CTET 2014 February Paper-2 Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

CTET 2014 February Paper-2 Question with Answer

Child DevelopmentMath and ScienceSocial Science
Language-I (Eng)Language-II (Hindi)

Candidate has to do questions number 31 to 90 either from Part-II ( Mathematics and Science ) or from Part-III ( Social Studies/ Social Science):

Part-II: Math and Science

Directions (Q. 31-90); Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

Q31. The value of 0.001 + 1.01 + 0.11 is

(a) 1.1111

(b) 1.101

(c) 1.013

(d) 1.121

Answer: (d) 1.121

Solution: 0.001 + 1.01 + 0.11 = 1.121

Q32. In 1999, the population of a country was 30.3 million. The number which is the same as 30.3 million is

(a) 303000000

(b) 30300000

(c) 3030000

(d) 3030000000

Answer: (b) 30300000

Solution: 1 million = 1000000

∴ 30.3 million = 30.3 × 1000000 = 30300000

Q33. If a3 =1+7, 33 = 1 +7+ b and 43 = 1+7+c, where a, b and c are different positive integers, then the value of a + b + c is

(a) 58

(b) 68

(c) 77

(d) 79

Answer: (c) 77

Solution: a3 =1+7 = 8 ⇒ a = 2

33 = 1 +7+ b

⇒ b = 27 – 8 = 19

43 = 1+7+c

⇒ c = 64 – 8 = 56

∴ a + b + c = 2 + 19 + 56 = 77

Q34. We call a number perfect if it is the sum of all its positive divisors, except itself. For example, 28 is a perfect number because 28 = 1+2+ 4+ 7+ 14.

Which of the following numbers is a perfect number?

(a) 13

(b) 10

(c) 9

(d) 6

Answer: (d) 6

Solution: factor 6 are 1, 2, and 3

Now 1 + 2 + 3 = 6

∴ 6 is a perfect number

Q35. Which of the following numbers is a perfect square?

(a) 548543213

(b) 548543215

(c) 548543251

(d) 548543241

Answer: (d) 548543241

Solution: For a perfect square, the unit digit cannot be 2, 3, 7, and 8. So option (a) is eliminated.

If the unit digit of a perfect square is 5 then its ten-digit must be 2. So option (b) is eliminated.

If the unit digit of a perfect square is 1 then its ten-digit must be even. So option (c) is eliminated.

So option (d) is correct

Q36. The product of two whole numbers is 24. The smallest possible sum of these numbers is

(a) 8

(b) 9

(c) 10

(d) 12

Answer: (c) 10

Solution: Factor and their sum for 24 are

1, 24; 1 + 24 = 25

2, 12; 2 + 12 = 14

3, 8; 3 + 8 = 11

4, 6; 4 + 6 = 10

Smallest sum 10

Q37. The value of $\frac{3^{502}-3^{500}+16}{3^{500}+2}$

(a) 2

(b) 4

(c) 8

(d) 16

Answer: (c) 8

Solution: $\frac{3^{502}-3^{500}+16}{3^{500}+2}$

= $\frac{9.3^{500}-3^{500}+16}{3^{500}+2}$

= $\frac{9.3^{500}-3^{500}+16}{3^{500}+2}$

=$\frac{3^{500}\left( 9-1 \right) +16}{3^{500}+2}$

=$\frac{3^{500}\times 8+16}{3^{500}+2}$

=$\frac{8\left( 3^{500}+2 \right)}{3^{500}+2}$

= 8

Q38. If 800880 = 8 x 10x +8 x 10y + 8 x 10z, where x, y and z are whole numbers, then the value of x + y +z is

(a) 11

(b) 8

(c) 6

(d) 5

Answer: (b) 8

Solution: 800880 = 8 x 10x +8 x 10y + 8 x 10z

⇒ 8(10x + 10y + 10z) = 800880

⇒ (10x + 10y + 10z) = 100110 = 100000 + 100 + 10 = 105 + 103 + 101

∴ x = 5, y = 2, z = 1

∴ x + y +z = 5 + 2 + 1 =8

Q39. One factor of x4 + x2 +1 is

(a) x2 + 1

(b) x2 + x –1

(c) x2 – x +1

(d) x2 – x –1

Answer: (c) x2 – x +1

Solution: x4 + x2 +1

= x4 + 2x2 +1 – x2

= ( x2 + 1)2 – x2

= (x2 + 1 + x)( x2 + 1 – x)

Q40. The scale of a map is given as 1:10000. On the map, a forest occupies a rectangular region measuring 10 cm × 100 cm. The actual area of the forest, in km2, is

(a) 1000

(b) 100

(c) 10

(d) 1

Answer: (c) 10

Solution: The actual area of the forest

= (10 × 10000) × (100 × 10000) cm2

= $\frac{10\times 10000\times 100\times 10000}{100000\times 10000}$ km2

= 10 km2

Q41. A fraction is equivalent to 5/8. Its denominator and numerator add up to 91. What is the difference between the denominator and numerator of this fraction?

(a) 3

(c) 19

(b) 13

(d) 21

Answer: (d) 21

Solution: Let numerator and denominator are 5x and 8x

According to question 5x + 8x = 91 ⇒ x = 7

The difference between the denominator and numerator

= 56 – 35 = 21

Q42. The number n is doubled and then y is added to it the result is then divided by 2 and the original number n is subtracted from it. The final result is

(a) y

(b) y/2

(c) n + y

(d) (n + y)/2

Answer: (b)

Solution: final result = $\frac{2n+y}{2}-n$

= $n\,\,+\frac{y}{2}-n$

= $\frac{y}{2}$

Q43. A polyhedron has 6 faces and 8 vertices. How many edges does it have?

(a) 10

(b) 12

(c) 14

(d) 15

Answer: (b) 12

Solution: We know that V + F = E + 2, where V = Number of vertices, F = Number of faces and E = Number of edges.

∴ E = 6 + 8 – 2 = 12

Q44. If

ctet feb 2014 paper-2 MS_Q44

The sum of the digits a and b is

(a) 15

(b) 14

(c) 13

(d) 12

Answer: (b) 14

Solution: digit to the left of b is 8

Therefore a≥5

If a = 5 then b = 9 ⇒ a + b = 14

If a = 6 then b = 8 ⇒ a + b = 14

If a = 7 then b = 7 ⇒ a + b = 14

If a = 8 then b = 6 ⇒ a + b = 14

If a = 9 then b = 5 ⇒ a + b = 14

Q45. Forty-two cubes each of side 1 cm are glued together to form a solid cuboids. If the perimeter of the base of the cuboids is 18 cm, then its height, in cm, is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (c) 3

Solution: Let length = l, breadth = b, and height = h

lbh = 42 and 2(l + b) = 18 ⇒ l + b = 9

Now l and b such that their sum is 9 and product is a factor of 42

Factor of 42 are 1, 2, 3, 6, 7, 14

3 + 6 = 9 but 18 is not factor of 42

2 +7 = 9 and 14 is factor of 42

So l and b are 7 and 2

∴ lbh = 42 ⇒ h 42/14 = 3

Q46. In ΔPQR, PQ= 4 cm, PR = 6 cm and QR= 3 cm. Which of the following is correct?

(a) ∠R> ∠Q

(b) ∠Q > ∠R

(c) ∠Q = ∠R

(d) ∠R < ∠P

Answer: (b) ∠Q > R

Solution:

We know that the longest side is always opposite the largest interior angle and the shortest side is always opposite the least interior angle.

ctet feb 2014 paper-2 Ans46

Therefore ∠Q > ∠R > ∠P

∴ ∠Q > ∠R

Q47. In ΔABC and ΔLMN, AB = LM, AC = LN and ∠B = ∠M. Then, the

(a) Triangles cannot be congruent

(b) Triangles must be congruent

(c) Triangles will be congruent if ∠B is a right angle

(d) Triangles are congruent only if AB = AC

Answer: (c) triangles will be congruent if B is a right angle

Solution: In ΔABC and ΔLMN, under the given conditions, if ∠B = 90°, then ΔABC and ΔLMN will be congruent by RHS congruence.

Q48. The area of a trapezium-shaped field is 720 m2, the distance between the two parallel sides is 20 m and the length of one of the parallel sides is 35 m. The length of the other parallel side is

(a) 35 m

(b) 36 m

(c) 37 m

(d) 40 m

Answer: (c) 37 m

Solution: area of a trapezium = $\frac{1}{2}$ (sum of parallel sides) × height

(Sum of parallel sides) = $\frac{720\times 2}{20}=72$

Another side = 72 – 35 = 37

Q49. If the cost price of 10 candles is equal to the selling price of 8 candles, the gain/loss percent is

(a) 25% gain

(b) 20% loss

(c) 20% gain

(d) 25% loss

Answer: (a) 25% gain

Solution: the gain/loss percent = $\frac{10-8}{8}\times 100=25\%$

The gain percent = 25%

Trick: Profit/loss = $\frac{ad-bc}{bc}\times 100 \%$

Profit for positive sign and loss for the negative sign

ctet feb 2014 paper-2 Ans49

Q50. The mean of median and mode of the data 7, 6, 7, 9, 8, 8, 10, 8 is

(a) 5.5

(b) 8

(c) 8.5

(d) 9

Answer: (b) 8

Solution: ascending order of the given data 6, 7, 7, 8, 8, 8, 9, 10

∴ Mode = 8

Median = $\frac{8+8}{2}=8$

Mean of median and mode =$\frac{8+8}{2}=8$

Q51. A teacher conducted a debate in the class on the following topic:

“Zero is the most significant number.”

She encouraged every child to express his/her view on the topic. The teacher is

(a) Making her classroom more communicative and reflective

(b) Passing her time as students are not in the mood of studying

(c) Using her mathematics class as a life-skill class to develop the value of argument among the children

(d) Inducing problem-solving skill among the children

Answer: (a) making her classroom more communicative and reflective

Q52. Under the topic “Use of exponents to express small numbers in standard form”, the following facts are stated:

(I) the speed of light is 300000000 m/sec.

(II) The height of Mount Everest is 8848 m.

(III) The diameter of a wire on a computer chip is 0.000003 m.

(IV) The size of a plant cell is 0.00001275 m.

The above examples are used to express each stated number in standard form. Use of such examples

(a) Shows the accuracy aspect of numbers

(b) Reflects the interdisciplinary approach

(c) is made in class to grab the attention of students more interested in science

(d) Helps the teacher to identify the bright students

Answer: (b) reflects the interdisciplinary approach

Q53. According to Jean Piaget’s theory,

(a) Introduction of a linear equation and learning techniques of solving it are assimilation, and extending the concept to pair of linear equations may raise the problem of accommodation

(b) Introduction of pair of linear equations and techniques of solving it are assimilation, and connecting it to the basics of linear equation is accommodation

(c) Exposure to a linear equation, techniques of solving it, and pair of linear equations are assimilation

(d) Learning the concept of linear equation, pair of linear equations, and quadratic equations is a problem of accommodation

Answer: (a) introduction of a linear equation and learning techniques for solving it are assimilation, and extending the concept to a pair of linear equations may raise the problem of accommodation

Q54. Math’s lab activities can be used for

(a) Formative assessment only

(b) Summative assessment only

(c) Both formative and summative assessments

(d) Selecting students for National Mathematics Olympiad

Answer: (a) formative assessment only

Q55. As per the NCF 2005,

(a) Narrow aim of teaching mathematics at school is to teach number system and the higher aim is to teach algebra

(b) Narrow aim of teaching mathematics at school is to teach calculation and the higher aim is to teach measurements

(c) Narrow aim of teaching mathematics at school is to develop numeracy-related skill and the higher aim is to develop problem-solving skill

(d) Narrow aim of teaching mathematics at school is to teach arithmetic and the higher aim is to teach algebra

Answer: (c) narrow aim of teaching mathematics at school is to develop numeracy-related skill and the higher aim is to develop problem-solving skill

Q56. According to Bloom’s revised taxonomy, the cognitive objective that can be achieved through the following task

“Prepare a PowerPoint presentation on contribution of Indian mathematicians” is

(a) Remembering

(b) Understanding

(c) Analyzing

(d) Creating

Answer: (d) Creating

Q57. Read the approaches used by two teachers to teach solving of linear equation, say 2x-6 = 10:

Teacher ATeacher B
StepsSteps
(a) Take 6 on another side(i) Equation always maintains equality. So, the same operation with the same number can be performed on both sides to maintain equality
(b) Change the sign of 6 and add to 10
(c) Get 2x =16
(d) Take 2 on the other Side and divide(ii) Hence, 2x – 6 + 6 = 10 +6 or 2x = 16
(e) Get x = 82x/2 = 16/2 = 8

It can be observed that

(a) Teacher A emphasizes instrumental understanding while teacher B emphasizes relational understanding

(b) Teacher A emphasizes relational understanding while teacher B emphasizes instrumental understanding

(c) Teacher A focuses on conceptual knowledge, while teacher B focuses on procedural knowledge

(d) Teachers A and B focus on instrumental understanding

Answer: (a) teacher A emphasizes instrumental understanding while teacher B emphasizes relational understanding

Q58. Class VI students were given the following layout of a house:

ctet feb 2014 paper-2 MS_Q58

The students were asked to find out the

(I) perimeter and area of each room

(II) Total perimeter and the total area of the house

The above activity can be used by the teacher as a formative assessment task because

(a) It will be easy for the teacher to engage all the students for a 40 minutes period

(b) The student’s responses will help the teacher to diagnose their understanding regarding finding dimensions; calculations, knowledge of formulae for perimeter and area; etc.

(c) The students will find the task interesting and will not disturb each other

(d) It will remove the phobia of math’s examination

Answer: (b) the students’ responses will help the teacher to diagnose their understanding regarding finding dimensions; calculations, knowledge of formulae for perimeter and area; etc.

Q59. Students’ ability to apply the concept of square roots in a real-life situation can be accessed through the following problem:

(a) Find the smallest square number that is divisible by each of the numbers 4, 9, and 10.

(b) Calculate the square root of 25600.

(c) Find the smallest number that may be subtracted from 5607 to get a perfect square.

(d) 2025 plants are to be planted in a garden in such a way that each row contains as many plants as the number of rows. Find the number of rows and the number of plants in each row.

Answer: (d) 2025 plants are to be planted in a garden in such a way that each row contains as many plants as the number of rows. Find the number of rows and number of plants in each row.

Q60. A student writes 10cm/12cm = ⅚ cm; 15km/15m = 1000m

(a) Always commits clerical error of writing unit with ratio

(b) Has clear concept of units and their conversion

(c) Can reduce fractions to lowest term correctly and can write the units properly

(d) Has concept of units, conversion of units, fractions but missed the concept that ratio does not have units

Answer: (d) has concept of units, conversion of units, fractions but missed the concept that ratio does not have units

Q61. Study the following statements about excretory system in humans:

(A) Wastes dissolved in water are filtered out as urine in the kidneys.

(B) Urine stored in urinary bladder is passed out through the urinary opening at the end of the urethra.

(C) Ureter carries urine to the urinary bladder.

(D) Useful substances are absorbed back in the blood.

(E) Blood containing useful and harmful substances reaches the kidney for filtration.

The correct order of the processes given in the above statements is

(a) (D), (E), (A), (C), (B)

(b) (E), (D), (A), (C), (B)

(c) (B), (D), (E), (A), (C)

(d) (E), (D), (A), (B), (C)

Answer: (b) (E), (D), (A), (C), (B)

Q62. The pseudopodia of amoeba are used for

(a) Sensing the food only

(b) Capture of food only

(c) Movement only

(d) Movement and capture of food

Answer: (b) capture of food only

Q63. Below are given some organisms:

(A) Yeasts

(B) Bedbugs

(C) Leeches

(D) Cuscuta

(E) Algae

(F) Lice

(G) Mushrooms

(H) Lichens

The organisms which may be classified in the group of parasites are

(a) (A). (C), (F) and (G)

(b) (B), (C), (D) and (H)

(c) (B), (C), (D) and (F)

(d) (C). (D). (E) and (G)

Answer: (c) (B), (C), (D) and (F)

Q64. In Column A, names of scientists are given and in Column B, some discoveries are given:

Column-AColumn-B
a. Alexander Fleming(i) Anthrax bacterium
b. Edward Jenner(ii) Fermentation
c. Louis Pasteur(iii) Lactobacillus bacterium
d. Robert Koch(v) Penicillin
(v) Smallpox vaccine

The correct match of the names of scientists with their discoveries is

Codes: a  b   c    d

(a)        iv  v    ii    i

(b)       i    iii   ii   iv

(c)        iv   ii    v   iii

(d)       iii   v    ii    i

Answer: (a)

Q65. Select the correct statement about biosphere reserves

(a) These are protected areas meant for the conservation of endemic species only

(b) These are areas meant only for the conservation of plants and animals

(c) These are areas which help to maintain the biodiversity and culture of the areas

(d) These are protected areas reserved for wildlife where they can freely use the habitats and natural resources

Answer: (c) These are areas which help to maintain the biodiversity and culture of the areas

Q66. Study the following statements:

(A) Prokaryotes do not have a nucleus

(B) A single cell can perform all the functions in a unicellular organism

(C) Blue-green algae are examples of prokaryotes.

(D) Eukaryotes do not have a well-organized nucleus with a nuclear membrane.

The correct statements are

(a) (A), (B) and (C)

(b) (A), (B) and (D)

(c) (A), (C) and (D)

(d) (B), (C) and (D)

Answer: (a) (A), (B) and (C)

Q67. In the given diagram, p0sitions of four endocrine glands in the human body are marked by the letters A, B, C, and D:

ctet feb 2014 paper-2 MS_Q67

The correct labeling of A, B, C, and D is

(a) A- pituitary gland, B -thyroid gland, C- gland, D – pancreas

(b) A – adrenal gland, B -pituitary gland, C – pancreas, D – thyroid gland

(c) A-adrenal gland, B- thyroid gland, C – pancreas, D-pituitary gland

(d) A- pituitary gland, B – pancreas, C – thyroid gland, D-adrenal gland

Answer: (a) A- pituitary gland, B -thyroid gland, C- gland, D – pancreas

Q68. A rectangular container given below is filled with a liquid heavier than water:

ctet feb 2014 paper-2 MS_Q68

Select the correct statement from the following about the liquid pressure.

(a) Pressure at A = Pressure at B = Pressure at C

(b) Pressure at A > Pressure at B> Pressure at C

(c) Pressure at C> Pressure at B = Pressure at A

(d) Pressure at C> Pressure at B> Pressure at A

Answer: (d) Pressure at C> Pressure at B> Pressure at A

Q69. Light is falling on surfaces S1, S2, and S3 as shown below:

ctet feb 2014 paper-2 MS_Q69

The surfaces on which the angle of incidence is equal to the angle of reflection are

(a) S1 and S2

(b) S2 and S3

(c) S1 and S3

(d) All the three surfaces

Answer: (d) All the three surfaces

Q70. In the diagram of the human eye given below, the parts marked by A, B, C, and D should be labeled as

ctet feb 2014 paper-2 MS_Q70

(a) A-ciliary muscle, B – pupil, C- lens, D-cornea

(b) A – iris, B- pupil, C – lens, D-cornea

(c) A – iris, B – cornea, C – pupil, D lens

(d) A – ciliary muscle, B – iris, C- lens, D cornea

Answer: (d) A – ciliary muscle, B – iris, C- lens, D cornea

Q71. The impression of an image persists on the retina of the human eye for about

(a) 1 second

(b) 1/2 second

(c) 1/15 second

(d) 1/25 second

Answer: (c) 1/15 second

Q72. Study the following statements:

(A) Germination of seeds does not take place under dry conditions.

(B) Nutrients get transported to each part of the plant in the dissolved form.

(C) The supply of the water to crops at different intervals improves the texture of the soil.

(D) The supply of water to crops makes the soil porous due to which exchange of gases becomes easy.

(E) Water protects the crops from both frost and hot air Currents.

The statements which justify the need to irrigate crops a

(a) (A), (B) and (C)

(b) (B), (C) and (D)

(c) (C), (D) and (E)

(d) (A), (B) and (E)

Answer: (d) (A), (B) and (E)

Q73. Study the following statements:

(A) Chromosomes are located in the nucleolus.

(B) Genes are located in the chromosomes.

(C) Unicellular organisms respire and reproduce.

(D) The most important function of the cell membrane is to control the entry and exit of materials from cells.

The correct statements are

(a) (A), (B) and (C)

(b) (B), (C) and (D)

(c) (A), (C) and (D)

(d) (A), (B) and (D)

Answer: (b) (B), (C) and (D)

Q74. The ultrasound equipment used for investigating medical problems work at a frequency

(a) Below 20 Hz

(b) Between 20 Hz and 200000 Hz

(c) Between 2000 Hz and 20000 Hz

(d) Above 20000 Hz

Answer: (d) above 20000 Hz

Q75. A solid rectangular block of iron is kept over the top of a table with its different faces touching the table. In different cases, the solid block exerts

(a) The same force and the same pressure

(b) The same force but different pressures

(c) Different forces and different pressures

(d) Different forces but the same pressure

Answer: (b) the same force but different pressures

Q76. In the diagram of an animal cell given below, the correct labeling of parts A, B, C, and D is

ctet feb 2014 paper-2 MS_Q76

(a) A- cell wall, B vacuole, C -chloroplast, D-nucleus

(b) A – cell membrane, B –vacuole, C–nucleus, D–cytoplasm

(c) A – cell membrane, B– plastids, C nucleus, D–chloroplast

(d) A – cell wall, B – vacuole, C – nucleus, D –mitochondria

Answer: (b) A – cell membrane, B –vacuole, C–nucleus, D–cytoplasm

Q77. The odometer reading of a moving car at 8.00 a.m. is 36540 km and at 10.00 a.m. 36666 km. If the car is moving on a zigzag path with variable speeds, its average speed in meters per second is

(a) 6.3

(b) 12.6

(c) 17.5

(d) 35

Answer: (c) 17.5

Solution: average speed = $\frac{dis\tan ce}{time}$

= $\frac{\left( 36666-36540 \right) \times 1000}{2\times 3600}=17.5$

Q78. A boy has a thick paste of turmeric. On adding this paste to hydrochloric acid and an aqueous solution of sodium hydroxide separately, what color(s) would he observe?

(a) Yellow in both cases

(b) Yellow in hydrochloric acid and red in a sodium hydroxide

(c) Pink in hydrochloric acid and blue in a sodium hydroxide

(d) Blue in hydrochloric acid and red in a sodium hydroxide

Answer: (b) Yellow in hydrochloric acid and red in a sodium hydroxide

Q79. Study the following statements with reference to the villi of the small intestine:

(A) They are finger-like outgrowths and are thousands in number.

(B) They have very thin walls.

(C) They have a network of thin and small blood vessels close to the surface.

(D) They have small pores through which food can easily pass.

The reasons that enable the villi to absorb the digested food are

(a) (A) and (B) only

(b) (C) and (D) only

(c) (A), (B) and (C)

(d) (B), (C) and (D)

Answer: (c) (A), (B) and (C)

Q80. Given below are some food items:

(A) Boiled and mashed potato

(B) Boiled and chewed rice

(C) A slice of bread

(D) Sugar solution

(E) Coconut oil

Which of the above will give a blue-black color when tested with an iodine solution?

(a) (A) and (C)

(b) (B) and (D)

(c) (A), (B) and (C)

(d) (A), (C) and (E)

Answer: (a) (A) and (C)

Q81. While teaching the correct method of using a spring balance to class VIII students, Gunjan mentions the following steps (not incorrect sequence) to be followed:

(A) Note the zero error

(B) Calculate the actual reading8

(C) Note the position of a pointer on the graduate’s scale

(D) Record the least count of the spring balance.

Which one of the following is the correct sequence of the steps to be followed for the said purpose?

(a) (A), (D), (B), (C)

(b) (D), (A), (C), (B)

(c) (A), (D), (C), (B)

(d) (A), (B), (D), (C)

Answer: (b) (D), (A), (C), (B)

Q82. Which one of the following is not the desired objective of learning Science at the upper primary stage?

(a) To acquire scientific literacy

(b) To develop rational thinking

(c) To acquire essential process skills

(d) To perform better in competitive examinations

Answer: (d) to perform better in competitive examinations

Q83. The technique of role play is considered to be an effective strategy in teaching science because

(a) it ensures a better understanding of one’s role in real life

(b) it ensures the active participation of students in the process of learning

(c) it is likely to promote the social skills of students

(d) it ensures the breaking of monotony in the process of learning

Answer: (b) it ensures the active participation of students in the process of learning

Q84. Science involves questioning, exploring, doing, and investigating. Which of the following activities in teaching science is best suited to satisfy these criteria?

(a) Unit test on microorganisms

(b) A group discussion on common diseases

(c) A debate on environmental issues

(d) Project work on the nature of sound

Answer: (d) Project work on the nature of sound

Q85. The national curriculum framework (NCF) 2005 recommends that teaching science at the upper primary stage should emphasize maximum on

(a) Relating classroom learning to life outside the school

(b) Memorizing all scientific terms given in the textbook

(c) Answering all questions given in textbook exercises

(d) Improving students’ performance in examinations

Answer: (a) relating classroom learning to life outside the school

Q86. Geeta is preparing a lesson plan for teaching the topic on ‘Human eye’ to class VIII students. Inclusion of which of the following activities in the lesson-plan is likely to be most effective in helping the students understand related concepts better?

(a) Preparing a good home assignment

(b) Dictating notes to students in the classroom

(c) Using student activities and interactive classroom questioning

(d) Demonstration using a model of the human eye

Answer: (c) Using student activities and interactive classroom questioning

Q87. On the basis of recommendations of a national curriculum framework (NCP), 2005, NCERT textbooks in science lay greater emphasis on

(A) Discouraging rote learning

(B) Maintaining sharp boundaries between different domains of science Curriculum

(C) Providing active learning experiences to students

(D) Learning exact definitions of scientific terms

Which one of the following pairs represents the combination of the correct statements given above?

(a) (A) and (B)

(b) (A) and (C)

(c) (C) and (D)

(d) (B) and (C)

Answer: (b) (A) and (C)

Q88. Which one of the following approaches adopted by a science teacher reflects scientific temper on her part?

(a) Maintaining perfect discipline in the class

(b) Covering the prescribed syllabus as quickly as possible

(c) Encouraging students to ask questions in the classroom

(d) Preparing difficult question papers to enhance learning

Answer: (c) Encouraging students to ask questions in the classroom

Q89. The following steps (not in the proper sequence) are generally recommended to be followed in the scientific method:

(A) Testing of hypothesis

(B) Formulation of hypothesis

(C) Identification of the problem

(D) Collection of data

(E) Drawing of conclusion

Which one of the following is the correct sequence of the above steps to be followed for this purpose?

(a) (C), (A), (D), (B), (E)

(b) (C), (B), (D), (A), (E)

(c) (D), (C), (B), (A), (E)

(d) (B), (C), (A), (D), (E)

Answer: (b) (C), (B), (D), (A), (E)

Q90. Hands-on activities and projects form an integral part of learning science. These learning experiences primarily aim at

(a)  Assessing the students on practical skills

(b) Keeping the students engaged all the time

(c) Maintaining discipline in the laboratory

(d) Providing an opportunity for students for extended learning

Answer: (d) providing an opportunity to students for extended learning

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 3 ... 5Next »

Read Important Article

error: Content is protected !!