CTET 2015 February Paper-1 Questions  with Answer

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Reddit
Tumblr

CTET  2014 February Paper-1 Question  with Answer

Child DevelopmentMathematicsEVS
Language – I (Eng)Language – II (Hindi)

Environment studies

DIRECTIONS: Answer the following question by selecting the most appropriate options.

Q61. Which of the following is/are tools and techniques of assessment in EVS at the primary level?

A. Project work
B. Field trip
C. Journal writing
D. Concept mapping

(a) Only B and C

(b) Only D

(c) A, B, C and D

(d) Only A and B

Answer: (c) A, B, C and D

Q62. Study the following statements about the Jhoom farming practised in Mizoram:

A. After cutting one crop, the land is left as it is for some years.
B. The bamboo or weeds which grow on that land are cut and burnt.
C. The land is deeply ploughed before sowing the seeds.
D. In one farm three or four different types of crops are grown.
E. Chemical fertilizers and pesticides are also used as per need.

The correct statements are

(a) C, D and E

(b) A, B and D

(c) Only A and B

(d) Only B and D

Answer: (b) A, B and D

Q63. The teaching of EVS should encourage process skills, which are the core of inquiry-based hands-on learning. Which one of the following is not such a skill?

(a) Predicting

(b) Determination

(c) Inferring

(d) Observation

Answer: (b) Determination

Q64. Radha uses travel tickets of different types. Which of the following concepts could be effectively discussed by using such tickets?

A. The cost of travel by different means is different.
B. The cost of travel depends upon the fuel used by the vehicle.
C. We need tickets to travel by public transport from one place to another.
D. Understanding the reservation process.

Choose the most appropriate option

(a) C and D

(b) A and D

(c) A and C

(d) B and C

Answer: (c) A and C

Q65. Which one of the following strategies seems most appropriate Tor teaching maps to primary graders?

(a) Drawing of the map by the teacher on the blackboard and asking learners to locate different places

(b)  Instructing learners to bring the map of India from their home

(c) Showing an atlas to learners and asking them to locate different places

(d) Facilitating learners to construct maps of their immediate surroundings by using their own symbols and focusing on the relative position and direction of things

Answer: (d) Facilitating learners to construct maps of their immediate surroundings by using their own symbols and focusing on the relative position and direction of things

Q66. Mahika, a teacher of class V, wants her students to observe the plants in the surroundings. For meaningful learning, what should she encourage the children to do?

(a) Understanding that plants are living beings

(b) Appreciating that plants are useful for us

(c) Writing the names of the maximum number of plants

(d) Observing the difference in their heights, leaves, smell and place of growing

Answer: (d) Observing the difference in their heights, leaves, smell and place of growing

Q67. Which one of the following should be the most important aspect of EVS teaching at the primary level?

(a) Conducting activities and developing skills

(b) Achieving success in assessment

(c) Understanding the basic concepts of science

(d) Connecting learners to the natural and socio-cultural environment

Answer: (d) Connecting learners to the natural and socio-cultural environment

Q68. ‘Mapping’ at the primary level promotes which of the following skills in learners?

(a) Neat drawing

(b) Calculations and Estimations

(c) Drawing according to scale

(d) Idea about relative positions and orientations

Answer: (d) Idea about relative positions and orientations

Q69. Study the following table

June 2011December 2014
Price of petrol in R/litre 47.7461.33
Price of diesel in R/litre35.21 50.51

After studying the above table, Devmeet a class V student,

Wrote the following in his notebook:

A. Petrol is a more expensive fuel than diesel.
B. The percentage increase in the price of diesel is more than that of petrol.
C. Diesel is cheaper and that is why public transport runs on it.
D. Diesel is a cheaper fuel than petrol. People should buy diesel vehicles.

Which one of the following is correct?

(a) B and C are inferences

(b) C and D are inferences

(c) A and D are observations

(d) A and C are observations

Answer: (b) C and D are inferences

Q70. All of the following are indicative of the general approach to be followed for EVS in primary classes except from

A. concrete to abstract
B. simple to complex
C. local to global
D. abstract to concrete

(a) Only B

(b) Only D

(c) Only A and B

(d) Only B and C

Answer: (b) Only D

Q71. NCF 2005 has not recommended any prescribed curriculum and textbooks for EVS for classes I and II. The most appropriate reason for this;

(a) To reduce the load of the curriculum

(b) EVS is only for class III onwards

(c) Learners in class-I and II cannot read and write

(d) To provide a contextual learning environment

Answer: (d) To provide a contextual learning environment

Q72. A teacher has to teach about cultural diversity in food in our country to class IV students. Which of the following is the best way to teach this topic?

(a) Show flashcards having pictures of various food items.

(b) Give a project to students about different kinds of food taken by the people of various states in our country.

(c) Ask students what they have eaten, followed by a discussion.

(d) Ask students to collect information about the kind of food taken in their family

Answer: (b) Give a project to students about different kinds of food taken by the people of various states in our country.

Q73. If we observe birds, we find that most of the birds often move their neck. It is because

(a) in most of the birds, the eyes are fixed and cannot move.

(b) their ears are covered and they can fly.

(c) the birds have two eyes.

(d) their eyes can focus on two different objects at a time.

Answer: (a) in most of the birds, the eyes are fixed and cannot move.

Q74. Reena loves mangoes. She wants to preserve these for winters. Which one of the following is a good way of preserving them?

(a) Make ‘aam papad’ and pickle.

(b) Prepare juice and store in an airtight container

(c) Put in a plastic bag

(d) Store in a refrigerator

Answer: (a) Make ‘aam papad’ and pickle.

Q75. The neighbouring states of Kerala are

(a) Tamil Nadu and Andhra Pradesh

(b) Karnataka and Maharashtra

(c) Andhra Pradesh and Karnataka

(d) Karnataka and Tamil Nadu

Answer: (d) Karnataka and Tamil Nadu

Q76. In which one of the following states of our country do most people like to eat sea fish cooked in coconut oil?

(a) Mizoram

(b) Goa

(c) Jammu and Kashmir

(d) Bihar

Answer: (c) Jammu and Kashmir

Q77. Which one of the following animals’ front teeth keeps on growing throughout its life? It has to keep gnawing on things to keep its teeth from becoming too long.

(a) Termite

(b) Squirrel

(c) Lizard

(d) Rat

Answer: (b) Squirrel

Q78. A farmer is growing paddy crops over and over again using an excess of fertilizers and pesticides in his fields. This practice will make the soil of his fields

(a) useful for the paddy crops only

(b) fit for ploughing

(c) barren

(d) fertile for other crops also

Answer: (c) barren

Q79. Study the following statements about “Desert Oak”

A. Desert Oak is a tree that grows almost as tall as our classrooms, i.e., about 4 meters.
B. The roots of this tree go down nearly 30 times their height till they reach the water
C. Water is stored in the trunk of this tree.
D. This tree is found in Abu Dhabi.

The correct statements are

(a) A, B and D

(b) B, C and D

(c) Only A and B

(d) A, B and C

Answer: (d) A, B and C

Q80. A person boarded a train on 02.01.2015 at Madgaon for Nagercoil. The train departed from Madgaon at 07:45 hours and reached Nagercoil at 04: 45 hours on the next day i.e., 03.01.2015. If the distance between these two stations is 1140 km, the average speed of the train was approximately

(a) 54 kmph

(b) 51 kmph

(c) 59 kmph

(d) 57 kmph

Answer: (a) 54 kmph

Q81. A person living in New Delhi wants to visit first Bhopal (Madhya Pradesh) and then Ranchi (Jharkhand). The directions of his journey will be first towards

(a) east and then towards the south

(b) west and then towards the south

(c) south and then towards the east

(d) south and then towards the west

Answer: (c) south and then towards the east

Q82. Which one of the following characteristics is shared by all the animals given below? Lizard, Sparrow, Turtle, Snake

(a) They lay eggs.

(b) They are poisonous.

(c) They can live on land as well as in water

(d) Their bodies are covered with scales.

Answer: (a) They lay eggs

Q83. Stories and poems can be effectively used in the teaching of EVS at the primary level. The main purpose of using them in EVS is to

(a) cater to diversity in the classroom

(b) providing a contextual learning environment

(c)make lessons enjoyable

(d) promote linguistic skills

Answer: (b) providing a contextual learning environment

Q84. How would a primary teacher effectively assess her students of class IV on the topic of Scarcity of water 7?

(a) Asking children to write slogans on saving water

(b) Conducting a written test on the above topic

(c) By finding out how they have started saving water in their day-to-day life

(d) Organizing a poster making activity on water conservation

Answer: (c) By finding out how they have started saving water in their day-to-day life

Q85. Your principal asks you to take class V students on an educational visit. What would you include while planning for such a visit to make it meaningful?

(a) Preparing structured activity sheet about the place to be visited and sharing the same with the students before the visit for an authentic and meaningful learning

(b) Asking students to find and read the information about the place to be visited

(c) Taking enough food and games to enjoy

(d) Ensuring that students should be disciplined and should visit the place quietly

Answer: (a) Preparing structured activity sheet about the place to be visited and sharing the same with the students before the visit for an authentic and meaningful learning

Q86. Which of the following should not be an appropriate indicator for assessment in EVS at the primary level

(a) Remembering

(b) Questioning

(c) Concern for justice and equality

(d) Cooperation

Answer: (c) Concern for justice and equality

Q87. This plant has leaves that are used as vegetables. Its seeds are used to produce oil. The plant is

(a) Spinach

(b) Coconut

(c) Cabbage

(d) Mustard

Answer: (d) Mustard

Q88. Study the following statements about bronze

A. It is an element like aluminium, iron and copper.
B. It is made by melting copper and tin in a furnace
C. Tribal people have been using bronze for thousands of years.
D. The objects made of bronze are lighter but much stronger than those made of aluminium.

The correct statements are

(a) Only A and D

(b) Only B and C

(c) A, B and C

(d) C and D

Answer: (b) Only B and C

Q89. Which one of the following is a set of diseases caused spread by mosquitoes?

(a) Chikungunya, Malaria, Typhoid

(b) Cholera, Dengue, Malaria

(c) Chikungunya, Dengue, Malaria

(d) Chikungunya, Cholera, Typhoid

Answer: (c) Chikungunya, Dengue, Malaria

Q90. On a state map, at its one corner, it is mentioned Scale 1 cm = 110 meters”. If on the map the measured distance between any two cities is 9.7 cm, the actual distance between the two cities is approximately

(a) 1.067 km

(b) 2.01 km

(c) 11 km

(d) 10km

Answer: (a) 1.067 km

Solution: according to map 1 cm = 110 m

∴ 9.7 cm = 110 × 9.7 = 1067 m = 1.067 km

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!