Child Development and Pedagogy MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr
Child Development and Pedagogy MCQ Questions
Quiz-1Quiz-2Quiz-3

Q1. Who gave this definition?

“Problem-based learning curriculum development and instructional system that simultaneously develops both problem-solving strategies and disciplinary knowledge basis and skills by placing students in the active role of problem-solver confronted with its structured as a problem that mirrors real-world problems”.

(a) Finkle and Torp

(b) Savery

(c) Duffy

(d) Howard Barrows

Answer: (a) Finkle and Torp

Q2. Which of the following statements is not correct about development?

(a) Each phase of the development has hazards

(b) Development is not aided by stimulation

(c) Development is affected by cultural changes

(d) Each phase of the development has characteristic behavior

Answer: (b) Development is not aided by stimulation

Q3. Which of the following is not related to principles of growth and development?

(a) Principle of continuity

(b) Principal of classification

(d) Principle of individually

(c) Principal of integration

Answer: (b) Principal of classification

Q4. Determinants of individual differences in human beings relate

(a) Differences in environment

(b) Differences in heredity

(c) Interaction between heredity and environment

(d) Both heredity and environment interacting separately

Answer: (c) interaction between heredity and environment

Q5. Heredity and environment are, ….. to each other.

A. Dependent   B. Complementary   C. Cooperative

(a) Only A

(c) Only C

(b) Only B

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q6. In the context of education, socialization means

(a) Always following social norms

(b) Creating one’s own social norms

(c) Respecting elders in society

(d) Adapting and adjusting to the social environment

Answer: (d) adapting and adjusting to the social environment

Q7. With reference to Piaget’s stages of cognitive development, match the following.

Stage of Cognitive DevelopmentCharacteristic
1. Sensori-motorA. Think logically about objects and events
2. Pre-operationalB. Recognise self as an agent of action and begin to act intentionally
3. Concrete operationalC. Differentiate self from objects
4. Formal operationsD. Thinking is still egocentric: has difficulty taking the viewpoints of others

Codes:  A B C D

(a)         1  2  3 4

(b)          3  4  1 2

(c)          2  4 1 3

(d)          2  4 3 1

Answer: (b)

Q8. As a teacher who firmly believes in the social constructivist theory of Lev Vygotsky, which of the following methods would you prefer for assessing your students?

(a) Standardized tests

(b) Fact-based recall questions

(c) Objective multiple-choice type questions

(d) Collaborative projects

Answer: (d) Collaborative projects

Q9. Which of the following is the role of the school in progressive education, as per Dewey?

(a) It must represent the current life

(b) To reflect due development of humans in society

(c) To present material to the child to develop into understanding

(d) None of the above

Answer: (a) It must represent the current life

Q10. A creative child may be poor in

(a) Religious values

(b) Social values

(c) Esthetic values

(d) None of the above

Answer: (a) religious values

Pages ( 1 of 10 ): 1 2 ... 10Next »
error: Content is protected !!