CTET 2014 February Paper-2 Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2014 February Paper-2 Question with Answer

Child DevelopmentMath and ScienceSocial Science
Language-I (Eng)Language-II (Hindi)

Candidate has to do questions number 31 to 90 either from Part-II ( Mathematics and Science ) or from Part-III ( Social Studies/ Social Science):

Social Science

DIRECTIONS: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q31. The movement Vande Mataram in the Andhra region was known as

(a) Non-Cooperation

(b) Swadeshi

(c) Civil Disobedience

(d) Khilafat

Answer: (b) Swadeshi

Q32. The book, Stri-Purush Tulane, which is based on criticism of the social differences between men and women, was authored by which of the following scholars?

(a) Pandita Ramabai

(b) Begum Rokeya

(c) Tarabai Shinde

(d) Rasasundari Devi

Answer: (c) Tarabai Shinde

Q33. The Christian missionaries in the 19th century wanted to introduce Christian education in India to

(a) educate elite class

(b) improve the moral character of the people

(c) educate masses

(d) make Indians loyal to the Company government

Answer: (b) improve the moral character of the people

Q34. With the industrialization of Britain in the 19th century

(a) India became the main supplier of the raw materials to British industries

(b) India provided cheap labor to British industries

(c) India became a vast market for British industrial products

(d) many industries were established in India

Answer: (c) India became a vast market for British industrial products

Q35. In which land revenue settlement, the Rajas and Talukadars were recognized as Zamindars?

(a) Ryotwari Settlement

(b) Mahalwari Settlement

(c) Permanent Settlement

(d) Pattidari Settlement

Answer: (c) Permanent Settlement

Q36. Begum Hazrat Mahal took an active part in organizing the uprising against the British at

(a) Kanpur

(b) Lucknow

(c) Faizabad

(d) Allahabad

Answer: (b) Lucknow

Q37. Which of the following Acts transferred the administration of India from the East India Company to the British Crown?

(a) Act of 1833

(b) Act of 1858

(c) Act of 1861

(d) Act of 1868

Answer: (b) Act of 1858

Q38. In medieval Assam, Paiks were

(a) forced laborers

(b) plantation workers

(c) water carriers

(d) members of a conscript army

Answer: (a) forced laborers

Q39. ‘Manigramam’ and ‘Nanadesi’ were

(a) famous towns during the Chola period

(b) famous guilds of South India.

(c) administrative units of Cholas

(d) famous villages given as Brahmadeya to Brahmanas.

Answer: (b) famous guilds of South India.

Q40. Cited below are some sites and present-day States where the evidence of grain and bones of domestic animals have been found

Name of the SitePresent-day State
A. ChirandE. Kashmir
B. KoldihwaF. Uttar Pradesh
C. BurzahomG. Andhra Pradesh
D. HallurH. Bihar

The correct match of the above two columns is

(a) AH; BF, CE, DG

(b) AG; BH; CF; DF

(c) AE; BG; CH; DE

(d) AF; BE; CG; DH

Answer: (a) AH; BF, CE, DG

Q41. The Rivers Ganga and Yamuna are named-in the Rigveda

(a) around a thousand times

(6) a hundred times

(c) twelve times

(d) once

Answer: (d) once

Q42. Which one of the following features is common to Buddhism and Jainism both?

(a) Only those who left their homes could gain true knowledge.

(b) Both of these religions were supported mainly by traders

(c) Man had to give up everything, including their clothes to gain salvation

(d) The constant craving for more could be removed by following a moderate path

Answer: (a) Only those who left their homes could gain true knowledge.

Q43. Who amongst the following said that “The upper castes had no right to their land because, in reality, the land belonged to indigenous people, the so-called low castes”?

(a) Shri Narayan Guru

(b) Haridas Thakur

(c) Ghasidass

(d) Jyotirao Phule

Answer: (d) Jyotirao Phule

Q44. Which one of the following statements inappropriate in reference to the construction of Audience Hall (Diwan-e-Aam) by Shah Jahan?

(a) White marble of the Taj Mahal is a symbol of peace.

(b) King’s justice would treat the high and the low as equals

(c) Contentedness in the subject helps to rule better

(d) It was a necessity to bring the rate of crimes under control

Answer: (b) King’s justice would treat the high and the low as equals

Q45. Who amongst the following could not be a member of a Sabha as laid down in the inscriptions from Uttaramerur in Chingleput district of Tamil Nadu?

(a) Those between the age of 35 and 70 years

(b) Those having knowledge of the Vedas

(c) Those who have their own homes

(d)  Those who have not submitted their accounts

Answer: (d) Those who have not submitted their accounts

Q46. Which one of the following facts do not hold true about Grama-Bhojaka, the village headman in the northern parts of India?

(a) He was often the largest landowner

(b) His post was hereditary

(c) The king never used him to collect taxes

(d) Generally, he had slaves and hired workers to cultivate the lands

Answer: (c) The king never used him to collect taxes

Q47. Which property of a soil is determined by the parent rock?

(a) Rate of weathering and humus

(b) Thickness of soil

(c) Accumulation of soil

(d) Chemical properties, permeability, and texture

Answer: (d) Chemical properties, permeability, and texture

Q48. Minerals that lie near the earth surface are simply dug out by the process known as

(a) Quarrying

(b) Calculations

(c) open-cast mining

(d) Sintering

Answer: (a) quarrying

Q49. The oldest rocks in the world are found in

(a) Western Australia

(b) South Africa

(c) South India

(d) Hawaii Islands

Answer: (a) Western Australia

Q50. Activity that changes, raw material into products of more value is called

(a) Primary activity

(b) Secondary activity

(c) Economic activity

(d) Tertiary activity

Answer: (b) secondary activity

Q51. The Apache and the Crow are

(a) tribes of North America

(b) nomads of Kenya

(c) music bands of the USA

(d) documentaries or environment

Answer: (a) tribes of North America

Q52. Which of the following is an example of the Sunrise Industry?

(a) IT industry

(b) Cooking oil industry

(c) Paper industry

(d) Jute industry

Answer: (a) IT industry

Q53. Which region is known as the Orchard of the World?

(a) Orange Country of South Africa

(b) Kashmir Valley of India

(c) Mediterranean region

(d) Queensland in Australia

Answer: (c) Mediterranean region

Q54. Which one of the following helps the ships to navigate?

(a) Area of high tides

(b) Area of low tides

(c) Area where the warm ocean currents and cold currents meet

(d) Area of ocean currents

Answer: (a) Area of high tides

Q55. The radio waves transmitted from the earth are reflected back to the earth by

(a) exosphere

(b) mesosphere

(c) stratosphere

(d) thermosphere

Answer: (d) thermosphere

Q56. The balance in the environment gets disturbed if

(a) the relative number of species is not disturbed

(b) human activities continue to preserve natural habitats

(c) indiscriminate killing of wildlife is banned

(d) deforestation and soil erosion continues

Answer: (d) deforestation and soil erosion continue

Q57. Which one of the following is not a principle of sustainable development?

(a) Maximum use of natural resources

(b) Respect and care for all forms of life

(c) Change in personal attitude and practices towards the environment.

(d) Improvement in the quality of human life

Answer: (a) Maximum use of natural resources

Q58. Two cities N and M are located at 15°E and 15°W of Greenwich respectively. What will be the difference in time between these two cities?

(a) 30 minutes

(b) 1 hour

(c) 1 hour 30 minutes

(d) 2 hours

Answer: (d) 2 hours

Q59. The Minimum Wages Act

(a) specifies that minimum wages should be given to laborers

(b) specifies that the wages should not be below a specific minimum

(c) allows employers to decide the minimum wages of their employees

(d) covers only government employees under the organized sector

Answer: (b) specifies that the wages should not be below a specific minimum

Q60. Which Article of the Constitution prescribed that the enforcement of any disability arising out of “untouchability” shall be an offense punishable in accordance with the law?

(a) Article 15

(b) Article 17

(c) Article 21

(d) Article 28

Answer: (b) Article 17

Q61. What is the key reason for inequality in India?

(a) Poverty

(b) Religion

(c) Caste

(d) Sex

Answer: (a) Poverty

Q62. Right to the constitutional remedies

(a) protects the Fundamental Rights of citizen

(b) is about the Constitution remedying itself by amendments

(c) excludes the Right to Education Act, 2009

(d) gives the judiciary the power to strike down a law enacted by the Parliament.

Answer: (a) protects the Fundamental Rights of citizen

Q63. According to the Hindu Succession (Amendment) Act, 2005

(a) only sons or male members of the family can have right in family property

(b) only wife has right to inherit property of her deceased husband

(c) sons, daughters and their mothers can get an equal share of family property

(d) followers of the Arya Samaj will not be governed by this Act

Answer: (c) sons, daughters, and their mothers can get an equal share of family property

Q64. Which of the following comes under the function of the State Government?

(a) To maintain a peaceful relationship with Pakistan and Bangladesh

(b) Decision to discontinue the Board Examination for Class X

(c) Introduction of new train between New Delhi and Vasco da Gama

(d) Introduction of a new design of 1000 rupee note

Answer: (b) Decision to discontinue the Board Examination for Class X

Q65. Dropout rates of Dalit and Adivasi girls are highest because

(a) their parents do not value education

(b) of poverty and social discrimination

(c) of non-availability of all-girl schools

(d) the benefit of their education will be available to their in- law’s family

Answer: (b) of poverty and social discrimination

Q66. Which one of the following is not a social advertisement?

(a) Atithi Devo Bhava

(b) Life Insurance Zindagi Ke Sath Bhi, Zindagi Ke Baad Bhi

(c) Lane driving is life driving

(d) Save every drop of water

Answer: (b) Life Insurance Zindagi Ke Sath Bhi, Zindagi Ke Baad Bhi

Q67. Identify the issue which is hardly focused upon by the media despite its significance.

(a) Murders and killings

(b) Demolition of buildings

(c) Gender sensitivity

(d) Drinking water

Answer: (d) Drinking water

Q68. With reference to the judiciary, identify the odd one out of the following provisions.

(a) Separation of powers.

(b) Once appointed to office, it is very difficult to remove a judge

(c) The judges are appointed without any interference from the government

(d) The tenure of service for judges is fixed

Answer: (d) The tenure of service for judges is fixed

Q69. D. K. Basu Guidelines laid down by the Supreme Court of India are about

(a) prevention of sexual harassment of women at workplaces

(b) protection of children from sexual offenses in schools

(c) procedures to be used by various agencies for the arrest, detention, and interrogation of any person

(d) procedures to be followed for the reelection in a constituency

Answer: (c) procedures to be used by various agencies for the arrest, detention, and interrogation of any person

Q70. In Subhash Kumar vs State of Bihar (1991), the Supreme Court held that the

(a)Right to Freedom, includes expressing criticism of the government.

(b) Right to Life includes the right to the enjoyment of pollution-free water and air

(c) Right to Freedom of Religion does not include criticizing the other religions

(d) Right to Equality should force private companies to provide reservation in jobs

Answer: (b) Right to Life includes the right to the enjoyment of pollution-free water and air

Q71. Which characteristic of the traditional external-examination is excluded in the present school-based assessment?

(a) Emphasis on systematic learning

(b) Emphasis only on the scholastic aspects of learning

(c) Consideration of the needs of the learner

(d) Rapport among learners, teachers, and parents close to each other

Answer: (b) Emphasis only on the scholastic aspects of learning

Q72. Before assigning a new type of assignment, a teacher must tell her students

(a) that the forthcoming assessment will be/will not be based on this assignment

(b) about the weighting of this assignment in their final result

(c) about her expectation from students in terms of learning from doing the assignment

(d) about the requisite previous experience students must possess for doing this assignment

Answer: (c) about her expectation from students in terms of learning from doing the assignment

Q73. Four children of Class VIII were asked to create some creative articles from the waste material. On completion of the assignment, the teacher gave the following observations On the basis of this information, adjudge the most creative child.

(a) Most of the time uses imagination, is conscious not to use expensive material

(b) Discusses with the teacher constantly and asks for approval at each step

(c) With little guidance, can make reasonably good items

(d) Skillful and possesses a vision to convert waste material into productive items

Answer: (d) Skillful and possesses a vision to convert waste material into productive items

Q74. Projects in Social Science are useful

(A) in theme-based tasks

(B) if they do not involve collection and analysis

(C) if based on contexts from within the text

(D) for the group work in class or at home

Which two alternatives from amongst the forms given above are correct?

(a) (B) and (D)

(b) (A) and (D)

(c) (A) and (B)

(d) (C) and (D)

Answer: (c) (A) and (B)

Q75. Capacity Building, Programmes are essential for the teachers of Social Science because

(a) they are related to their professional growth

(b) their increment in salary is contingent upon Capacity Building Programme

(c) schools have been asked to do so by the CBSE to keep the teachers busy

(d) they require conceptual and pedagogical clarity in different components of Social Science

Answer: (d) they require conceptual and pedagogical clarity in different components of Social Science

Q76. In a social science class, which one of the following is a suitable method for underlining the phenomenon that common areas and open spaces in rural areas are disappearing fast?

(a) Make a presentation with the help of computers

(b) Discussion on the basis of the text prescribed.

(c) A survey project

(d) Group discussion over the topic

Answer: (c) A survey project

Q77. The National Policy on Education (NPE), 1986 suggested the development of integrated programs for the

(a) education of boys and girls together

(b) education of the mentally disabled

(c) handicapped children to study in regular schools

(d) d handicapped children to study in special schools

Answer: (c) handicapped children to study in regular schools

Q78. A student in Class VII is extremely upset over her inability to write on a prescribed topic. Her teacher advises that she may approach the assignment by breaking it into parts that are more familiar to her. Which of the following is the most appropriate with this method?

(a) At the outset, write the topic that is familiar and then add material on how the topic is related to the

(b) Prepare a directory of books, articles, and Web sites about the topic

(c) Find two sources of information on the topic and find their common features

(d) Prepare a paper and read it to a friend to determine which parts need to be revised.

Answer: (c) Find two sources of information on the topic and find their common features

Q79. Which of the following approaches has been used assignment extensively to familiarize students with ideas in the textbook Social and Political Life published by the NCERT?

(a) Timeline

(b) Graph

(c) Chart

(d) Storyboard

Answer: (d) Storyboard

Q80. The content of Social Science should

(a) provide comprehensive information about the social issues and their solutions

(b) exclusively focus on issues related to social reality and should not encourage the scientific method of research

(c) aim at raising students awareness about the History, Geography, and Politics of India and the interconnection among these

(d) aim at raising students awareness through critically exploring and questioning familiar social realities

Answer: (d) aim at raising students awareness through critically exploring and questioning familiar social realities

Q81. To make textbooks representative of all regions and social groups.

(a) contents relating to all regions and social groups should be added in textbooks

(b) relevant local content should be part of the teaching-learning process drawing on local resources

(c) textbooks should be written in all languages of the country especially in languages mentioned in the Schedule VIII of the Constitution of India

(d) common issues among regions must be highlighted exclusively to promote the spirit of the federal republic

Answer: (b) relevant local content should be part of the teaching-learning process drawing on local resources

Q82. To sensitize students about gender issues and the role of socialization in gender discriminations, schools should

(a) encourage team teaching and include male as well as female teachers

(b) organize seminars on gender sensitivity by inviting eminent speakers

(c) ask teachers to use case studies and give concrete examples

(d) make rules that boys are not allowed to practice discrimination against girls

Answer: (c) ask teachers to use case studies and give concrete examples

Q83. While discussing the functions of the State Government, issues related to health, water, transport, etc. may be discussed to

(a) make students aware of how their state is doing on these accounts

(b) make students remember about the role of the Government in these areas

(c) allow learners to understand these issues and express their critical views

(d) enlighten students to organize movements for better facilities for all

Answer: (c) allow learners to understand these issues and express their critical views

Q84. The National Curriculum Framework, 2005 proposes that Geography should be taught to

(a) instruct the role of diverse geographical features of India in its economic growth

(b) guide students about the destructive effect of natural disasters on the economy of India

(c) focus on the optimum extraction and utilization of natural resources

(d) inculcate a critical appreciation for conservation and environmental concerns.

Answer: (d) inculcate a critical appreciation for conservation and environmental concerns.

Q85. Regarding Pedagogy and resources for Social Science, the National Curriculum Framework, 2005 says that teaching of Social-Science must adopt

(a) strategies that help students to remember facts for a longer time

(b) mind maps that enhance quick retrieval of information

(c) methods that promote creativity and critical perspective

(d) an approach involving maximum teaching aids to promote intelligence

Answer: (c) methods that promote creativity and critical perspective

Q86. Scaffolding in a Social Science classroom primarily intends

(a) strengthen the desirable outcome in the summative assessment

(b) help the students till the time-independent thinking is  possible

(c) assure the improvement of self-regulatory skills

(d) enable the students to envisage ideas

Answer: (b) help the students till the time-independent thinking is  possible

Q87. The ability to break down information into smaller pieces and to establish relationships among parts and the whole is

(a) understanding

(b) applying

(c) analyzing

(d) remembering

Answer: (c) analyzing

Q88. In order to optimize the time students spend on academic activities, a teacher should

(a) plan, teach and impose a timetable for transition times and classroom activities

(b) assign homework at least twice a week in core content areas

(c) ask students to read new topics before discussing them in class

(d) present new material followed by a question-and-answer session on the material

Answer: (a) plan, teach and impose a timetable for transition times and classroom activities

Q89. Inductive learning is contradictory to which of the following approaches?

(a) Simulation

(b) Expository teaching

(c) Mastery learning

(d) Structure training

Answer: (b) Expository teaching

Q90. Which of the following statements is true with regard to effective reflective practice in Social Science teaching?

(a) Peer tutoring should be done carefully because it affects tutor-students own reflective potential

(b) Reflective practice should reject those students’ inputs that challenge teaching practices for the sake of classroom discipline

(c) Reflection must exclude those links to conceptual frameworks that limit inquiry and problem solving

(d) Teacher must create an atmosphere of trust and flexibility in every learning situation

Answer: (d) Teacher must create an atmosphere of trust and flexibility in every learning situation

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!