Ancient Indian History MCQ with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Ancient Indian History MCQ with explanation Answer

Q81. Match the rivers of List-I with their vedic names given in List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-IList-II
A.  Sutlej1.  Vipasha
B.  Beas2.  Sutudari
C.  Ravi3.  Asikini
D.  Chenab4.  Parushni

Codes: A B C D

(a)        2 1 4 3

(b)        4 3 2 1

(c)        1 4 3 2

(d)       1 2 3 4

Answer: (a)

Q82. Which of the following statements is/ are correct?

  1. ​Early Buddhist literature is generally composed of the canonical text.
  2. ​​The Buddhist schools classify their canonical literature as only the Pitakas.  ​

Select the correct answer using.  the code given below: ​

(a) ​1 only ​

(b) ​2 only

​(c) ​Both 1 and 2

​(d) ​Neither 1 nor 2

Answer: (c) ​

Explanation: Canonical texts are those that are linked to Gautama Buddha in one way or another. Canonical texts comprise three different kind of texts – the sutras  (discourses) , vinaya  (discipline)  and abhidharma  (analytical texts) ,together they are called the ‘Three Baskets’ or Tipitaka  (in Pali language)  and Tripitaka  (in Sanskrit).

Q83. Who among the following foreigners was the first to visit India?

(a) Hiuen Tsang

(b) Magasthenese

(c) I-Tsing

(d) Fahien

Answer: (b)

Explanation: Magasthenese was the first foreigner to visit India in the reign of Chandra Gupta Maurya. He wrote the famous book “INDICA”

Q84. Who among the following was a Brahmavadini whocomposed some hymns of the Vedas?

(a) Lopamudra

(b) Gargi

(c) Leelavati

(d) Savitri

Answer:(a) Lopamudra

Explanation: Other Brahmavadini are Vishwawara, Sikta, Nivavari, and Ghosa.

Q85. Which of the following Mauryan pillars were surmounted by lion capital? ​

  1. ​Koluha pillar ​
  2. ​Lauriya Nandangarh pillar ​
  3. ​Sanchi pillar ​
  4. ​Sarnatha pillar

​Select the correct answer from the codes given below :

​Codes: ​

(a) ​1, 2, 3 and 4

​(b) ​1, 2 and 3 ​

(c) ​3 and 4

​(d) ​2 and 3

Answer: (a) ​.

Explanation: The pillars of Ashoka are a series of columns dispersed throughout the northern Indian subcontinent, erected or at least inscribed with edicts by the Mauryan king Ashoka during his reign in the 3rd century BC. The pillars, listed with crowning animal sculptures and the edicts inscribed, are as follows: ​

  • ​ Sarnath, near Varanasi, Uttar Pradesh, four lions, Pillar Inscription, Schism Edict ​
  • ​ Sanchi, near Bhopal, Madhya Pradesh, four lions, Schism Edict ​
  • ​KolhuaVaishali, Bihar, single lion, with no inscription

​•​ Lauriya-Nandangarth, Champaran, Bihar, single lion, Pillar Edicts I, II, III, IV, V, VI

Q86. The term ‘Yavanapriya’ mentioned in ancient Sanskrittexts denoted:

(a) A fine variety of Indian Muslim

(b) Ivory

(c) Damsels sent to the Greek court for danceperformance

(d) Pepper

Answer:(d) Pepper

Explanation: Yavanas were Indo-Greeks. They liked pepper that is why pepper was known as Yavanapriya.

Q87. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?

(a) Chandra Gupta Maurya

(b) Samudra Gupta

(c) Vikramaditya

(d) Skand Gupta

Answer: (b)

Explanation: Allahabad Pillar Inscription (Prayag Prashasti) was composed by Harisen. It is a eulogy of Samudragupta and mentions about the conquest of Samudragupta. He has been described as the hero of 100 battle, ‘Kaviraja’ and that he assumed the title of ‘Vikramank’. It is written in Sanskrit in Champu Kavya style.

Q88. Which inscription mentions about the village administration under the Cholas?

(a) Junagarh

(b) Uttaramerur

(c) Aihole

(d) Nasik

Answer:(b)

Explanation: Uttaramerur is a town in Kanchipuram (Tamil Nadu). Uttaramerur inscription dates back to 920 AD during the reign of Prantaka Chola. It describes the functioning of village assembly 1000 years ago. The village had refined electoral system and written constitution.

Q89. Which dynasty constructed the Ellora Kailash Temple?

​(a) ​Rashtrakuta

​(b) ​Satvahan ​

(c) ​Maurya

​(d) ​Pulkasya

Answer: (a) ​

Explanation: Rashtrakuta constructed the Ellora Kailash Temple. Kailash Temple is situated near the village of Ellora, 30 km from Aurangabad. The temple is considered as one of the most astonishing buildings in the history of architecture. This is one of the largest 34 excavations at Ellora,which took almost a century. Kailash Temple is dedicated to Lord Shiva. The idol measures 109 feet wide by 164 feet long.

Q90. According to ancient Indian cosmogonic ideas thesequential order of the cycle of four acons (yugas) is:

(a) Dvapara, Krita, Treta and Kali

(b) Krita, Dvapara, Treta and Kali

(c) Krita, Treta, Dvapara and Kali

(d) Treta, Dvapara, Kali and Krita

Answer:(c) Krita, Treta, Dvapara and Kali

Explanation: A complete Yuga starts with the Satya Yuga, via Treta Yuga and Dvapara Yuga into a Kali Yuga.

Pages ( 9 of 10 ): « Previous1 ... 8 9 10Next »
error: Content is protected !!