Child Development and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Questions
Quiz-1Quiz-2Quiz-3

Q11. IQ = (Mental age/Chronological age) x 100 was propounded by

(a) Revised Stanford-Binet scale

(b) Minnesota paper form board test

(c) Binet-Simon

(d) None of the above

Answer: (a) Revised Stanford-Binet scale

Q12. Language is important because it

(a) is unable to help in expressing a child’s thoughts

(b) Develops the personality of the child

(c) Helps a child processing the information received through perception

(d) Helps in making correct facial expressions in response to a stimulus

Answer: (b) develops the personality of the child

Q13. Boys learn from their families how to be a good son, brother, husband and father. This learning results due to the process of

(a) Maturity

(b) Socialization

(c) Adaptability

(d) Change

Answer: (b) socialization

Q14. Sarla is usually not able to follow the examples given by her Science teacher to explain a principle. The teacher tells her, “You do not even understand simple things.” The teacher

(a) Motivates Sarla

(b) Humiliates Sarla

(c) Uses a differentiated method of instruction

(d) Understands individual difference her class

Answer: (b) humiliates Sarla

Q15. How can studying individual differences between students help a teacher?

(a) It will help de a competitive feeling among his students

(b) It will help him to devise the best instructional strategies

(c) It will help him in avoiding cultural conflicts

(d) None of the above

Answer: (b) it will help him to devise the best instructional strategies

Q16. Which of the following is not a characteristic of evaluation?

(a) It is a comprehensive process covering all of the three domains of behaviour

(b) lt is a systematic process going in the direction of pre-determined objectives

(c) It is done at the end of the task

(d) It is a purposeful activity fulfilling the requirement of the teacher and taught

Answer: (c) It is done at the end of the task

Q17. Which of the following characteristic of development is an incorrect one?

(a) There are individual differences in development

(b) Development is the result of coincidences

(c) It is a continuous process

(d) It is predictable

Answer: (b) Development is the result of coincidences

Q18. Which of the following is not related to principles of growth and development?

(a) Principle of continuity

(b) Principal of classification

(d) Principle of individually

(c) Principal of integration

Answer: (b) Principal of classification

Q19. “Environment is an external force which influences us”. Who said this?

(a) Woodworth

(b) Anastasi

(c) EJ Ross

(d) None of these

Answer: (c) EJ Ross

Q20. Socialisation includes social integration, culture transmission and

(a) Providing emotional support

(b) Discouragement of rebellion

(c) Development of the individual’s personality

(d) Fitting individual into society forcefully

Answer: (c) development of the individual’s personality

Pages ( 2 of 10 ): « Previous1 2 3 ... 10Next »
error: Content is protected !!