Ancient Indian History MCQ with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Ancient Indian History MCQ with explanation Answer

Q31. Harshvardhana was defeated by-

(a) Prabhakaravardhana

(b) Pulakesin II

(c) Narshimvarman

(d) Sasanka

Answer: (b)

Explanation: In 618 AD Harshavardhana invaded Deccan which was then ruled of Pulakesin II (Chalukyan King of Vatapi). He defeated Harsha in the battle which was fought on the bank of Narmada and after his victory he assumed the title of ‘Parameshwara’.

Q32. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the:

(a) Chhandogyopanishad

(b) Mundakopanishad

(c) Kathopanishad

(d) Kenopanishad

Answer:(c) Kathopanishad

Explanation: Kathopanishad is the conversation betweenNachiketa and Yamraj (God of death). Nachiketa wasa seeker, and Yamraj was a Guru (knower of secrets).

Q33. Which part of Rigveda gives an account of the origin of the Universe? ​

(a) ​Second Mandala ​

(b) ​Fourth Mandala ​

(c) ​Ninth Mandala ​

(d) ​Tenth Mandala

Answer: (d) ​

Explanation: In the tenth book  (Tenth Mandala)  of Rig- veda, 129th hymn  (Suktam)  deals with the origin of the universe and creation.

Q34. In ancient India, the ‘Yaudheyas’ were ​

(a) ​a sect of the Buddhism ​

(b) ​a sect of the Jainism ​

(c) ​a republican tribe

​(d) ​Vassals of the Cholas

Answer: (c)

Explanation: ​Yaudheyas were related with Johiya Kshatriyas residing near Muttan  (Presently in Pakistan).

Q35. The caste system of India was created for:

(a) Immobility of labour

(b) Recognization of the dignity of labour

(c) Economic uplift

(d) Occupational division of labour

Answer: (d)

Explanation: The cast system in vedic period was occupational division of labour but in post vedic on the behalf of the birth.

Q36. In the Mahayana Buddhism, the BodhisatyaAvalokitesvara was also known as:

(a) Vajrapani

(b) Manjusri

(c) Padmapani

(d) Maitreya

Answer:(c) Padmapani

Explanation: Avalokiteśvara is a bodhisattva who embodies the compassion of all Buddhas. He is one of the more widely revered bodhisattvas in mainstream Mahayana Buddhism. In Sanskrit, Avalokitesvara is also referred to as Padmapāni (“Holder of the Lotus”) or Lokeśvara (“Lord of the World”).

Q37. Which was the capital of Kanishka?

​(a) ​Kuldalvan ​

(b) ​Pataliputra ​

(c) ​Purushapura ​

(d) ​Gandhar

Answer: (c) ​

Explanation: Kanishka was the king of the Kushan dynasty that ruled over the northern part of the Indian subcontinent, Afghanistan, and possibly regions north of Kashmir in Central Asia. His territory was administered from two capitals Purushapura  (now Peshawar in northwestern Pakistan)  and Mathura, in northern India.

Q38. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List-IList-II
A.  Time taken by the Earth to orbit the sun1.  Aryabhatta
B.  Calculation of the value of π (pi)2.  Bhaskaracharya
C.  Invention of the digit Zero3.  Budhayana
D.  The game of snakes & ladders4.  Gyanadev

​Codes: A B C D

(a)        2 4 1 3

(b)       1 3 2 4

(c)        2 3 1 4

(d)       1 4 2 3

Answer: (c) ​

Explanation: The correct match list is:

Aryabhatta — Invention of the digit zero.

Bhaskaracharya — Time taken by the earth to orbit the sum.

Budhayana — Calculation of the value of π  (Pi)

Gyandeva — The game of snakes and ladders ​​

Q39. The silver coins issued by the Guptas were called:

(a) Rupaka

(b) Karshapana

(c) Dinara

(d) Pana

Answer:(a) Rupaka

Explanation: Rupaka was a silver coin of Gupta period. 16 Rupaka was equal to 1 gold coin.

Q40. Alexander and Porus fought a battle at-

(a) Hydaspes

(b) Jhelum

(c) Panipat

(d) Train

Answer: (a)

Explanation: Alexander and Porus fought a battle on the bank of river Hydaspes which is known as battle of Hydaspes. River Jhelum is called as Hydaspes at that time, hence this battle is known as battle of Hydaspes.

Pages ( 4 of 10 ): « Previous1 ... 3 4 5 ... 10Next »
error: Content is protected !!