CTET November 2012 Question Paper-1

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
CTET November 2012 Question Paper-1 with Answer
Child DevelopmentMathematicsEVSLanguage- I (Eng)Language- II (Hindi)
Language-I(Eng)

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q91. Which is a function word?

(a) someone

(b) however

(c) booking

(d) principal

 Answer: (b) however

Explain: Function words or grammatical words are words that have little lexical meaning or have an ambiguous meaning. However, is considered to be function words as it conveys the attitude of the speaker.

Q92. Strut, stride, and trudge are words that describe a manner of

(a) walking

(b) galloping

(c) running

(d) riding

 Answer: (a) walking

Explain: Meaning of strut, stride, and trudge is to walk. Therefore, all three describe a manner of walking.

Q93. Decorum in spoken language pertains to

(a) appropriate gestures

(b) correct grammatical usage

(c) voice quality or loudness

(d) clarity and purity of style

 Answer: (a) appropriate gestures

Explain: Decorum in spoken language refers to appropriate gestures.

Q94. “You ask, what is our aim? I can answer in one word: Victory”. Churchill asks a question and then goes on to answer it. Such a question is

(a) stylized

(b) a prompt

(c) explanatory

(d) rhetorical

 Answer: (d) rhetorical

Explain: Rhetorical describes a statement or word asked merely for effect with no answer expected like in this question asked.

Q95. A fellow traveler at the airport has just finished reading the newspaper and you want him/her to pass it to you. Choose how you will make the request.

(a) Could you possibly pass me the newspaper?

(b) Pass me the paper.

(c) Pass me the paper, please.

(d) Can you pass me the paper

 Answer: (a) Could you possibly pass me the newspaper?

Explain: By beginning with *could” this is asking. “Is it possible “? It is a polite way to make a request.

Q96. Read this exchange.

Teacher: Do you like to read a storybook instead?

Students: Yes.

Teacher: Yes, please.

Here the teacher

(a) makes a polite suggestion to start reading

(b) confirms the student’s request

(c) offers an alternative language activity

(d) relates language function with politeness

 Answer: (d) relates language function with politeness

Explain: Conversation relates the language function with politeness.

Q97. Speaker 1: Where are you from?

Speaker 2: Kashmir.

During the assessment of students speaking listening skills, mark/s would be deducted during this exchange for

(a) the first speaker

(b) the second speaker

(b) both

(d)  neither

 Answer: (b) the second speaker

Q98. While writing, one of the cohesive devices used is

(a) preposition

(b) phrase

(c) ellipsis

(d) adjective

 Answer: (a) preposition

Explain: Cohesion is the grammatical and lexical relationship with in a test or sequence. Therefore, a preposition is one of the cohesive devices used in writing.

Q99. If the piece of writing is brief, complete, in the third person, without digressions and emotional overtones and logically arranged, it is a

(a) newspaper article

(b) classified advertisement

(c) memorandum

(d) report

 Answer: (d) report

Explain: A report is a systematic well-organized document that defines and analyses a subject or problem.

Q100. The use of the medium of motion pictures offers an experience for the student.

(a) vicarious

(b) abstract

(c) indirect

(d) concrete

 Answer: (d) concrete

Q101. According to the recommendations of NCF 2005, technology could be integrated

(a) used only judiciously subject to the economic and social goals of a community

(b) with the larger goals and processes of educational programs

(c) with revisions to meet current developmental policies of the Central Government

(d) as an add-on to the main educational goals

 Answer: (b) with the larger goals and processes of educational programs

Q102. The documents have been downloaded by the students.

The students have downloaded the documents.

The two given statements can be differentiated by drawing students’ attention to the

(a) change in the verb forms

(b) use of “by’ in the passive form

(c) differences in the arrangement of words

(d) roles of the subject and object in both sentences

 Answer: (d) roles of the subject and object in both sentences

Q103. Which pair constitutes types of “cognitive style”?

(a) Field dependence/field independence

(b) Individual/team work

(c) Project oriented/paper-pencil activity

(d) Grammatical accuracy/fluency

 Answer: (b) Individual/team work

Q104. The process of word formation consists of

(a) using synonyms or euphemisms

(b) compounding and conversion

(c) conversion and meaning

(d) spelling and compounding

 Answer: (a) using synonyms or euphemisms

Q105. When reading, to ‘decode’ means to

(a) replace long words with symbols

(b) make notes

(c) read superficially for the general meaning

(d) recognize words to understand their meanings

 Answer: (c) read superficially for the general meaning

Explain: Decoding is the process of translating print into speech by rapidly matching a letter or combination of letter means read superficially for the general meaning.

Directions: Read the passage given below and answer ne questions that follow (Q. No. 106 to 111) by selecting the most appropriate option.

HUMAN NATURE

Is it human nature

to desire forbidden fruit,

to hunger for a blossom

so obsessed with passion

that we forget the pain,

which inevitably arises

once we tease ourselves

with the thought of it

or taste a tiny part of it,

and it becomes the predator

eating at us like a carnivore

that saves the head for last

savoring the brain to feed its own

and we, still craving illicit nectar

enjoying the fact that it is devouring us?

…… C.J. Grant

Q106. Another word in the poem that suggests forbidden’ is

(a) obsess

(b) savor

(c) illicit

(d) crave

 Answer: (a) obsess

Explain: The meaning of forbidden is: Not allowed.

Meaning of illicit is: unlawful; illegal.

Therefore. Another word in the poem “forbidden” is “illicit”.

Q107. “It becomes the predator” means

(a) being strong and positive against any threat

(b) strong emotions influence one negatively

(c) the pursuit of happiness.

(d) being cautious against outside influences

 Answer: (b) strong emotions influence one negatively

Q108. An example of personification in the poem is

(a) like a carnivore

(b) saves the head

(c) tease ourselves

(d) illicit nectar

 Answer: (b) saves the head

Q109. “Eating at us like a carnivore” refers to

(a) exerting a strong influence

(b) being attacked by a wild beast

(c) being attacked by a human enemy

(d) being eaten up by an unknown entity

 Answer: (c) being attacked by a human enemy

Q110. “We, still craving illicit nectar” can be explained by focusing on the word

(a) nectar

(b) we

(c) craving

(d) illicit

 Answer: (c) craving

Q111. A synonym for the word ‘savouring’ is

(a) avoiding

(b) smelling

(c) flavouring

(d) experiencing

 Answer: (c) flavouring

Explain: Savouring means to taste or flavour.

Directions: Read the given passage and answer questions that follow (Q. No. 112 to 120) by select the most appropriate option

The day the cat was killed, Maddy watched her mother wind that old clock with her same little smile, cranking the gold key into its funny hole, as grandma wandered around the dining table in her dressing gown while her nurse read a pulp fiction on the front step, while her brothers scrapped their forks against the table and dripped the bits of potatoes and corn from their open, awful mouths, that clock sat heavy on the white carpet, at the end of the hall, mom humming along to that terrible ticking. It made Maddy’s teeth clench Truly, there was no point to these silly, endless family dinners. Always being six o’clock sharp and never over until that clock was wound, thirteen years of her life wasted for this nonsense so far, burnt up in boredom, when all the while she had some very important matters to attend to back in her bedroom.

The longcase clock had been left by the previous owner, or maybe the one before that, no one was sure. Cloaked in pinewood and always counting, no birds printed around the clock face, no farm scenes or flowers, just black numbers, and wiry hands and that was that. Then near the bottom, a long silver pendulum behind a square of Smokey glass. It was too heavy to tip, too tall to place anything on top, old and faded and always suspect. Her brothers avoided it at night and the cat avoided it entirely (or used to). The clock face glowing round and white, over the wooden suit, like a pale face ghost or a porcelain reaper, feetless and shadows for arms. And mom would sing along with the pendulum while the boy knocked over kitchen chairs wrestling and playing tag, and grandmother would nap by the television and the nurse would paint her nails. All the time, her mom would smile and hum.

Q112. The use of the word ‘cranking conveys the meaning that

(a)gold was not a suitable metal for a clock key

(b) the key did not fit the lock properly

(c) the clock doesn’t work

(d) the key was used with irritation on the mother’s part

 Answer: (c) the clock doesn’t work

Explain: Cranking conveys the meaning that the clock does not work.

Q113. The siblings were ‘awful mouths’ is the following figure of speech:

(a) Epigram

(b) Comparison

(c) Oxymoron

(d) Transferred epithet

 Answer: (c) Oxymoron

Explain: A oxymoron is a figure of speech that combines contradictory terms.

Q114. “Truly, there was no point to these silly, endless family dinners. The correct transformation would be

(a) The subject was pre-occupied with some personal work and was impatient with others at the dinner table.

(b) The subject found her siblings mentally unstable and took long to finish dinner.

(c) Her mother forced her to sit through a lengthy dinner ritual.

(d) The food could only appeal to the youngsters, not a teenager.

 Answer: (a) The subject was pre-occupied with some personal work and was impatient with others at the dinner table.

Q115. The tone of the story is

(a) autobiographical

(b) biographical

(c) narrative

(d) reflective

 Answer: (c) narrative

Q116. The clock was ‘always suspect’. The subject thought

(a) it had one hand missing

(b) that it wasn’t working at all

(c) it tended to move slowly

(d) it broke down periodically

 Answer: (b) that it wasn’t working at all

Q117. “The clock face was glowing round and white.” This observation is further enhanced by the observation that it was like

(a) ceramic

(b) gold

(c) radium

(d) silver

 Answer: (d) silver

Q118. “It made Maddy’s teeth clench.” The idiom to clench one’s teeth can be introduced in an EBL class by

(a) giving a worksheet where students use the idiom in a number of situations

(b) giving a detailed meaning of the expression

(c) giving other similar idioms and asking children to guess the meanings in context

(d) guiding students to find other ‘teeth’ idioms on their own by looking up the word ‘idioms’

 Answer: (a) giving a worksheet where students use the idiom in a number of situations

Q119. The word ………….. in the story means ‘incline’. [para 2]

(a) drip

(b) hum

(c) sharp

(d) tip

 Answer: (d) tip

Explain: Incline is to cause to lean, slant or slope. Meaning of Tip : knock over; cause to lean.

Q120. “All the time, her mom would smile and hum.” This suggests that Maddy

(a) thought that her mother didn’t care about her family

(b) admired her mother’s calm

(c) thought her mother was indifferent to time

(d) was convinced her mother was more attuned to the mechanical working of the clock — not the time

 Answer: (b) admired her mother’s calm

 

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!