CTET January 2012 Question Paper-2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
CTET January 2012 Question Paper-2 with Answer
Child DevelopmentMath and ScienceSocial ScienceLanguage-I (Eng)Language-II (Hindi)
Part-IV: Language-I(Eng)

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q91. ‘Prediction‘ as a sub skill is associated with

(a) drafting

(b) summarizing

(c) note making

(d) reading

 Answer: (d) reading

Explain: While reading one is often in the habit of making predictions regarding the outcome of a story. poem, article, etc.

Q92. Minimal pairs are usually used to give practice in

(a) reading

(b) vocabulary

(d) pronunciation

(c) structures

 Answer: (c) structures

Explain: Minimal pairs such (bus, buzz) are usually used to practice proper pronunciation.

Q93. When a teacher uses lessons in Science and Social Science to teach language, such an approach can be termed as

(a) Objective language teaching

(b) Pluralistic language teaching

(c) Discipline-wise language teaching

(d) Language across the curriculum

 Answer: (d) Language across the curriculum

Explain: When lessons from other subjects are used to teach language, it means language is being taught from the entire curriculum.

Q94. Language skills should be taught

(a) through imitation

(b) in isolation

(c) through clear explanations

(d) in an integrated manner

 Answer: (d) in an integrated manner

Explain: Language skills are best learnt when they are taught using a variety of methods in a well-planned way.

Q95. Remedial teaching refers to teaching

(a) to test learners periodically

(b) to address gaps n learning

(c) after the regular school hours

(d) to help bright learners to excel

 Answer: (b) to address gaps n learning         

Explain: Weak students are given remedial teaching help them in the learning process.

Q96. A teacher gives many sentences and asks her students to arrange them into a letter using appropriate connectors. The skill them is chiefly involved in this task is

(a) collecting information

(b) expanding notes

(c) organizing

(d) rewriting

 Answer: (c) organizing

Explain: The students have to arrange the sentences before using connectors. So the skill involved is organizing.

Q97. After reading a story on fish, if a teacher asks children to answer-“Imagine you are a fish in a pond. What do you see around you?” This is an example of

(a) Comprehension question

(b) Cloze type question

(c) Open-ended question

(d) Multiple choice question

 Answer: (c) Open-ended question

Explain: An open-ended question is a question which can have a variety of answers. So this is a good example of an open ended question since it is based on the students imagination.

Q98. Which of the following is not a study skill?

(a) Writing formal reports

(b) Note taking

(c) Using a dictionary

(d) Getting information form an encyclopedia

 Answer: (a) Writing formal reports

Explain: A study skill is a skill which can be put to use in a range of subjects. Writing formal reports is a part of the English language syllabus.

Q99. The language skills that cannot be assesses through a traditional pen-paper test are

(a) listening and speaking

(b) reading and speaking

(c)writing and listening

(d) reading and listening

 Answer: (a) listening and speaking

Explain: Listening and speaking can obviously not be done on paper. They need audio-visual ads.

Q100. A teacher uses a report from a newspaper to teach writing. The material used thus form teaching is referred to as

(a) External material

(c) Natural material

(b) Realistic material

(d) Authentic material

 Answer: (a) External material

Explain: A newspaper is outside of textbooks prescribed so it is an external material.

Q101. When students learn a language for bright employment opportunities, their motivation is

(a) extrinsic

(b) intrinsic

(c) exotic

(d) eccentric

 Answer: (a) extrinsic

Explain: Learning for bright employment opportunities is a case of extrinsic motivation. This type of motivation is what drives us to do something in lieu of some reward or to avoid some unpleasant consequence.

Q102. A child-centered classroom is characterized by

(a) a variety of learning activities for the learners

(b) Children sitting in the centre of the classroom

(c) children teaching other children under the supervision of the teacher

(d) very passive teachers and active learners

 Answer: (a) a variety of learning activities for the learners

Explain: A variety of leaning activities will make the classroom interesting for the child.

Q103. Constructivist approach to language teaching expects the teacher to

(a) give pre-constructed knowledge to learners

(b) construct his own curriculum

(c) make learners prepare their own textbooks

(d) help construct knowledge using their experiences

 Answer: (d) help construct knowledge using their experiences

Explain: Constructivist approach to learning includes using day-to-day experiences to construct knowledge.

Q104. When a test item expects the learners to use tense forms, voice, connectors, prepositions and articles accurately, such an approach can be called

(a) improper grammar testing

(b) integrated grammar testing

(c) asserted grammar practices

(d) mixed grammar task

 Answer: (b) integrated grammar testing

Explain: When learners are expected to use tense forms, voice, connectors, preposition and articles in a test, it is called integrated grammar practice

Q105. Which of the following is not a legitimate purpose of assessment in education?

(a) To find out to what extent curricular objectives have been achieved

(b) To identify individual and special needs of learners

(c) To improve the teaching- learning process

(d) To rank the learners on the basis of marks

 Answer: (d) To rank the learners on the basis of marks

Explain: By marking learners on the basis of marks, we are just subjected them to psychological pressure of competitiveness. This is not a legitimate purpose of assessment in education.

Directions (Qs. 106-111): Read the poem given below and answer the questions  that follow by selecting the most appropriate option.

I Build Walls

I build walls

Walls that protect,

Walls that shield,

Walls that say I shall not yield

Or reveal

Who I am or how I feel.

I build walls:

Walls that hide,

Walls that cover what’s inside,

Walls that stare or smile or look away,

Silent lies,

Walls that even block my eyes

From the tears, I might have cried.

I build walls:

Walls that never let me

Truly touch

Those I love so very much

Walls that need to fall!

Walls meant to be fortresses

Are prisons after all.

Q106. What are the walls in this poem made of?

(a) Hidden feelings and thoughts

(b) Bricks or any physical material

(c) Cement and tiles

(d) Blood and flesh

 Answer: (a) Hidden feelings and thoughts

Explain: The walls do not reveal who the poet is or what he feels. The last line of Para 1 says this “Who I am or How I feel.”

Q107. The poet uses “walls” as a

(a) Alliteration

(b) Simile

(c) Personification

(d) Metaphor

 Answer: (d) Metaphor

Explain: The poet uses walls as a metaphor because walls are compared to “shields . “fortresses and above all a human being because they “share or smile or look away.

Q108. When walls act as protection, they

(a) surrender to strong feelings

(b) do not reveal what is inside

(c) make one shed tears

(d) touch the ones who are truly loved

 Answer: (b) do not reveal what is inside

Explain: When walls “protect they do not “reveal, who l am or how I feel” as said in Para 1.

Q109. The expression “silent lies’ in the second stanza implies that

(a) walls lie silently around all of us

(b) walls are silent

(c)walls are liars

(d) walls make one hide one’s true feelings

 Answer: (d) walls make one hide one’s true feelings

Explain: The expression “silent lies” implies that walls are build up all around to hide true feelings.

Q110. Why is it not a good idea to have these “walls”?

(a) They hurt others.

(b) They act as a fortress.

(c)They act as a prison and keep loved ones away

(d) They are made of bricks.

 Answer: (c) They act as a prison and keep loved ones away

Explain: It is not a good idea to have these walls because they imprison us and do not let us numerical effectively with our loved ones.

Q111. Walls built to protect us ultimately turn into a prison. It is an example of a

(a) riddle

(c) paradox

(b) satire

(d) puzzle little bit

 Answer: (c) paradox

Explain: The very walls which are meant to protect us ultimately imprison us and make us lonely. This is the paradox.

Directions (Qs. 112 to 120): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option

The Big Ben

Every evening, some part of the British Commonwealth hears the chimes of Big Ben, the largest of the bells in the clock tower of the Palace of Westminster. The bell is popularly called Big Ben, and it is this bell that chimes out the quarter hours to the people of London. For Britons at sea or living in distant lands, the sound of Big Ben is still a link with home, for the chimes are broadcast each evening by the British Broadcasting Corporation.

Big Ben has been chiming out the quarter hours now for more than one-and-a-half centuries. It started chiming on June 11, 1859.

At that time, the Parliament couldn’t decide what to name the bell. A light-hearted Member of Parliament called attention, in a speech, to the impressive bulk of Sir Benjamin Hall, Queen Victoria’s Chief Lord of the Woods and Forests.

Call it Big Ben,” said the speaker, and the name stuck.

Big Ben is 9 feet in diameter, 7 feet 6 inches tall, and the thickness where the hammer strikes in 8.75 inches.

The clock that regulates the chiming of Big Ben keeps good time. In 1939, the Royal Astronomer made a 290-day check on the performance of the clock. He found that during this test, the margin of error was less than two-tenth of a second in 24 hours on 93 days and greater than one second only on 16 of the 290 days.

There was an unexpected lapse on August 12, 1945, and consternation swept through the Ministry of Works. On that dark day, the clock was five minutes slow. A flock of starlings had roosted on the minute hand.

Q112. Aside from popular usage, Big Ben is really the ………………. .

(a) name of Chief Lord of the Woods and Forests

(b) Clock tower of the Palace of Westminster

(c) great bell in the clock tower of the Palace of Westminster

(d) exclusive radio signal of the BBC

 Answer: (c) great bell in the clock tower of the Palace of Westminster

Explain: Big Ben is the great bell in the clock tower of the Palace of Westminster. This is given in the first line of Para l.

Q113. The year 1959 was the

(a) year in which Big Ben was restored

(b) 59th anniversary of Big Ben

(c) last year Big Ben was heard

(d) 100 anniversary of Big Ben

 Answer: (d) 100 anniversary of Big Ben

Explain: The Big Ben started chiming on June 11, 1859 ( Para 2,. 1st  line). So 1959 1s exactly 100 years later.

Q114. The word ‘consternation’ used in the last paragraph stands for

(a) sorrow

(b) anxiety

(c) despair

(d) alarm

 Answer: (d) alarm

Explain: Here “consternation'” means alarm. It is a stronger word for anxiety bordering on panic that such an accurate clock could go wrong.

Q115. In the Royal Astronomer’s 290 day check, it was established that

(a) the clock was maintaining accurate time on all days

(b) the clock was reasonably accurate

(c) the clock was losing time alarmingly

(d) the clock did not function properly for 93 day

 Answer: (b) the clock was reasonably accurate

Explain: In the Royal astronomer’s 290 day check. It was proved that the clock was accurate. This is given in the last line of Para 5.

Q116. On August 12, 1945, Big Ben’s clock was ……………..

(a) 5 minutes fast

(b) bombed

(c) 5 minutes slow

(d) being checked for accuracy

 Answer: (c) 5 minutes slow

Explain: On 12 August 1945, Big Ben’s clock was 5 minutes slow. This is given in the last Para of the passage.

Q117. For the Britons at sea or living in distant lands, the Big serves as a link with home. It shows that

(a) the British are very sentimental

(b) the British are fond of travelling to far of lands

(c) the Big Ben has become a powerful national symbol

(d) the British are very patriotic

 Answer: (a) the British are very sentimental

Explain: To Britons in far-off lands and seas Big Ben serves as a link to him. It shows their attachment to the clock and to their land, it would not be wrong to call them sentimental.

Q118. People outside London can hear the chimes of the Big Ben because

(a) the recoding of the hell’s chime is available all over the world

(b) the hell’s sound is so loud that it can travel to all parts of the world

(c) the legendary bell has become a global phenomenon

(d) the BBC broadcasts the chimes

 Answer: (d) the BBC broadcasts the chimes

Explain: This is given in the last line of the first Para.

Q119. The clock lost five minutes once because

(a) there was an unexpected lapse

(b) the maintenance was not done by the Ministry of Works

(c) it was a dark day

(d) some starlings had roosted on the minute hand

 Answer: (d) some starlings had roosted on the minute hand

Explain: This is given in the last line of the last Para.

Q120. “Call it Big Ben” can be written in passive voice as

(a) You will call it Big Ben

(b) Let it be called Big Ben

(c) People should call it Big Ben

(d) We may call it Big Ben

 Answer: (b) Let it be called Big Ben

Explain: When the object and subject are reversed as in active to passive voice, “Call it Big Ben’ is written as “Let it be called Big Ben”

 

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!