CTET January 2012 Question Paper-2

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
CTET January 2012 Question Paper-2 with Answer
Child DevelopmentMath and ScienceSocial ScienceLanguage-I (Eng)Language-II (Hindi)

Candidate have to do questions number 31 to 90 either from Part-II ( Mathematics and Science ) or from Part-III ( Social Studies/ Social Science):

Part-III: Social Science

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q31. Which of the following combinations of kingdoms was engaged in tripartite struggle?

(a) Pala, Chola, Gurjar-Pratihara

(b) Chola, Rashtrakuta, Pala

(c)Pala, Pallava, Rashtrakuta

(d) Rashtrakuta, Pala, Gurjar-Pratihara

 Answer: (d) Rashtrakuta, Pala, Gurjar-Pratihara

Explain: After the death of Harsha, Rashtrakuta, Pala, Guriar Pratihara consolidated their kingdoms and engaged in triportite struggle. They were equally capable in military and financial strength and fought with each other to annexed Kannunj.

Q32. Who of the following was impeached by the British Parliament?

(a) Cornwallis

(b) Charles Clive

(c) Warren Hastings

(d) T.B. Macaulay

 Answer: (c) Warren Hastings

Explain: Warren Hastings was impeached by the British parliament for giving resignation against Pitts India Act of 1784. But in 1795, he was relieved from all the allegations.

Q33. Which of the following three universities were established in the year 1857 by the British Government?

(a) Calcutta, Bombay and Delhi

(b) Calcutta, Madras and Bombay

(c) Calcutta, Madras and Banaras

(d) Calcutta, Bombay and Panjab

 Answer: (b) Calcutta, Madras and Bombay

Explain: Lord Canning (1856-1862) was the last Governor general and first viceroy of India. He established universities Calcutta, Madras and Bombay in the year 1857.

Q34. Chera chieftains ruled in twelfth century in the area presently lying in

(a) Punjab/Haryana

(b) Chhattisgarh/ Madhya Pradesh

(c) Jharkhand/ Bihar

(d) Uttrakhand /Uttar Pradesh

 Answer: (b) Chhattisgarh/ Madhya Pradesh

Explain: In the 12th century, the rule or Chera chieftains was in the area presently being in Chhattisgarh and Madhya Pradesh.

Q35. Which one of the following Sultans used the Banjaras to transport grains to the city markets?

(a) Alauddin Khilji

(b) Balban

(c) Firoz-Shah Tughlaq

(d) Muhammad-Bin-Tughlag

 Answer: (a) Alauddin Khilji

Explain: Alauddin khilji was a competent ruler. He had done a lot of work price control. He also used the Banjaras to transport grains to the city.

Q36. Bidri was

(a) a type of copperware produced in Bidar

(b) an inlay work in copper and silver done by the artisans of Bidar

(c) a type of silk textile produced in Bidar

(d) a type of cotton textile produced in Bidar

 Answer: (b) an inlay work in copper and silver done by the artisans of Bidar

Explain: Bidari was an inlay work in copper and silver done by the artisans of Bidar.

Q37. Tribal people do not keep written records of their past. How do present-day historians write tribal history?

(a) Using tribal mythologies

(b) Using archaeological sources

(c) Using oral traditions

(d) Using natural traditions

 Answer: (c) Using oral traditions

Explain: Modern historians use oral traditions to write the history of tribal’s.

Q38. Pietra dura was a

(a) Metallurgy technology

(b) Style of decoration of buildings

(c) Role of succession

(d) Greek god

 Answer: (b) Style of decoration of buildings

Explain: Pietra dura was a style of decoration of buildings. It is called Prachin Kari in South Asia which a inlay technique of using cut and fitted, highly polisted colored stones to Create images.

Q39. Which of the following was a part of temple architecture of the ninth century?

(a) Rangshala (place to perform dance)

(b) Yagya Vedi (Seat to perform sacred incantation)

(c) Havan Kund (square pyramid shaped pot with open mouth to hold fire)

(d) Decorative gateway (Dwara)

 Answer: (d) Decorative gateway (Dwara)

Explain: In the 9th century, Decorative gateway of temple was the main part of temple architecture.

Q40. In nuclear power plants, electricity is generated through the process of

(a) atomic vibrations

(b) nuclear fusion

(c) nuclear fission

(d) nuclear collision

 Answer: (c) nuclear fission

Explain: Since nuclear fission creates radioactivity the electricity is generated through the process of nuclear fission in nuclear power plants.

Q41. The following diagram shows the position of the Earth on a particular day. A,B,CD and E are locations on the Earth. Which location will experience longest hours of daylight

 

CTET 2012 January Question Pape-2 SS_Q41

(a) D

(b) A

(c) B

(d) C

 Answer: (a) D

Explain: The earth is tilted 23½° towards its axis. As shown in the diagram. D will experience the longest hours of daylight among all locations.

Q42. Tanti, Momin, and Devangs communities were engaged in

(a) Pottery making

(b) Leatherworks

(c) Weaving

(d) Woodworks

 Answer: (c) Weaving

Explain: Tanti, Momin and Devangs were engaged in weaving works.

Q43. Muhammad-Bin-Tughlaq shifted his capital from Delhi to Daulatabad

(a) as he was not getting enough revenue from North India

(b) to escape from Mongols

(c) to punish Southern rulers

(d) to control his empire effectively as Daulatabad was centrally located

 Answer: (d) to control his empire effectively as Daulatabad was centrally located

Explain: As Daulatabad was centrally located, Mohammad-Bin Tuglaq shifted his capital from Delhi to Daulatabad to control his empire effectively.

Q44. As a consequence of the Revolt of 1857, which of the following was a change initiated by the British Parliament?

(a) The land and property of prominent Hindu and Muslim citizens who supported the revolt were confiscated

(b) Pathan and Sikh soldiers were banned from joining the British Indian Army

(c) All ruling chiefs of the country were warned that military action would be taken against them if they support any rebellion

(d) A member of the British Cabinet was appointed Secretary of State for India

 Answer: (d) A member of the British Cabinet was appointed Secretary of State for India

Explain: After the revolt of 1857, the rule of India was transferred to the British government from the East India Company. After that, a state secretary in the British Cabinet was appointed to look after the administration.

Q45. In 1720, the British Government enacted legislation called the Calica Act to

(a) produce Calico textiles in England

(b) ban the use of printed cotton textiles Chintz in England

(c) punish rebels from Calicut

(d) promote Calico industry in England

 Answer: (b) ban the use of printed cotton textiles Chintz in England

Explain: According to the Calico Act of 1720. The British government banned the use of printed cotton textiles in England.

Q46. which type of rainfall is represented in the diagram given below?

 

CTET 2012 January Question Pape-2 SS_Q46

(a) Frontal rainfall

(b) Cyclonic rainfall

(c) Orographic rainfall

(d)  Convectional rainfall

 Answer: (c) Orographic rainfall

Explain: As shown in the picture, moist air is condensing the clouds after rising up the mountain which causes rain. So the diagram is representing orographic rainfall.

Q47. Wind actions create “Mushroom rocks’ which are usually found in

(a) Tropical coastal areas

(b) Hills

(c) Plateaus

(d) Deserts

 Answer: (d) Deserts

Explain: Mushroom rocks’ are commonly found is desert areas Weathering of the hard rock layer eventually the lower and soft rock due to wind are the process of its formation.

Q48. Vultures in the Indian subcontinent started dying of kidney failure shortly after scavenging livestock treated with

(a) Aldrin

(b) Diclofenac

(c) Aspirin

(d) Ibuprofen

 Answer: (b) Diclofenac

Explain: Vultures are vey important part of the food chain. They feed animals. The number or vultures are decreasing rapidly the Indian subcontinent. The main cause this has been identified as diclofenac drug  its swallowed by vultures with dead animals who were given diclofenac in the last days of life.

Q49. If Ahmadabad is situated on 72°30′ E longitude, what would be the local time of Ahmadabad if it is 8:00 am Indian Standard Time?

(a) 7:00 am

(b) 8:40 am

(c) 8:00 am

(d) 7:20 am

 Answer: (d) 7:20am

Explain: As India’s standard time has been taken, at 82°30′ from the Naini village of Allahabad. So the difference between Ahmadabad and Indian Standard Time

= 82° 30’ – 72° 30’ = 10°

The difference in Time on 1° longitude = 4 minutes

Time 10° longitude  = 40 minutes

Ahmadabad is situated on the East of Allahabad.

Time of Ahmadabad will be = 08:00 – 00:40 = 7.20 am.

Q50. ‘Blackfoot Indian’ is a

(a) migrant Indian in Canada

(b) disease prevalent in the Nicobar Islands

(c) native tribe of North America

(d) plantation worker in Cuba

 Answer: (c) native tribe of North America

Explain: Blackfoot Indian” is a North America’s native tribe. Red Indians are the main tribe of North America.

Q51. Ahmadabad is a hub of the cotton textile industry. Which of the following is one of the factors for flourishing textile industries in Ahmadabad?

(a) Availability of cheap labor-force

(b) It is situated close to the cotton-growing area

(c) Its easy access to the Tuticorin Port

(d) Industrial Policy of the Indian Government

 Answer: (b) It is situated close to the cotton-growing area

Explain: Black soil is commonly found in neighborhood areas of Ahmadabad which is favorable for the growth of cotton. This is the main reason for the flourishing textile industries in Ahmadabad.

Q52. A historical site is a place where

(a) excavation activities are done

(b) history-loving people gather

(c) historians write history

(d) relics of the past are found

 Answer: (d) relics of the past are found

Explain: The place where remains of the past are found is called Historical place.

Q53. Which of the following combinations planets is known as gaseous planets”?

(a) Jupiter, Mars, Earth, Neptune

(b) Venus, Jupiter, Mars, Saturn

(c) Mars, Venus, Saturn, Uranus

(d) Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune

 Answer: (d) Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune

Explain: Combination of Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune are called gaseous planets.

Q54. What is ‘Common Era’

(a) A new Era developed by the amalgamation of Hindu Era and Islamic Era

(b) A new era to study historical events

(c) Christian Era which is now accepted in major parts of the world

(d) Indian Era accepted by the government to issue notices

 Answer: (c) Christian Era which is now accepted in major parts of the world

Explain: The Christian era is also known as the common era. It is now accepted by the major countries of the world.

Q55. The East India Company used the Diwani revenue from Bengal primarily in

(a) building schools, colleges, and universities

(b) purchasing cotton and silk textiles in lndia

(c) amassing stocks of gold and silver to replenish the dwindling stocks in Britain

(d) constructing bridges and roads

 Answer: (b) purchasing cotton and silk textiles in lndia

Explain: The East India Company used the Diwani revenue from Bengal mainly to purchase cotton and silk textiles in India.

Q56. Which of the following tribal societies was divided into khels?

(a) Bhil

(b) Gond

(c) Ahom

(d) Santhal

 Answer: (c) Ahom

Explain: Ahom was divided into Khels in the tribal societies of Assam.

Q57. Plantations, a type of commercial farming. require a large amount of

(a) only capital

(b) land and labor

(c) labor and capital

(d) land and capital

 Answer: (b) land and labor

Explain: In plantation farming, a large amount of land and labor are required to gain maximum output.

Q58. The division of the period of Indian History into “Ancient’, of the period of Indian History into ‘Ancient, ‘Medieval, and Modern’ also has problems. Which of the following is one of the problems in it?

(a) Three periods are insufficient to describe Indian History

(b) The concept has been borrowed from the West where Modern period was associated with science, reason, democracy, liberty, and equality

(c) Indian History seems to have clear lines of distinction between “Ancient’, and ‘Medieval, and “Medieval” and ‘Modern'”, period

(d) The tripartite division reflects gradual growth of the Indian State

 Answer: (b) The concept has been borrowed from the West where Modern period was associated with science, reason, democracy, liberty, and equality

Explain: There are many difficulties in the division of the period of Indian History into Ancient, medieval and modern periods. This concept has been borrowed from the west where the modem period was associated with science, reason, democracy liberty and equality.

Q59. The East India Company set up a factory in Bengal on the banks of Hugli in 1651 to

(a) establish a base from which the factors could operate

(b) manufacture cotton textiles for exporting to England

(c) buy spices for sending them to England

(d) buy Indigo (Neel) from local farmers to send it to England

 Answer: (a) establish a base from which the factors could operate

Explain: The East India company established a factory in Bengal on the banks of Hugli in 1651 to set up a base from which the factory could operate and expand the company.

Q60. Why did Jatis emerge within Varnmas, which became the basis to organize Indian society?

(a) Jatis and Varnas are one and the same

(b) Fierce opposition against the Varna system gave way to the development of Jatis

(c) Due to gradual expansion in the social and economic needs of the people, people with new skill-sets were required

(d) There was a problem in integrating tribal people into Varna system

 Answer: (c) Due to gradual expansion in the social and economic needs of the people, people with new skill-sets were required

Explain: Initially, the society was divided into four different sections-Brahman, Kshatriya, Vaishya, and Shudra. Around the 7th century, due to gradual expansion in social and economic needs, different castes emerged within Varnas which became the basis to organize Indian society.

Q61. The question-answer technique can be quite effective in teaching Social Science as it ensures

(a) students come into class well-prepared

(b) amore disciplined class

(c) active participation by learners

(d) students’ ability to respond better in examination

 Answer: (c) active participation by learners

Explain: Questions and Answers patterns are the best way to promote an interactive environment in a social science class because teachers make questionnaires and students have to answer it. This technique is founded by Sukarat.

Q62. A teacher while explaining agricultural practices discusses case studies on agricultural practices in India and the USA.

Which aspect of learning is she/he focusing on?

(a) Ability to learn by comparing and contrasting through concrete examples

(b) Ability to understand the concept

(c) Ability to interpret and explain

(d) Ability to make a better project

 Answer: (a) Ability to learn by comparing and contrasting through concrete examples

Explain: A teacher is focusing on the ability to learn by comparing and differentiating through examples. They are being acquainted with the methods of cultivation of both the countries.

Q63. Media is no longer considered independent because of its close links with

(a) Civil society

(b) Government agencies

(c) Business houses

(d) NGO

 Answer: (c) Business houses

Explain: Media plays important role in the development of any country. Hence, it is also called the fourth pillar of the government. But nowadays it is not considered in dependent because of its close link with business houses and corporate.

Q64. The Government of India appointed a committee headed by Justice Rajinder Sachar to examine the social, economic and educational status of which of the following communities?

(a) Muslim

(b) Jain

(c) Sikh

(d) Anglo-Indian

 Answer: (a) Muslim

Explain: On 9th March 2005, Dr. Mannmohan Singh appointed committee of seven members which was headed by Justice Rajinder Sachar to examine the social, economical and educational standard of Muslim community.

Q65. In order to promote the process of cooperative learning, the teacher should

(a) allot individual assignment to each student

(b) assign group projects

(c) engage students in debate and discussions

(d) divide the class into groups of homogeneous ability

 Answer: (b) assign group projects

Explain: By assigning group projects the process co-operative learning can be promoted because by this process students complete their assignments in real circumstances.

Q66. One of the most important and effective methods of teaching History at elementary level is

(a) Story-telling method

(b) Lecture method

(c) Discussion method

(d) Question-answer method

 Answer: (a) Story-telling method

Explain: Story telling method is the most important and effective methods of teaching History at elementary level. It improves interest and inquisitiveness among the students.

Q67. Showcasing adivasis as wearing colorful costumes, headgear and dancing often results in

(a) discriminating against such groups

(b) promoting adivasi culture

(c) demonstrating the diversity of Indian culture

(d) attracting attention of the world to the plight of poor adivasis

Answer: (a) discriminating against such groups

Explain: Showcasing tribal as wearing colorful costumes, headgear and dancing discriminate such groups and make them superstitious.

Q68. According to the Indian Constitution, the right empowering citizens to move to High Court or Supreme Court if they believe that any of their Fundamental Rights has been violated by the State, is

(a) Right to constitutional remedies

(b) Right against exploitation

(c) Right to equality

(d) Right to life

 Answer: (a) Right to constitutional remedies

Explain: Right to constitutional remedies empowers citizens to move to High court or Supreme court if they believe that their rights are being violated.

Q69. While teaching the concept of ‘Weather and Climate’, what would be the most appropriate activity to make students understand the various elements of weather?

(a) Write answers to the questions related to weather in the not book

(b) Solve the worksheet provided by the teacher based on the elements of weather

(c) Collect the weather report of five consecutive days from the newspaper and stick in their notebooks

(d) Ask them to draw the symbols of elements of weather

 Answer: (c) Collect the weather report of five consecutive days from the newspaper and stick in their notebooks

Explain: Newspaper is a good source to know about the weather forecast. While teaching the concept of weather and climate, the most appropriate activity is to collect the weather report of few consecutive days from the newspapers and stick it in the notebooks.

Q70. In teaching of Social Sciences, the emotions of most easily aroused not by words but by sights and sounds, or which the most effective way of teaching is through

(a) Classroom discussions

(b) Project method

(c) Lecture method

(d) Field trips and surveys

 Answer: (d) Field trips and surveys

Explain: Field trips and surveys are the most effective way of teaching because it develops the emotions of a child.

Q71. While teaching “Poverty,’ which strategy would be most appropriate?

(a) Ask students to read from the textbook and explain the difficult words

(b) Prepare notes and deliver and good lecture

(c) Give hand-outs to students and explain

(d) Engage students in debate and discussions

 Answer: (d) Engage students in debate and discussions

Explain: To engage students in debate and discussions on the issue of poverty and its consequences, are the best method to understand poverty and make classroom teachings more effective.

Q72. ‘Team Teaching’

(a) is a way out to manage with the shortage of teachers

(b) encourages healthy competition among teams of teachers in a school

(c) involves small teams of students as per their ability

(d) involves teams of teachers to optimize resources, interest and expertise

 Answer: (d) involves teams of teachers to optimize resources, interest and expertise

Explain: In “Team Teaching’, a group of teachers working together plan, conduct and evaluate the learning activates for the same group of students. It means organsing staff into groups to enhance teaching.

Q73. The National Curriculum Framework 2005, suggests that instead of Civics’ the term Political Science’ be used because

(a) Political Science’ will provide political training

(b) The term “Civics was coined in the Raj era and is associated with obedience and loyalty

(c) Political Science’ is taught at a higher level of education, therefore schools should prepare grounds for it

(d) Political Science’ is a globally recognized field of study

 Answer: (d) Political Science’ is a globally recognized field of study

Explain: The National Curriculum Framework 2005 suggests that instead of “civics’ the term political science should be used because political science is globally recognized field of study.

Q74. While dealing with ‘Social Equality’, what should be the most appropriate approach for teaching?

(a) Explaining in detail the practice of untouchability

(b) Explaining the concept as described in the textbook

(c) Giving a project to students to review texts relating to Social Equality

(d) Citing the experiences of the communities that make up the social and cultural milieu of the child

 Answer: (d) Citing the experiences of the communities that make up the social and cultural milieu of the child

Explain: Environmental factors helps a child to learn quickly. Therefore while dealing with Social Equality, citing the experiences of the communities that is related to the social and cultural aspect of the child.

Q75. Cultural, social and class differences generate their own biases and prejudices in the contexts of classrooms. The approach to teaching therefore needs to be

(a) Project-oriented

(b) Discussion-oriented

(c) Open-ended

(d) Lecture method

 Answer: (d) Lecture method

Explain: In the process of team teaching, a teacher should try to make the teaching. Discussion oriented and he should generated cultural, social and class differences on his own biases and prejudices.

Q76. While teaching an issue sensitive to a particular community but described in the textbook,

(a) the teacher should ask students to make notes on these in the library or at home

(b) the teacher should respect the textbook and explain the facts as given

(c) the teacher should write to the authorities to omit the contentious topic from the curriculum

(d)  the teacher should explain the concept with sensitivity and firm commitment while respecting the dignity of students

 Answer: (d)  the teacher should explain the concept with sensitivity and firm commitment while respecting the dignity of students

Explain: While teaching an issue sensitive to a particular community, he should explain it full dignity and commitment without hurting the sentiment of the students.

Q77. The first hour of every sitting of the Lok Sabha is called

(a) Privilege hour

(b) Zero hour

(c) Question hour

(d) Public hour

 Answer: (c) Question hour

Explain: Loksabha is the first or lower house of the parliament. Its first hour of every session starts with question hours.

Q78. All Indians should have a right to vote irrespective of their socio-economic status. This idea can be associated with

(a) Dr. Rajendra Prasad

(b) BR Ambedkar

(c) Jawaharlal Nehru

(d) Mahatma Gandhi

 Answer: (b) BR Ambedkar

Explain: Every Citizens should have a right to vote irrespective of his/her social and economic conditions. This idea is first given by Dr. B.R. Ambedkar.

Q79. In order to promote interactive environment in a Social Science class, which of the following approaches would be most suitable?

(a) Showing documentaries

(b) Dictation and practice

(c) Frequent testing

(d) Lecture and explanation

 Answer: (a) Showing documentaries

Explain: Showing documentaries in a social science class is the most suitable approach to promote interactive environment. With the help of these documentaries students co-relate themselves with the subject.

Q80. Which amongst the following is associated with oral reasoning

(a) Narrating an algorithm

(b) Imitating peers

(c) Writing an article by pronouncing words loudly

(d) Impromptu application and extrapolation of concepts

 Answer: (d) Impromptu application and extrapolation of concepts

Explain: Immediate application and extrapolation of concepts are related to oral reasoning.

Q81. Public Interest Litigation (PIL) has

(a) hampered government functioning

(b) increased access to justice

(c) hampered the delivery of justice

(d) led to a decrease in judicial activism

 Answer: (b) increased access to justice

Explain: Public Interest Litigation (PIL) has increased access to justice. It is implemented to protect the sentiments of the citizens.

Q82. ‘Right to Education’ is a fundamental Right under Article 21 which deals with ‘Right to Life’ because

(a) only an educated person has right to life

(b) education is life

(c) not all people had right to education

(d) education helps in leading a dignified life

 Answer: (d) education helps in leading a dignified life

Explain: Right to Education is considered as a fundamental right under Article 21. It is concerned with the right to life or protection of life because education helps in leading a dignified life.

Q83 ‘Child-centered’ pedagogy is

(a) to teach children in small child care centers to ensure individual attention

(b) teaching as per the desire of a child

(c) teacher explains the concept by standing in the centre with children encircling her

(d) giving primacy to children’s experiences, their voices, and their active participation

 Answer: (d) giving primacy to children’s experiences, their voices, and their active participation

Explain: Giving priority to children’s experiences, their views their active participation is the main aim to child-centered education. This is mentioned in the National Curriculum Framework, 2005.

Q84. The major purpose of assessment in Social Science should be to

(a) predict the learners’ chances of pursuing a successful career in humanities

(b) gauge the extent of the knowledge of content acquired by learners

(c) maintain a desirable academic quality of knowledge in the students passing out

(d) provide credible feedback on the extent to which educational objectives have been achieved

 Answer: (d) provide credible feedback on the extent to which educational objectives have been achieved

Explain: The major purpose of assessment in social science should be to provide credible feedback on the extent to which educational objectives have been achieved. It develops the high dignity in the students.

Q85. The book ‘Social and Political Life-Il’ advocates which of the following forms of evaluation, among other forms?

(a) Written mode of examination

(b) Open book exercises

(c) Personal interviews

(d) IT (computer) enabled evaluation

 Answer: (b) Open book exercises

Explain: The book “Social and political life-II advocates the evaluation of open book exercises because it connects students to their curriculum.

Q86. ‘Learning Without Burden (1993)’ recommended that learning in Social Sciences should

(a) continue to follow the epistemological framework of High lighting developmental issues

(b) help in the retention of important information

(c) promote developing concepts and abilities to analyze socio-political realities

(d) develop skills relevant to jobs

 Answer: (c) promote developing concepts and abilities to analyze socio-political realities

Explain: Learning without Burden 1993″ recommended that learning in social sciences should promote developing concepts and abilities to analyze socio-political realities.

Q87. A trainee teacher writes one of the instructional objectives as ‘students shall be able to describe the meaning democracy’. In which domain shall this objective fall?

(a) Skill

(b) Synthesis

(c) Comprehension

(d) Analysis

Answer: (c) Comprehension

Explain: A teacher trainee writes one of the instructional objective that ‘student shall be able to understand the meaning of democracy.

Q88. Social and Political Life’ textbooks use which of the following methods to contextualize education to a child’s world?

(a) They incorporate lesser number of pictures to avoid distracters

(b) They astutely intermingle the social and political lives of Indian people

(c) They use a lot of case studies and narratives in a mix of rural and urban examples

(d) They cite results of many surveys done in this reference

 Answer: (c) They use a lot of case studies and narratives in a mix of rural and urban examples

Explain: Textbooks on ‘Social and political life’ use a lot of case studies and narratives in a combination of rural and urban examples.

Q89. ‘Putting out system’ is

(a) whereby merchants supply raw material and receive finished product

(b) whereby merchants sell their merchandise on installments

(c) whereby merchants force laborers to work for extra hours

(d) whereby merchants give advances and receive the pro duct

 Answer: (a) whereby merchants supply raw material and receive finished product

Explain: Putting out system’ is a system by which a merchant supplies raw materials and get manufactured items.

Q90 C.K. Janu is a very eminent

(a) Anthropologist

(b) Adivasi activist

(c) Environmentalist

(d) Script writer

 Answer: (b) Adivasi activist

Explain: C.K. Janu is a very eminent tribal activist. He is an active member of tribal mahasabha and through his social movement in Kerala he worked for landless tribal.

 

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!