are non-renewable and take millions of years to form. They are the main source of conventional energy.

Q61. Where, among the following, is the mid-day Sun exactly overhead at least once a year on all latitudes?

(a) Between Arctic Circle and Antarctic Circle

(b) Between Tropic of Cancer and Equator only

(c) Between Tropic of Capricorn and Equator only

(d) Between Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn

 Answer: (d) Between Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn

Explain: The mid-day sun is exactly overhead at least once a year on all latitudes in between the tropic of cancer and the tropic of Capricorn. This area, therefore receives the maximum heat and is called the Torrid zone. The angle of the sun’s rays goes on decreasing towards the poles.

Q62. Which one of the following should be the most noticeable for a Social Sciences teacher about a discussion held recently ?

(a) Students refused to listen to their co-students completely

(b) Students started questioning their co-students directly

(c) Students interrupted their co-students frequently

(d) No student seemed to be agreeing fully with other students

 Answer: (b) Students started questioning their co-students directly

Q63. The median score of a class of 51 students is 36 in a summative assessment in Social Sciences. It suggests that

(a) 36 percent of the content is learned by them

(b) the majority of students scored below 36

(c) 25 students scored marks equal to or above 36

(d) the majority of students scored in the range of 36-46

 Answer: (c) 25 students scored marks equal to or above 36

Q64. While assessing the attitudes and values, a Social Science teacher may assign weightage to which of the following descriptors?

(a) Does not wish the teacher everyday

(b) Passively accepting ideas of others

(c) Feels free to ask questions

(d) Does not share credit with other children

 Answer: (d) Does not share credit with other children

Q65. The year 2012 can also be written as

(a) AP2012

(b) BC2012

(c) EC2012

(d) AD2012

 Answer: (d) AD2012

Explain: Anno Domini (AD) and Before Christ (BC) are designations used to label or number years used with the Julian and Gregorian Calendars. There is no zero year in between, so the year AD 1 immediately follow the year 1 BC. Anno Domini is sometimes referred to as the Common Era, Christian Era, or current Era (C.E.)

Q66. A narrow strip of land, which connects two landmasses is known as

(a) Strait

(b) Isthmus

(c) Gulf

(d) Island

 Answer: (b) Isthmus

Explain: An Isthmus is a narrow strip of land connecting two larger land areas, usually with water on either side. Canals are often built across isthmuses, where they may be a particularly advantageous short cut for marine transport. E.g. Panama canal & Suez canal.

Q67. Which of the following complements diversity ?

(a)Travelling on a train

(b) Speaking in own mother tongue

(c) Celebrating own festivals

(d) Visiting native village

 Answer: (b) Speaking in own mother tongue

Explain: India is probably the only country where people belonging to different religions, caste and creeds, speaking different languages, having different cultures, different modes of living, different clothing, different food habits live together.

Q68. Most suitable statement about Biosphere is

(a) Various domains of environment

(b) Man’s immediate surroundings

(c) Plant and Animal kingdom

(d) Land, water, air, plants and animals

 Answer: (d) Land, water, air, plants and animals

Explain: Biosphere is the narrow zone of the Earth’s surface where all the other domains of the Earth lithosphere, hydrosphere, and atmosphere meet and support life.

Q69. Which of the following is an advantage of a spiral curriculum in Social Sciences ?

(a) Make the concepts more purposeful and relevant

(b) Retention of the concepts for a longer period of time and with a deeper understanding

(c) Ability to apply the concepts across disciplines

(d) Increased opportunities to develop theme-based learning

 Answer: (b) Retention of the concepts for a longer period of time and with a deeper understanding

Q70. Which one of the following is a Paleolithic site’?

(a) Burzahom

(b) Inamgaon

(c) Hallur

(d) Bhimbetka

 Answer: (d) Bhimbetka

Explain: Archaeologists named the earliest period as the Paleolithic. This age was remarkable due to its findings of stone tools. The Bhimbetka rock shelters are an archaeological world heritage site located in Madhya Pradesh. Many stone tools and cane paintings are identified from Bhimbetka.

Q71. Which one is right in reference to Social Science at an elementary level ?

(a)History- Geography- Economics-Sociology

(b) History- Geography – Political Science -Economics

(c) History-Geography-Political Science -Sociology

(d) History- Geography – Civics – Sociology

 Answer: (d) History- Geography – Civics – Sociology

Q72. Which one of the following is not recommended by CBSE for Formative Assessment ?

(a) Using authentic sources of primary texts

(b) Source-based analysis

(c) Models and charts

(d) Too-frequent testing

 Answer: (d) Too-frequent testing

Explain: CCE does not mean that tests and assignments have to be conducted or given frequently. On the contrary the scheme of CCE discourages mechanical testing. it envisages employment of a variety of tools and techniques tor assessment in informal and formal settings which are more interesting, relevant and meaningful and involve learners for greater participation and learning.

Q73. The following factors form a basis for teaching Social Science except

(a) to develop a critical understanding of society

(b) to promote analytical skills

(c) to promote social skills for adjusting in the global world

(d) to transmit information on texts

 Answer: (d) to transmit information on texts

Explain: To transmit information on texts. The aim of social studies is the promotion of civic competence the knowledge, intellectual processes and democratic dispositions required of students to be active and engaged participants in public life.

Q74. A universal language of the map can be understood by way of

(a) Thematic maps

(b) Conventional symbols

(c) Sketch

(d) Alphabets

 Answer: (b) Conventional symbols

Explain: The various features shown on a map are represented by conventional symbols. There is an international agreement regarding the use of these symbols. E.g. relief, water bodies, vegetation, etc.

Q75. The famous conquest of Kalinga by the Mauryan ruler Ashoka was fought in the present day

(a) Andhra Pradesh

(b) Karnataka

(c) Odisha

(d) Kerala

 Answer: (c) Odisha

Explain: Kalinga war was fought between the Mauryan Empire under the leadership of Ashoka the Great and the state of Kalinga located on the coast of the present day Indian state of Odisha. The bloodshed of this war is said to have prompted Ashoka to adopt Buddhism.

Q76. The tomb of a Sufi saint is known as

(a) Dargah

(b) ldgah

(c) Khanqah

(d) Ibadatgah

 Answer: (a) Dargah

Explain: A dargah is a sufi Islamic shrine built over the grave of a revered religious figure, often a Sufi saint on Dervish. Local Muslims may visit a shrine as a form of pilgrimage. They usually include a mosque, meeting rooms, Islamic religious schools, residences for a teacher on care taker, etc.

Q77. Read some points about the Atlantic Ocean:

A. It is ‘S’ shaped.

B. Its coastline is smooth and straight.

C. It is the busiest ocean from a commercial viewpoint.

Which of the above statements are true ?

(a) A, B and C all

(b) Only A and B

(c) Only B and C

(d) Only A and C

 Answer: (d) Only A and C

Explain: The Atlantic Ocean is the second largest ocean of the world. It occupied on elongated, S-shaped basin extending longitudinally between Eurasia and Africa to the east and the Americas to the west. It is one of the busiest ocean from commercial point of view.

Q78. lf a teacher wants to teach ‘evolution of life’ he/she must visit

(a) Animal sanctuary

(b) Natural history museum

(c) Archaeological museum

(d) Zoological park

 Answer: (b) Natural history museum

Explain: The natural history museum portrays the origin and evolution of life and presents the variety and diversity of the flora and fauna of a country. There is a section an evolutionary sequences and evidences to established how the present day life evolved.

Q79. The collection of weather information by using weather instruments is an example of collecting

(a) Generic data

(b) Primary data

(c) Secondary data

(d) Tertiary data

 Answer: (b) Primary data

Explain: Primary research consists of a collection of original primary data. Different weather instruments are used to collect day to day changes in weather.

Q80. Which one of the following is a characteristic of reciprocal learning?

(a) Teacher is completing her education while working in a school

(b) Responsibility for learning is shared between the students and the teacher

(c) Learning proceeds by addressing the causes of forgetting

(d) Teacher reciprocates by actively leading the teaching learning process

 Answer: (b) Responsibility for learning is shared between the students and the teacher

Explain: Responsibility for learning is shared between the students and the teacher reciprocal teaching is an instructional activity that takes the form of a dialogue between teachers and students regarding segments of text for the purpose of constructing the meaning of text.

Q81. Normative dimension of Social Sciences includes which of the following dimensions?

(a) Cogency

(b) Relevancy

(c) Equality

(d) Utility

 Answer: (c) Equality

Explain: The major thrust to the social science curriculum has remained utilitarian in nature. It puts emphasis on development at issues to understand the normative dimension like issues of equality justice and dignity.

Q82. Continuous and Comprehensive Evaluation mainly focuses on

(a) promoting weaker ineligible students to higher grade

(b) continuous testing to improve the child

(c) continuous observation of the behavior of the child

(d) education of Head, Heart and Hand

 Answer: (c) continuous observation of the behavior of the child

Explain: Continuous observation of the behavior of the child. CCE helps in improving student’s performance by identifying his/her learning difficulties at regular time intervals right from the beginning of the academic session and employing suitable remedial measures for enhancing their learning performance.

Q83. A Social Science teacher often takes an objective type formative assessment but she has a doubt about the reliability of the test developed by her. What should be done to increase the reliability of these assessments ?

(a) Increase the number of questions

(b) Use standardized test

(c) Use questions given in the booklet of exemplars published by NCERT

(d) Try to find out what other teachers do

 Answer: (b) Use standardized test

Explain: It will help in assessing and evaluating students more quickly and easily. But sometimes standardized test does not take care of all the aspects of the students.

Q84. Social Science should equip children with

(a) the ability to defend social practices

(b) the ability to follow social rules about gender

(c) the ability to withstand social pressure

(d) the ability to think independently

 Answer: (d) the ability to think independently

Explain: The main objective of studying Social science is to equip children with the ability to think independently. And also to develop a deep understanding about society and will work for the growth of society.

Q85. Best way to teach the topic “Functions of Parliament’ is through

(a) Project work

(b) Lecture method

(c) Story telling

(d) Conducting debates for arriving at consensus over issues

 Answer: (d) Conducting debates for arriving at consensus over issues

Explain: To teach the topic ‘Functions of Parliament the teacher needs to make the session highly interactive, student focused activities such as parliamentary role plays, teamwork, speeches and debate.

Q86. Parents of a first generation learner express their inability to help their child in dealing with his/her educational problems during a PTA. As a teacher you should

(a) ask them to provide an environment rich in different types of learning materials at home

(b) ask them to join centers established for adult education

(c) ask them to carefully monitor the time their child devotes to his studies at home

(d) comfort them by telling that their knowledge about their child is of utmost importance in helping to deal with their child

 Answer: (c) ask them to carefully monitor the time their child devotes to his studies at home

Q87. While teaching democratic polity, a Social Sciences teacher invites an expert of Political Science from a local college to speak to her class. Before the expert could speak to her class, the teacher must share with him which of the following ?

(a) Instructional objectives for the topic

(b) Text-book prescribed for the class

(c) Kind of assessments that will be based on this topic

(d) There are some students belonging to reserved categories in the class

 Answer: (a) Instructional objectives for the topic

Explain: Instructional objective for the topic before teaching democratic polity, a Social science teacher need to consider the instructional objective because it will help the students to understand the correct meaning of democratic polity. A sense of social responsibility will arise in the students which will help in shaping the democracy in future.

Q88. Which of the following is the most important feature of a book on Social Sciences at the national level?

(a) It should not follow any particular school of thought specially in writing history

(b) It should not include lengthy texts as it is difficult for children to remember lengthy texts

(c) It should provide information in a crisp and systematic way to facilitate memorization

(d) It should be such so as to enable all social groups to relate to it

 Answer: (d) It should be such so as to enable all social groups to relate to it.

Q89. Which one of the following is the most suitable teaching aid to show proportionate size and shape of continents?

(a) Political map of the World

(b) Physical map of the World

(c) Poster of the Earth

(d) Globe

 Answer: (d) Globe

Explain: Some advantages of globe are-

(i) It shows proportion ate size and shape of continents.

(ii) Gives directions and distances without-distortion.

(iii) It is a good visual indication of the earth’s surface.

Q90. A class includes some tribal children and as a result there is an environment of cultural diversity in that class. Which of following would be the most suitable method for the teacher to use this effectively ?

(a) Displaying tribal artifacts and costumes

(b) Asking students to tell about their tribes and relate the information to topics being taught

(c) Highlighting the role of freedom fighters such as Birsa Munda during the freedom movement

(d) Asking students to carry out action research on topics related to their culture and valued by them the most

 Answer: (d) Asking students to carry out action research on topics related to their culture and valued by them the most

Explain: The tribal people express their culture identity and distinctiveness in their social organization, language, ritual and festivals, arts etc. Students will be definitely fascinated by conducting research on tribal culture.

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!