CTET November 2012 Question Paper-2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET November 2012 Question Paper-2 with Answer

Child DevelopmentMath and ScienceSocial ScienceLanguage-I (Eng)Language-II (Hindi)

Candidate have to do questions number 31 to 90 either from Part-II ( Mathematics and Science ) or from Part-III ( Social Studies/ Social Science):

Part-II: Math and Science

Q31. Which of the following fraction is greater than ½  and less than ¾?

(a) 31/40

(b) 9/20

(c) 4/5

(d) 7/10

Answer: (d) 7/10

Explain: Make the denominators same in all the given fractions.

1/2 = 20/40, 3/4 = 30/40

31/40, 9/20 = 18/40, 4/5 = 32/40, 7/10 = 28/40

The only fraction between 20/40 and 30/40 is 28/40 = 7/10

Q32. Which one of the numbers –20, –¾, ½, 10 is greater than its square?

(a) 1/2

(b) –¾

(c) 10

(d) –20

 Answer: (d) –20

Explain:  Square of the numbers are (–20)2 = 400, (–¾ )2 = 9/16, (½)2 = 1/4, (10)2 = 100

∴ greater than its square –20

Q33. 3 × 105 + 4 × 103 + 7 × 102 + 5 is equal to

(a) 3004705

(b) 3475 × 1010

(c) 304705

(d) 347500

 Answer: (c) 304705

Explain:  3 × 105 + 4 × 103 + 7 × 102 + 5 = 300000 + 4000 + 700+ 5 = 304705

[ Read More: Mathematics and Pedagogy MCQ Questions with Answer ]

Q34. The sum of two numbers is 32. If one of them is –36, then the other number is

(a) –4

(b) 4

(c) –68

(d) 68

 Answer: (d) 68

Explain: Let the second number be x.

∴ –36 + x  = 32 ⇒ x = 32+ 36 = 68

Q35. In 2010, the population of a city is 30.3 million. This number is same as

(a) 30300000

(b) 303000000

(c) 3030000

(d) 30030000

 Answer: (a) 30300000

Explain: 1 million 1000000

∴ 30.3 million = 30.3 x 1000000 = 30300000

Q36. If a3 =1+7, 33 =1+7+ b, 43 = 1+ 7+c, then the value of a + b + c is

(a) 58

(b) 77

(c) 75

(d) 110

 Answer: (b) 77

Explain: a3 =1+7 = 8 ⇒ a = 2; 33 =1+7+ b ⇒ b = 27 – 8 = 19;

43 = 1+ 7+c ⇒ c = 64 – 8 = 56

∴ a + b + c = 2 + 19 + 56 = 77

Q37. 210 – 1 is divisible by

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 10

 Answer: (b) 3

Explain: an – bn is always divisible by a + b if n is even.

As n = 10 is even, therefore 210 – 110 is divisible by 2+ 1, i.e. 3

Q38. The sum of HCF and LCM of 4, 20 and 28 is

(a) 136

(b) 144

(c) 74

(d) 140

 Answer: (b) 144

Explain: 4 = 22, 20 = 22 × 5; 28 = 22 × 7

LCM = 22 × 5 × 7 = 140

HCF = 22 = 4

Sum = 140 + 4 = 144

Q39. Express 0.33 ÷ 0.11 in percentage.

(a) 1/3

(b) 1/300

(c) 30

(d) 300

 Answer: (d) 300

Explain: 0.33 ÷ 0.11 = 0.33/0.11 = 3 = 300/100 = 300%

Q40. The sum of mean and median of numbers 5.02, 5.18, 5.12, 5.007 and 5.018 is

(a) 10.089

(b) 10.73

(c) 10.89

(d) 10.7

Answer: (a) 10.089

Explain: Mean = $\frac{Sum\,\,of\,\,Number}{Total\,\,Numbers}=\\\frac{5.02+5.18+5.12+5.007+5.018}{5}\\=5.069$

Ascending order is 5.007, 5.018,. 5.02, 5.12, 5.18

Median = Middle number = 5.02

Sum = 5.069 + 5.02 = 10.089

Q41. Two squares have sides x cm and (2x + 1) cm. The sum of their perimeters is 100 cm. Area (in cm2) of the bigger square is

(a) 81

(b) 289

(c) 64

(d) 225

 Answer: (b) 289

Explain: Perimeter of the squares are 4x,  8x + 4 ∴ sum of their perimeters 12x + 4

∴ 12x + 4 = 100 ⇒ x = 8

Area (in cm2) of the bigger square = (17)2 = 289

Q42. The number of lines of symmetry of the figure is

2012 nov ctet paper-2 ms_q42

(a) 1

(b) 3

(c) 4

(d) 6

 Answer: (d) 6

Explain: The “Line of Symmetry (shown here in dotted) is the imaginary line where you can fold the image and have both halves that match exactly.

2012 nov ctet paper-2 MS_a42

6 lines are possible in the above figure. Thus, the given figure has 6 lines of symmetry.

Q43. If the circumference of a circle is 3 cm, then its area (in cm2 ) is

(a) 9/4π

(b) 4/9π

(c) 4π/9

(d) 9 π /4

 Answer: (a) 9/4π

Explain: Circumference of a circle = 2πr ⇒ r = 3/2π

Area= πr2 = π × (9/4π2) = 9/4π

Q44. The area of a rectangle is A cm2 and length is l cm. Its perimeter (in cm) is

(a) 2 l + 2A

(b) 2 l + $\frac{A}{2l}$

(c) 2 l + $\frac{A}{l}$

(d) 2 l + $\frac{2A}{l}$

 Answer: (d) 2 l + $\frac{2A}{l}$

Explain: Let the breadth of a rectangle b cm

l × b = A ⇒ b = $\frac{A}{l}$∴ perimeter = 2 (l + b) = 2 (l + $\frac{A}{l}$)

Q45. A car goes one kilometer at 30 km per hour and then goes another kilometer at 40 km per hour. The average speed (in km/hour) of the car for 2 km is

(a) 35

(b) $34\frac{2}{7}$

(c) $33\frac{3}{7}$

(d) $33\frac{5}{7}$

 Answer: (b) $34\frac{2}{7}$

Explain: Average speed = Total distance/Total time

Total distance 2km

Total time 1/30 + 1/40 = 7/120

Average speed = $\frac{2}{\frac{7}{120}}=\frac{2\times 120}{7}\,\,=34\frac{2}{7}km/h$

Q46. A cube has a volume 125 cm3, Area of its one face is

(a) 5 cm2

(b) 25 cm2

(c) 20 cm2

(d) 30 cm2

 Answer: (b) 25 cm2

Explain: Volume of cube = (side of cube)3

Let x be the side of cube Then, x3 =  125 ⇒ x= 5 cm

Area of a face of the cube = x2 = 25 cm2

Q47. In the figure, ABC is a triangle. Measure of ABD, in degrees, is

2012 nov ctet paper-2 ms_q47

(a) 57

(b) 47

(c) 61

(d) 80

 Answer: (a) 57

Explain: ∠BDC +∠ BDA  = 180° (Angles on the same side of a straight line)

119° + ∠BDA = 180°

∠BDA = 180° – 119° = 61°

Now, ∠ABD = 180° – (61° + 62°) = 57°

Q48. A PQR and A TQR are on the same base QR and on the same side of QR. If PQ = TR and PR = TQ, then which of the following is correct?

(a) ∆ PQR ≅ ∆ TQR

(b) ∆ PQR ≅ ∆ TRQ

(c) ∆ PQR ≅ ∆ RQT

(d) ∆ PQR ≅ ∆ QTR

 Answer: (b) PQR ≅ ∆ TRQ

Explain:

2012 nov ctet paper-2 ms_a48

PQ = TR, PR = TQ and QR s the common side of two triangles.

As all three sides of both triangles are equal, the given triangles are congruent

The angle corresponding to ∠P is ∠T and the angle corresponding to ∠Q is ∠R.

Therefore,  Δ PQR and Δ TRQ are congruent. Thus, Δ PQR ≅ Δ TRQ

Q49. A factor common to x2 + 7x+ 10 and x2 – 3x – 10 is

(a) x – 5

(b) x + 2

(c) x + 5

(d) x – 2

 Answer: (b) x + 2

Explain: x2 + 7x+ 10 = x2 + 5x +2x + 10 = x(x + 5) +2(x + 5) = (x + 5) (x + 2)

x2 – 3x – 10 = x2 – 5x +2x – 10 = x(x – 5) + 2(x – 5) = (x – 5)(x + 2)

common factor = x + 2

Q50. The sum of two positive numbers is 63. If one number x is double the other, then the equation is

$
\left( a \right) \,\,\frac{x}{x-3}=2
\\
\left( b \right) \,\,\frac{x-63}{x}=2
\\
\left( c \right) \,\,\frac{63-x}{x}=2
\\
\left( d \right) \,\,\frac{x}{63-x}=2
$

 Answer: $\left( c \right) \,\,\frac{63-x}{x}=2$

Explain:  Let one number = x and other = x/2

$
x+\frac{x}{2}=63
\\
\Rightarrow \frac{x}{2}=63-x
\\
\Rightarrow \frac{2}{x}=\frac{1}{63-x}
\\
\Rightarrow \frac{x}{63-x}=2
$

Q51. In Class VII, a teacher taught the ‘properties of all types of quadrilaterals’. In the class test that followed after the unit, the teacher asked the problems on the construction of quadrilateral. No one in the class was able to perform in the test. The reason maybe

(a) all students in the class are dull

(b) there is a gap between instructions given in class and the assessment conducted

(c) the teacher is not able to create the interest of the students in this unit

(d) the students were not serious about the class test and had not prepared well

 Answer: (b) there is a gap between instructions given in class and the assessment conducted

Explain: There is a gap between instructions given in class and the assessment conducted. The teacher taught the properties of quadrilaterals but tried to assess construction-related problems that were not taught by him.

Q52. “How does a square form a parallelogram? Explain.” The students are asked to write the answer to the above question. The objective of the teacher is

(a) giving an opportunity for students to think and reflect

(b) making the classroom more interactive

(c) exposing the students to open-ended questions

(d) improving the writing skills of the students

 Answer: (a) giving an opportunity for students to think and reflect

Explain: The objective of the teacher is to give an opportunity for students to think and reflect. Students should be given the freedom to think and respond as per their ideas so that multiple responses would come in the class.

Q53. It is observed that to a problem like ‘show that the sum of any two odd numbers is an even number, most of the students replied by quoting one example, say, 5 + 7 =12.

Students answered this question inappropriately as

(a) students firmly believe that if a statement is true for one set of numbers, it is always true and hence have developed a strong strategy for making generalizations

(b) students have not learned the logical proof for the statement in the class

(c) students have not understood that in mathematics any’ is used to indicate generalizations and hence are not able to answer correctly

(d) students have attained the formal operational stage as proposed by Piaget

 Answer: (b) students have not learned the logical proof for the statement in the class

Explain: Students have not learned the logical proof for the statement in the class. Had the teacher proved this concept through examples generated with the help of students, this problem would not have come up at all.

Q54. Portfolio of mathematics students can have

(a) record of his photographs, drawing, and artwork

(b) record of classwork and homework notebooks

(c) record of assignments, worksheets, math’s lab activity record, write-up of any mathematics model, mathematical posters and cards, any new type of problem attempted or generalizations made, etc.

(d) record of all class tests, unit tests conducted during the formative and summative assessment

 Answer: (c) record of assignments, worksheets, math’s lab activity record, write-up of any mathematics model, mathematical posters and cards, any new type of problem attempted or generalizations made, etc.

Explain: The portfolio of the student can have anything that makes him feel great about his performance. He wants to keep it as a trophy. It may be recorded o assignments, worksheets, math’s lab activity record, write-up of any mathematics model, mathematical posters and cards, etc.

Q55. A lesson plan on a unit of ‘Mensuration’ includes one of the instructional objectives as follows:

“Learners will be able to understand the application of mathematics.”

This instructional objective is

(a) appropriate, as all units of mathematics aim at this only

(b) appropriate, as a unit on “Mensuration’ has lots of application in day-to-day life

(c) appropriate, as one must be able to apply the knowledge gained

(d) inappropriate, as the objective is vague and ill-defined

 Answer: (d) inappropriate, as the objective is vague and ill-defined

Explain: The instructional objective is vague and ill-defined. It does not help the teacher to choose a particular content, methodology or an assessment technique that can measure the achievement of the objective.

Q56. The present NCERT textbooks on mathematics are written keeping in mind the recommendations of

(a) National Curriculum Framework 2005

(b) National Policy on Education 1986

(c) The syllabus prescribed by CBSE in 2006

(d) The syllabus prescribed by State Board in 2006

 Answer: (a) National Curriculum Framework 2005

Explain: Syllabi and textbooks are always based on the recommendations of the National Curriculum Frameworks. The latest one is the National Curriculum Framework, 2005. So, the present NCERT books have been written keeping in mind the recommendations of the National Curriculum Framework 2005.

 

Q57. Read the following question:

2012 nov ctet paper-2 ms_q57

Which cognitive skill of Bloom’s Taxonomy is emphasized in this question?

(a) Knowledge

(b) Comprehension

(c) Application

(d) Analysis

 Answer: (c) Application

Explain: It is the application of knowledge and understanding of the algorithm to solve algebraic equations.

Q58. A teacher asked his/her students to complete the following concept map:

2012 nov ctet paper-2 ms_q58

With this activity in class, the teacher is using a concept map to

(a) catch the attention of each student

(b) provide different kinds of learning material

(c) conduct formative assessment and to get insight on how much students have learned

(d) enhance the spatial ability of the learner so that she/he can see the complete unit as a whole

 Answer: (d) enhance the spatial ability of the learner so that she/he can see the complete unit as a whole

Explain: Concept maps provide a complete picture of the concepts to be learned along with their relationship with each other. An understanding of the concept map enhances the spatial ability of the learners and they can visualize the complete unit as a whole.

Q59. “The organizers of an essay competition decide that a winner gets a prize of il00 and a participant who does not win gets a prize of 25. The total prize money distributed is R3,000. Find the number of winners, if the total number of participants is 63.”

Apart from checking the mathematical concept, what values can a teacher inculcate through this question amongst students, during the discussions?

(a) Winning is more important than participation.

(b) Participation is more important.

(c) Competency of writing a good essay is important

(d) Writing of thoughts on social Issues can be developed as a regular habit and the opportunities to make your thoughts public can be availed through participation in an essay competition.

 Answer: (b) Participation is more important.

Explain: Through this question, the teacher wants to inculcate the value that participation is more important. It leads to the value of persistence, i.e. keep trying until you succeed. It is very important for learning mathematics.

Q60. Identify the open-ended problem.

(a) Find the cube of 10.

(b) Write any 5 numbers whose cube is more than 64.

(c) Parikshit makes a cuboid of dimension 5 cm, 2 cm, and 5 cm. How many such cuboids are required to form a cube?

(d) Find the cube root of 512 using the prime factorization method.

 Answer: (b) Write any 5 numbers whose cube is more than 64.

Explain: Write any 5 numbers whose cube is more than 64. Any number of more than 4 will be the correct answer. Open-ended questions cannot be answered with a particular piece of information.

Directions (Q. 61-90: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q61. Which of the following is a heterogeneous mixture?

(a) Air-filled in a balloon

(b) Brass

(c) Stainless steel

(d) Iodized table salt

 Answer: (d) Iodized table salt

Explain: Iodized table salt is formed by physically mixing the salt with the iodine. So, it is not a homogeneous mixture. Air, brass, and steel are homogeneous mixtures as one cannot identify separate components in them, i.e. the composition and properties of these mixtures are uniforms.

Q62. A magnet is rolled in a mixture of iron filings and sulfur powder. It is observed that

(a) iron filings get attracted to the N-pole and sulfur

to the S-pole of the magnet

(b) iron filings get attracted to the S-pole and sulfur to the N-pole of the magnet

(c) only the iron filings get attracted equally to both poles of the magnet

(d) iron filings get attracted to both poles and sulfur clings in the middle of the magnet

 Answer: (c) only the iron filings get attracted equally to both poles of the magnet

Explain: Iron filings are metallic and are attracted to the magnet. So, iron fillings would get attracted both the poles of the bar magnet equally. The sulfur powder would be left as it is not attracted to the magnet.

Q63. If you are asked to project the image of a well-lit painting on the wall, which one of the following optical devices would you select for this purpose?

(a) Plane mirror

(b) Concave lens

(c) Convex mirror

(d) Convex lens

 Answer: (b) Concave lens

Explain: Concave lens (diverging lens) is used for projecting images. This is because the concave lens can spread the light rays to a larger distance.

Q64. In the following table, the readings of an odometer at different times of a Journey are given:

Time (a.m.)Odometer Reading (km)
8.006640
8.306658
9.006676
9.306694
10.006712

The speed of the vehicle in meters per second is

(a) 10

(b) 20

(c) 18

(d) 36

 Answer: (a) 10

Explain: The average distance can be calculated by the following formula:

Average speed =Total Distance/ Total time

Total distance travelled by the car = 6,712 km – 6,640 km= 72 km

Total time taken by the car 2 h, Average speed = 72/2 = 36 km/h = 10 m/s

Q65. An object of mass 5 kg is sliding on a smooth friction less horizontal surface with a constant velocity of 10 meters per second. The force required to keep the object moving with the same velocity Is

(a) 0 Newton

(b) 250 Newton

(c) 50 Newton

(d) 500 Newton

 Answer: (a) 0 Newton

Explain: The force is determined by the following formula:

F = Mass x Acceleration

Since the object is moving with a uniform speed, the acceleration would be zero.

Therefore, the force required to keep the object moving would also be zero.

Q66. Select the correct sequence of parts in the human

(a) mouth → esophagus → stomach → small intestine → large intestine

(b) Mouth → stomach → esophagus → small intestine → large intestine

(c) Mouth → esophagus → stomach → large intestine → small intestine

(d) Mouth → stomach → esophagus →large intestine → small intestine

 Answer: (a) Mouth → esophagus → stomach → small intestine → large intestine

Explain: Food ingested by the human passes from the mouth to the stomach via the esophagus (food pipe). From the stomach, the food passes to the small intestine where it is completely digested and absorbed. The undigested food passes into the large intestine from where some water and salts are reabsorbed. From the large intestine, the faucal matter passes to rectum for egestion.

Q67. After the physical exercise, we sometimes get muscle alimentary canal. cramps. This result is due to

(a) non-conversion of glucose to lactic acid

(b) conversion of pyruvate to lactic acid

(c) conversion of pyruvate to alcohol

(d) non-conversion of glucose to pyruvate

 Answer: (b) conversion of pyruvate to lactic acid

Explain: Muscle cramps mainly occur due to excessive contraction of the muscles without getting relaxed. A person who performs heavy physical work may suffer from muscle cramps because when a person is performing heavy physical work, the body switches from aerobic to an anaerobic mode of respiration. This leads to the accumulation of lactic acid due to the breaking down of glucose in the muscles. However, these cramps should stop within an hour or two of exercising as the muscles get relaxed.

Q68. Select from the following a set having a correct combination of organs that do not carry out any digestive function.

(a) Oesophagus, buccal cavity, rectum

(b) Oesophagus, large intestine, rectum

(c) Oesophagus, buccal cavity, large intestine

(d) The small intestine, large intestine, rectum

 Answer: (a) Oesophagus, buccal cavity, rectum

Explain: The process of digestion begins in the mouth (buccal cavity). The food is passed down from mouth to stomach via the oesophagus. The process of digestion is carried on in the stomach and is completed in the small intestine. The undigested food passes through the large intestine. The rectum temporarily stores the faucal matter until egestion.

Q69. The part of the alimentary canal which receives bile juice from the liver and stores it in the gall bladder is

(a) stomach

(b) small intestine

(c) esophagus

(d) pancreas

 Answer: (b) small intestine

Explain: Bile juice is secreted from the liver and enters the small intestine. The function of bile juice is to digest the fats and convert them into fatty acids. When a person eats the food, the bile juice stored in the gall bladder is released in the small intestine for the digestion of fats.

Q70. The correct sequence of the complex processes involved in the digestion of food is

(a) ingestion → absorption → digestion → assimilation → egestion

(b) ingestion → digestion → absorption → assimilation → egestion

(c) ingestion → digestion → assimilation → absorption → egestion

(d) ingestion → assimilation → absorption → digestion → egestion

 Answer: (b) ingestion → digestion → absorption → assimilation → egestion

Q71. Study the following statements about villi:

(A) They are finger-like projections.

(B) They have very thin walls.

(C) They have small pores through which food can pass easily.

(D) They have a network of thin and small blood vessels close to the surface.

The statements which enable the villi to absorb digested food are

(a) A, B and C

(b) B, C and D

(c) A, C and D

(d) A, B and D

 Answer: (d) A, B, and D

Explain: Villi are the small finger-like projections present in the wall of the small intestine. The main purpose of villi is to increase the surface area for absorbing nutrients from the digested food.

Q72. Which of the following statements are true about photosynthesis?

(A) in this process, solar energy is converted into chemical energy.

(8) In photosynthesis, CO2 and H2O are used.

(C) In photosynthesis, CO2 is released and O2 is consumed.

(D) In photosynthesis, O2 is released and carbon monoxide is consumed.

(a) A and B

(c) C and D

(b) B and C

(d) A and D

 Answer: (a) A and B

Explain: Photosynthesis is the process by which autotrophy synthesize their food (glucose) by utilizing carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyll. Oxygen is released in this process as a byproduct. It can be chemically expressed as follows:

6 CO2 +6 H2O (present of sunlight and chlorophyll) → C6H12O6 + 6O2

Q73. Before playing a sitar, a satirist always adjusts the tension of the string of the sitar and tries to pluck it Suitably. By doing so the satirist adjusts the

(a) loudness of sound produced by sitar string

(b) amplitude of vibration

(c) intensity of sound

(d) pitch of the sound of string or sitar

 Answer: (d) pitch of the sound of string or sitar

Explain: The pitch of the sound is determined by its frequency. So, before playing a sitar, it is important to adjust the tension of the string for adjusting the frequency of the sound for the appropriate pitch.

Q74. Porters who carry heavy luggage always have a long piece of cloth with them. Before carrying the load on their heads, they fold the cloth in the shape of a round disc and place it on their heads. By doing this they

(a) increase the area of contact of the load of luggage with their head

(b) decrease the force exerted by the load of luggage on the head

(c) decrease the thrust of the luggage

(d) save their heads from possible injury

 Answer: (b) decrease the force exerted by the load of luggage on the head

Explain: The pressure exerted by an object is measured by the following formula:

P = Force/Area of contact

When a porter carries heavy luggage, he puts a round piece of cloth on his head. This increases the area of contact of head with the load; thereby, decreasing the pressure or force on their head.

Q75. A successful strategy is essential for the conservation of forests. This strategy should involve

(a) comprehensive program for the protection of all the physical and biological components of forests

(b) protection of herbivores

(c) protection of consumers

(d) protection of animals at the highest tropic level, i.e. top Carnivores, as they depend directly on herbivores

 Answer: (a) comprehensive program for the protection of all the physical and biological components of forests

Explain: ) In order to conserve the forest, it is very important to make a strategy that focuses on all the biotic and abiotic components of the forest. This is because one organism is dependent on other either directly or indirectly. So, we have to protect all of them rather than protecting a particular group.

Q76. Some dinosaurs had feathers although they could not fly, but birds have feathers that help them to fly. In the context of evolution, this means that

(a) reptiles have evolved from the birds

(b) birds have evolved from reptiles

(c) there is no evolutionary connection between reptiles and birds

(d) feathers are homologous structure in both the organisms

 Answer: (d) feathers are homologous structure in both the organisms

Explain: Homologous organs are those organs which have similar structure and origin but perform different functions. Presence of wings in birds and dinosaurs suggests that birds have evolved from the dinosaurs.

Q77. Geothermal energy is an alternative source of energy. For this energy, the most feasible regions are those that

(a) are near the coastal regions

(b) have coal mines

(c) have thermal power plants

(d) are over hot spots in the crust

 Answer: (d) are over hot spots in the crust

Explain: Geothermal energy is a form of thermal energy (internal energy of a system due to its temperature) which is generated from the earth. Geothermal power plants are built on the edges of the tectonic plates where the geothermal sources of high temperature are available.

Q78. Select from the following a set of three metals that are found in free state:

(a) Aluminum, copper, Silver

(b) Gold, Iron, Silver

(c) Copper, Gold, Iron

(d) Silver, Gold, Platinum

 Answer: (d) Silver, Gold, Platinum

Explain: Free state refers to the native state of the metals, i.e., metals are present in their metallic form. Very few metals like gold, silver and platinum are found in their free state. Copper and silver are also occasionally found in their free state.

Q79. Select from the following the reaction(s) that is/are possible:

(A) Al2(SO4)3 (aq) + Cu(s) →

(B) FeSO4 (aq) + Zn(s) →

(C) CuSO4 (aq) + Fe(s) →

(D) Ala(SO4)3 (aq) + Zn(s) →

(a) A and B

(b) A and D

(c) A Only

(d) B and C

 Answer: (d) B and C

Explain: The following reactions are possible:

FeSO4 (aq)+Zn (s)  → Fe (s) + ZnSO4 (aq

CusO4 (aq) + Fe (s) → Cu (s) + FesO4 (aq)

These are displacement reactions, i.e. the more reactive element displaces the less reactive element. Copper and zinc are less reactive than aluminum; thus, they cannot displace aluminum. Zinc is more reactive than iron and iron is more reactive than copper.

Q80. The crop nutrients available in fertilizers are

(a) nitrogen, potassium and iron

(b) nitrogen, phosphorus and potassium

(c) nitrogen, phosphorus and iron

(d) nitrogen, sodium and potassium

 Answer: (b) nitrogen, phosphorus and potassium

Explain: The major crop nutrients, for which fertilizers are added are NPK, i.e. nitrogen, phosphorous and potassium. Some farmers also put NK (nitrogen-potassium) or NP (nitrogen-phosphorous) fertilizers depending upon the crop plants.

Q81. Out of the following, in which lesson, as a general rule, is explained first and after that examples are illustrated?

(a) Deductive lesson

(b) Inductive lesson

(c) Cognitive lesson

(d) Skill lesson

 Answer: (a) Deductive lesson

Explain: In a deductive lesson, the general rule is explained first and then this knowledge strengthened by verifying the rule is with several activities. In an inductive lesson, activities or examples are presented first followed by generalization by the students With the help of the teacher if required. Cognitive lessons are based on explanations while skill lessons relies on practice.

Q82. Which one of the following is most appropriate for curriculum planning in science?

(a) It is done to map the scientific topics studied in each term

(b) It is done to combine the scientific study with work in other subject areas

(c) It gives details of each unit of work for each term

(d) It is done to plan the specific learning objectives of each lesson to build upon prior learning

 Answer: (d) It is done to plan the specific learning objectives of each lesson to build upon prior learning

Explain: It is done to plan the specific learning objectives of each lesson to build upon prior learning. Learning becomes effective only when it is properly linked to the previously learnt concepts’ missing links are left in between, the students get confused. So a good teacher does the curriculum planning in advance and tries to maintain continuity and linkages in the concepts being taught.

Q83. A tightly structured lesson of Physics taught with little flexibility, is least conducive to the learning of the student who

(a) is hyperactive

(b) is culturally disadvantaged

(c) has an IQ of 85

(d) has an IQ of 125

 Answer: (a) is hyperactive

Explain: A hyperactive student finds it difficult to concentrate for long durations. He/she needs freedom to learn in short spans. With properly planning the activities of different types, the student may be given some flexibility with continued motivation and incentive to finish the lesson with good amount of understanding.

Q84. Lesson planning in Life Science should be guided primarily by the consideration of

(a) meeting the needs of the average child in the class

(b) satisfying parents

(c) framing curriculum goals and learning outcomes

(d) providing pupils with work

 Answer: (c) framing curriculum goals and learning outcomes

Explain: The curriculum goals and learning outcomes are framed Keeping in mind the needs of the students and the society. So the teacher has to respect what has been decided by the policy makers. He/she should frame behavioral objectives accordingly and plan the lesson. If the students will show interest in the class and learn, parents will become happy automatically. Teaching method chosen should accommodate students of all calibers and all of them should be provided work in the Class.

Q85. When upper-grade children do research work, the major problem the teacher has to contend with is

(a) finding appropriate materials

(b) scheduling the co-operation of the public library on internet

(c) gaining the co-operation of the public library

(d) discouraging children from copying verbatim from books and encyclopedias and guiding them effectively

 Answer: (d) discouraging children from copying verbatim from books and encyclopedias and guiding them effectively

Explain: Students tend to copy verbatim books, encyclopedias and from the internet. The teacher should guide them how to consult resources, understand the content, select what is required and Write accordingly.

Q86. The project method of teaching is best associated with the philosophy of

(a) Max Rafferty

(b) Robert Hutchins

(c) John Dewey

(d) B. F. Sinner

 Answer: (c) John Dewey

Explain: Actually Project method was propounded by W. H. Kilpatrick, who himself was influenced by John Dewey’s pragmatism principle. Max Rafferty was an anti progressive educator who favored fundamental education. Robert Hutchins believed in discussion method and wanted education to aim at social development. B. F Skinner gave the theory of operant conditioning and suggested programmed instruction method.

Q87. A teacher is conducting a demonstration to motivate students, but the demonstration does not result in the expected outcome. The teacher is best advised to

(a) withhold the demonstration and do it again

(b) tell the class that the demonstration failed and ask them to help/determine the reason demonstration by involving students him/her to come to the room

(c) find out and explain the cause of failure of the

(d) send a note to the science coordinator, asking

 Answer: (c) find out and explain the cause of failure of the

Explain: Demonstrations fail sometimes and reasons can be many. Teacher should never try to cover up the failure. Let the students know that it has flopped. Let them get involved to find out what has gone wrong. Even these are learning experiences and students learn to utilize failures as learning opportunities.

Q88. Which of the following techniques is not recommended for the Science teachers to use in response to the complexity of learning?

(a) While introducing a complex concept, ask only open-ended questions to stimulate thinking of students

(b) Take a pre-test to find out previous knowledge of students

(c) Use manipulative materials for explaining the subtle processes

(d) Plan the level of instruction slightly above the level of individual students but well within the level of the class

 Answer: (a) While introducing a complex concept, ask only open-ended questions to stimulate thinking of students

Explain: While introducing a complex concept ask only open-ended questions to stimulate thinking of students. Open-ended questions need a lot of thinking and we can’t expect students to think on a topic they are not familiar with just at the beginning So we should start with a few close ended questions to simple open ended questions that can be answered in a few words to open-ended questions that yield opinions, Ideas and elaborate description. It is like starting at the base of a funnel and slowly moving upwards.

Q89. In a mixed ability class with students in different stages of cognitive development, which of the following strategies will be most suitable?

(a) Using hands-on activities involving concrete objects for simplification of abstract concepts

(b) Regrouping the class into four groups as per the four stages of cognitive development proposed by Piaget

(c) Planning individual instruction for gifted students

(d) Taking an average of the 1Q scores of students and planning teaching accordingly

 Answer: (a) Using hands-on activities involving concrete objects for simplification of abstract concepts

Explain: Using hands-on activities involving concrete objects for simplification of abstract concepts is the most suitable strategy for teaching a mixed ability class. Students with higher levels of understanding will learn the abstract concepts easily and the students who are at a lower level of understanding will get to learn using concrete objects.

Q90. Of the following activities in a Science class, the one with the least educational value is

(a) constructing a model

(b) reading about a simple experiment

(c) discussing a scientific principle

(d) drawing a design

 Answer: (b) reading about a simple experiment

Explain: Reading about a Simple experiment is not a good way to understand science. As most of the young Students read in an uninterested manner while their minds are engaged elsewhere. Many young students in India are losing interest in science due to non value added teaching methods.

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 3 ... 5Next »
error: Content is protected !!