CTET 2015 February Paper-1 Questions  with Answer

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Reddit
Tumblr

CTET  2014 February Paper-1 Question  with Answer

Child DevelopmentMathematicsEVS
Language – I (Eng)Language – II (Hindi)
Language-I(Eng)

DIRECTIONS (Q. No. 91 to 96): Read the poem given below and answer questions that follow by selecting the most appropriate option.

Invictus

Out of the night that covers me,

Black as the pit from pole to pole,

I thank whatever gods maybe

For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance

I have not winced nor cried aloud.

Under the bludgeoning of chance

My head is bloody but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears

Looms but the Horror of the shade,

And yet the menace of the years

Finds, and shall find, me unafraid.

………..William Ernest Henley

Q91. The phrase ‘unconquerable soul’ means a person who Is

(a) invincible

(b) compassionate

(c) noble

(d) sensitive

Answer: (a) invincible

Q92. Lines 5 and 6 show that the speaker

(a) refuses to surrender.

(b) remains undaunted even under the worst circumstances.

(c) is overwhelmed by adverse circumstances,

(d) accepts life’s challenges.

Answer: (b) remains undaunted even under the worst circumstances.

Q93. ‘Wroth and tears‘ means

(a) unbearable suffering

(b) anger causing havoc

(c) anger and sorrow

(d) unfavourable circumstances

Answer: (c) anger and sorrow

Q94. The phrase ‘menace of the years‘ suggests

(a) threats of the times.

(b) danger to life.

(c) cruel fate.

(d) evils of life.

Answer: (a) threats of the times.

Q95. The word “winced‘ in the second stanza means

(a) recoiled

(b) ruffled

(c) frightened

(d) worried

Answer: (a) recoiled

Q96. The poetic device used in ‘Black as the pit from pole to pole’ is

(a) metaphor

(b) irony

(c) simile

(d) parallelism

Answer: (c) simile

DIRECTIONS (Q. No.97 to 105): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Adversity provides us with an opportunity to develop our character in a natural, recurring and powerful way that only the challenges of adversity offer According to Solomon, adversity refines and reveals the gold and silver of our character

A lot of times adversity comes our way as a direct or indirect result of our own actions. We make a bad choice or a bad decision, or we simply fail to do something we should have done. When I made bad investment decisions, I had to accept responsibility for my greed and naive choices. Yes, several men had misrepresented the opportunities to me, but the fact is, I am the one who made the decisions. And I experienced the very consequences that Solomon had cautioned us about. Any time you make a contribution to your own adversity, you need to accept responsibility for it. Don’t simply blame someone or something else.

Nonetheless, throughout our lives, we will experience a great deal of adversity that is not a result of our own actions. It is critically important that we do not assign fault to ourselves or to those who had nothing to do with it. When a friend of mine lost his daughter to leukaemia, he confided to me that he felt God was punishing him for his past sins. In other words, he was blaming himself. It is believed that adversity sometimes has a purpose that we cannot know or understand. As tempting as it may be, to try to figure out such a mystery is not only an exercise in futility, it is foolish also.

Q97. Adversity provides us with an opportunity to

(a) Introspect

(b) develop our character

(c) test our friends

(d) evaluate our own character

Answer: (b) develop our character

Q98. The author quotes Solomon to

(a) lend force to his argument

(b) show his veneration for him

(c) emphasize that adversity is part of life

(d) embellish his prose

Answer: (a) lend force to his argument

Q99. Most often our misfortunes are the result of our own

(a) idleness

(c) follies

(b) haste

(c) actions

Answer: (a) idleness

Q100. The synonym for ‘cautioned‘ is

(a) warned

(b) threatened

(c) suggested

(d) persuaded

Answer: (a) warned

Q101. The phrase ‘exercise in futility means

(a) a foolish approach

(b) something that is pointless

(c) hopes of future

(d) an irrational act

Answer: (b) something that is pointless

Q102. Identify the correct statement.

(a) Adversity is purposeless.

(b) Adversity is a curse

(c) The mystery of adversity can be easily understood.

(d) Adversity helps us improve our character.

Answer: (a) Adversity is purposeless

Q103. Which of the following statements is not true?

(a) Adversity is a test of our character

(b) The bravest are bogged down by misfortunes.

(c) Adversity refines our character

(d) Adversity sometimes has a purpose.

Answer: (b) The bravest are bogged down by misfortunes

Q104. The antonym for the word ‘adversity’ is

(a) prosperity

(b) luxury

(d) emptiness

(c) luck

Answer: (a) prosperity

Q105. When adversity strikes us we blame

(a) Supernatural powers and evil spirits.

(b) Providence.

(c) Our stars.

(d) Everything and everyone except ourselves.

Answer: (d) everything and everyone except ourselves

DIRECTIONS: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q106. In the primary classes, it is recommended that children should be taught in their mother tongue because

(a) it enables children to comprehend

(b) it creates a natural environment

(c) children develop self-confidence

(d) it promotes regional languages

Answer: (a) it enables children to comprehend

Q107. A common developmental reading disorder is

(a) Impairment

(b) Dyslexia

(c) Aphasia

(d) Autism

Answer: (b) Dyslexia

Q108. The most important purpose of formative assessment is

(a) to Judge the performance of teachers and schools

(b) to form an opinion about the best student in the class

(c) to score and rank students on the basis of their performance

(d) to provide qualitative feedback on students’ learning

Answer: (d) to provide qualitative feedback on students’ learning

Q109. Role Play should be an integral part of every language classroom because

(a) it enables girls and boys to interact freely

(b) it is an effective classroom management technique.

(c) it enables students to engage in meaningful talk.

(d) it enables students to memorize the story.

Answer: (c) it enables students to engage in meaningful talk

Q110. A student of class V has just read a text about the water problems of a community living on the outskirts of a city. After reading the chapter, the student remarks how difficult it must be to struggle for water every day. Which comprehension strategy does this remark reveal?

(a) Read aloud

(b) Summarizing

(c) Metacognition

(d) Inferential reading

Answer: (d) Inferential reading

Q111. Which one of the following is an example of Basic Interpersonal Communication Skills (BICS)?

(a) Explaining a procedure to a peer during an experiment

(b) Discussing response to a story in a small group in the classroom

(c) Taking notes during a lecture or a talk

(d) Negotiating turn-taking with a peer during free play

Answer: (d) Negotiating turn-taking with a peer during free play

Q112. B.F. Skinner claimed that language is learnt through

(a) repetition and approximation.

(b) reinforcement and engagement.

(c) drill and practice.

(d) immersion and employment.

Answer: (c) drill and practice

Q113. A language teacher wants her students to write for an authentic audience and purpose. What would be the best writing task to achieve this?

(a) Students write a letter to the principal expressing their opinion on a school-related issue.

(b) Students write answers to questions given at the end of the chapter after discussing them with each other.

(c) Students write a movie review of a movie they watched recently.

(d) Students write on the topic, ‘My School

Answer: (a) Students write a letter to the principal expressing their opinion on a school-related issue

Q114. Writing is a …………. and not a ……………..

(a) product: process

(b) product; formation

(c) process; product

(d) process; formation

Answer: (c) process; product

Q115. Rani is from Delhi. She has taken admission to a school in Assam. In the final exams, she faces difficulty in writing a composition on ‘Bihu’. The most probable reason for Rani’s problem is that

(a) there is a discontinuity between her home environment and the school curriculum.

(b) her parents are unable to help her in understanding the school culture.

(c) she is not a hardworking girl and is not trying to adapt to the school curriculum.

(d) her background is deficient and is not on a par with standard school culture.

Answer: (a) there is a discontinuity between her home environment and the school curriculum

Q116. A child reads ‘she bought three apples’ as ‘She bought tree apples’ and explains it as ‘apples from trees’. How would you rate this child’s reading skills?

(a) She reads without comprehension.

(b) She reads with spelling errors.

(c) She reads carelessly.

(d) She reads with comprehension.

Answer: (a) She reads without comprehension

Q117. Which of the following is not true about sentences in the passive voice?

(a) Any declarative sentence can be passivized.

(b) The verb in passive sentences is always in perfect participle form.

(c) It is generally used where the subject is hidden, not clear or not significant.

(d) Sentences with intransitive verbs cannot be passivized.

Answer: (a) Any declarative sentence can be passivized

Q118. Storytelling should be used frequently in classrooms because

(a) it provides space for teachers to engage in other academic tasks

(b) it lays the foundation of understanding and imagination

(c) it lays the foundation for other academic engagements

(d) it allows students to imagine and relax

Answer: (b) it lays the foundation of understanding and imagination

Q119. Which one of the following principles is not appropriate for vocabulary development?

(a) Passive vocabulary should be learnt by heart

(b) Provide opportunities to consult a dictionary

(c) Integrate new words with old

(d) Make a new word ‘real’ by connecting it to the learners’ world

Answer: (a) Passive vocabulary should be learnt by heart

Q120. A language textbook for class 1 starts with poems and stories (complete text) and ends with the alphabet. Which approach does this kind of arrangement reflect in language pedagogy?

(a) Eclectic approach

(b) p-down approach

(c) Aesthetic approach

(d) Bottom-up approach

Answer: (d) Bottom-up approach

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!