Ancient Indian History MCQ with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Ancient Indian History MCQ with explanation Answer

Q61. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas,while the others are called Viharas. What is the difference between the two?

(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks

(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks

(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it

(d) There is no material difference between the two

Answer: (b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks

Explanation: Chaityas refer to the halls enclosing the stupas. Chaityas were probably constructed to hold largenumbers of devotees for prayer. Viharas on the otherhand are constructions built in ancient India in orderto provide resting places for the wandering Buddhistmonks.

Q62. Who among the following scholars were contemporary of Kanishka?

  1. ​Ashvaghosa ​
  2. ​Nagarjuna ​
  3. ​Vasumitra ​
  4. ​Chanakya ​

Select the correct answer using the codes given below ​

(a) ​1 and 2

​(b) ​3 and 4 ​

(c) ​2 and 4

​(d) ​1, 2 and 3

Answer: (d) ​

Explanation: Kanishka, was the emperor of the Kushan dynasty in 127-151 A.D;famous for his military, political, and spiritual achievements. Some of the scholars in the Court of Kanishka were Parsva, Vasumitra, Asvaghosa, Nagarjuna, Charaka and Mathara.

Q63. Dasarajana was :

​(a) ​ten incarnations of Vishnu ​

(b) ​a sacrifice to be performed by the king

​(c) ​battle of ten kings ​

(d) ​None of these

Answer: (c) ​

Explanation: Dasarajana was the battle of ten kings. The name of confederate kings involved in this war is actually slightly over ten, but was referred to roughly as ‘dasha’ in the Rigveda. They were Puru, Yadu, Turvasa, Anu, Druhyu, Alina, Paktha, Bhalanas, Shiva, Vishanin, Simyu, Vaikrna and others.

Q64. Kalinga’s ruler Kharavela gave his protection to –

(a) Hinduism

(b) Shaivism

(c) Buddhism

(d) Jainism

Answer: (d)

Explanation: Kalinga’s ruler Kharavela gave his protection to Jainism.

Q65. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?

(a) The extinction of the flame of desire

(b) The complete annihilation of self

(c) A state of bliss and rest

(d) A mental stage beyond all comprehension.

Answer:(c) A state of bliss and rest

Explanation: The concept of Nirvana was originally explained by Lord Buddha (566-486 BC). The word ‘Nirvana’ comes from the root meaning ‘to blow out’ and refers to the extinguishing of the fires of greed, hatred, and delusion. When these emotional and psychological defilements are destroyed by wisdom, the mind becomes free, radiant, and joyful and he who has realized the Truth (Nirvana) is the happiest being in the world. He is free from all complexes and obsessions. He does not repent the past nor does he brood over the future. He lives fully in present. He appreciates and enjoys things in life in the purest sense without self-projections. He is free from the thirst of becoming and the illusion of self. Buddism explain Nivrana as a state of bliss or peace.

Q66. The university which became famous in the post-Gupta Era was:

(a) Kanchi

(b) Taxila

(c) Nalanda

(d) Vallabhi

Answer: (c)

Explanation: Nalanda Vishwavidyalya (Bihar) was founded in the 5th century by Gupta king Kumar gupta. Bakhtiyar looted and burned the Nalanda University in 1193 AD.

Q67. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:

  1. The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
  2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
  3. At Ellora, caves were made for different faiths.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer:(b)

Explanation: The Barbara rock cut caves are the oldest rock cut caves. They were originally made for the Ajivikasduring the Mauryan period (322-185 BCE). The Elloracaves were built between 5th century and 10th century. There were 34 caves out of which 12 were Buddhist caves, 17 were Hindu caves and 5 were Jain caves. The proximity of the caves clearly demonstrates the religious harmony prevalent at that period of time.

Q68. What was Chandragupta II also known as?

(a) Samudra Gupta

(b) Skanda Gupta

(c) Vikramaditya

(d) Rama Gupta

Answer: (c)

Explanation: Chandra Gupta II also Known as Vikramaditya.

Q69. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?

  1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
  2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
  3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer:(b)

Explanation: The tradesmen had to pay light duties at ferries and barriers. After paying the revenue they could go to and fro to barter their merchandise. The punishment for social offences according to the traveler’s account, were to cut off the nose, or an ear or a hand. Minor offences were dealt with fines. And to determine guilt or innocence, ordeals by fire, water and poison were the instruments which were used.

Q70. Which of the following cannot be considered Proto-Harappan culture?

​(a) ​Sothi culture ​

(b) ​Jornie culture

​(c) ​Kot-Diji culture ​

(d) ​Amri culture

Answer: (b) ​

Explanation: Time Period of Different Culture ​

(i) ​Sothi Culture – 4600 BC ​

(ii) ​Jornie Culture – 1500 BC ​

(iii) ​Kot-Diji Culture – 3300 BC ​

(iv) ​Amri Culture – 3600 BC ​​

Mature phase of Harappan civilization – 2600 BC to 1900 BC So Jornie Culture cannot be considered as Proto-Harappan Culture.

Pages ( 7 of 10 ): « Previous1 ... 6 7 8 ... 10Next »
error: Content is protected !!