Quiz-2: Ancient Indian History MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Ancient Indian History MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q76. Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?

(a) Mimamsa and Vedanta

(b) Nyaya and Vaisheshika

(c) Lokayata and Kapalika

(d) Sankhya and Yoga

Answer: (c)

Explanation: Lokayata and Kapalika do not form of Six systems of Indian philosophy

Six systems of Indian philosophy are
SamkhyaPrakriti and Purush
YogaReleasing Purush from Parkriti
NyayaLogical thinking
VaisheshikaRealistic and objective philosophy of the universe
MimamsaAnalyzing Samhita and Brahmanaportion of Veda.

Q77. Which one of the following places was not the centre of learning during the early medieval period?

​(a) ​Nalanda

​(b) ​Vikramshila ​

(c) ​Taxila ​

(d) ​Uddantapur

Answer: (c)

Explanation: Taxila was the centre of learning  (including the religious teachings of Buddhism)  at least several centuries BCE, and continued to attract students from around the old world until the destruction of the city in the 5th century.

Q78. The founder of Navya Philosophy was-​​

​(a) ​Kapil ​

(b) ​Kanad ​

(c) ​Gautam

​(d) ​Jaimini

Answer: (c)

Explanation: Nyaya, is one of the six systems  (darshans)  of Indian philosophy important for its analysis of logic and epistemology. It is founded by Gautam. In the 11th century when a new school of Nyaya  (Navya-Nyaya, or “New Nyaya”)  arose in Bengal.

Q79. Which of the following kingdoms were associated with the life of the Buddha?

  1. Avanti
  2. Gandhara
  3. KosalAa
  4. Magadha

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 3 and 4

(d) 3 and 4 only

Answer: (c)

Explanation: Four great monarchies in the time of the Buddha sare Avanti, Magadha, Kosala, and Vamsa (or Vatsa).

Q80. ​Which one of the following is not the ancient race of Uttarakhand?​​

​(a) ​Yaksha ​

(b) ​Nag ​

(c) ​Khasi ​

(d) ​Kinnar

Answer: (c)

Explanation: Khasi is the tribe of the Northeastern state of India namely Meghalaya and Assam. The rest others are the ancients of Uttarakhand.

 

Q81. Which one of the following statements is not correct?

(a) The statue of Gomateshwara at ShravanaBelagola represents the last Tirthankara of Jains.

(b) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh.

(c) Khajuraho temples were built under Chandela kings.

(d) Hoysaleswara temple is dedicated to Siva.

Answer: (b) India’s largest Buddhist monastery is in Arunachal Pradesh.

Explanation: India’s largest Buddhist monastery is in Sikkim (not in Arunachal Pradesh). The Hoysaleswara temple located in Halebid is dedicated to Siva.

Q82. According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions ___________ was known as the land gifted to Brahmanas?

(a) Vellanvagai

(b) Brahmadeya

(c) Shalabhoga

(d) Devadana

Answer: (b)

Explanation: The land gifted to Brahmanas was known as Brahmadeya in Chola’s period.

Q83. Who among the following performed the Asvamedha sacrifice? ​

  1. ​Pushyamitra sunga
  2. ​Samudragupta ​
  3. ​Pravarsena I ​
  4. ​Pulakesin I ​

Select the correct answer from the codes given below: ​

Codes: ​

(a) ​1 only ​

(b) ​1 and 2 ​

(c) ​1, 2 and 3 ​

(d) ​1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

Explanation: Pusyamitra Sunga is said to have performed the Ashvamedha rite after he toppled Mauryan rule in 185 BC. A historically documented performance of the Ashvamedha is during the reign of Samudragupta-I (died 380), the father of Chandragupta II. Special coins were minted to commemorate the Ashvamedha and the king took on the title of Maharajadhiraja after successful completion of the sacrifice. ​​Vakataka Dynasty 3rd  (Century -5th Century AD)  was founded by Vindhyashakti. Pravarasena I was the real founder of the Vakataka empire. He performed four Asvamedha Yajnas. ​​Pulakesin I was a monarch from the Chalukya dynasty in the western Deccan region. Pulakesin performed sacrifices like Asvamedha, Hiranyagarbha, Agnistoma, Vajapeya, Bahusuvarna, and Paundarika. These details are provided by his Badami Cliff inscription dated Saka 565  (543 CE).

Q84. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development?

(a) The Pottery

(b) Seals

(c) The boats

(d) The houses

Answer: (b)

Explanation: More than 2000 seals were excavated from Harappan sites. These seals were made of soapstone, terracotta, and copper. Harappan seals were also found in Mesopotamia.

Q85. In ancient Indian Buddhist monasteries, a ceremony called Pavarana used to be held. It was the:

(a) Occasion to elect the Sanghparinayaka and two speakers one on Dhamma and the other on Vinaya

(b) Confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season

(c) Ceremony of initiation of a new person into the Buddhist Sangha in which the head is shaved and when yellow robes are offered

(d) Gathering of Buddhist monks on the next day to the full-moon day of Ashadha when they take up a fixed abode for the next four months of the rainy season

Answer: (b) Confession by monks of their offences committed during their stay in the monasteries during the rainy season

Explanation: Pavarana is a Buddhist holy day celebrated on the full moon of the eleventh lunar month. It marks the end of the month of Vassa, sometimes called “Buddhist Lent.” This day marks the end of the rainy season in some Asian countries like Thailand, where Theravada Buddhism is practised. On this day, each monk (Pali: bhikkhu) must come before the community of monks (Sangha) and atone for an offence he may have committed during the Vassa.

Q86. Consider the following Princely States of the British rule in India:

  1. Jhansi 2. Sambalpur 3. Satara

The correct chronological order in which they were annexed by the British is:

(a) 1, 2, 3

(b) 1, 3, 2

(c) 3, 2, 1

(d) 3, 1, 2

Answer: (c)

Explanation: These princely states were annexed by Lord Dalhousie under the Doctrine of Lapse. Jhansi – 1854, Sambalpur- 1849 and Satara – 1848

Q87. Match list-I with list-II and choose the correct answer from the codes given below :

List -IList-II
A. Satapatha Brahmana1.  Atharvaveda
B. Gopatha Brahmana2.  Samaveda
C. Jaiminiya Brahmana3.  Krishna Yajurveda
D. Taittiriya Brahmana4.  Shukla Yajurveda

Codes: A B C D

(a)        2 3 4 1

(b)       1 2 3 4

(c)        2 1 4 3

(d)       4 1 2 3

Answer: (a)

Explanation: ​The Gopatha Brahmana is a prose genre dealing with Vedic rituals associated with the Shaunaka and the Paippalada parts of the Atharvaveda. The Jaiminiya Brahmana, also called the Talavakara Brahmana, is a Vedic text associated with the Samaveda’s Jaiminiya or Talavara part. One of the notable shakhas of the Krishna Yajurveda is the Taittiriya Brahmana. The Shatapatha Brahmana deals with the history, mythology, and rituals of the Shukla Yajurveda.

Q88. The first Buddhist council was held during the reign of ​

(a) ​Aniruddha ​

(b) ​Ajatsatru ​

(c) ​Bimbisara ​

(d) ​Udayabhadra

Answer: (b)

Explanation: ​According to the scriptures of all Buddhist schools, the first Buddhist Council was held soon after the mahaparinirvana of the Buddha, dated by the majority of recent scholars around 400 BCE, under patronage of king Ajatasatru with the monk Mahakasyapa presiding, at Sattapanni caves Rajgriha. Its objective was to preserve the Buddha’s sayings and the monastic discipline or rules  (Vinaya).

Q89. . Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?

(a) Buddhism

(b) Jainism

(c) Sikhism

(d) Vaishnavism

Answer: (b) Jainism

Explanation: The Jaina metaphysics is realistic and relativistic pluralism. It is called Anekantavada or the doctrine of ‘may ness of reality’. Matter and spirit are regarded as separate and independent realities.

Q90. ​Who constructed the 84 thousand Stupa? ​

(a) ​Ashoka ​

(b) ​Pushyamitra ​

(c) ​Menander

​(d) ​Kanishka

Answer: (a)

Explanation: In the 3rd century BCE, the great emperor of Magadha Ashoka started to build thousands of Stupas all over the Indian subcontinent and South Asia. It is said that 84 thousand Stupas were built by Ashoka.

Q91. Which of the following Vedas provides information about the civilization of the Early Vedic Age?

(a) Rig-veda

(b) Yajur-veda

(c) Atharva-veda

(d) Sama-veda

Answer: (a)

Explanation: Rigveda is the oldest of four Vedas. It is a collection of thousands of hymns (mantras).

Q92. With reference to the history of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?

  1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
  2. Indifference to the authority of the Vedas
  3. Denial of the efficacy of rituals

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Explanation: Both Buddhism and Jainism denied the authority of the Vedas and the efficacy of Rituals.

Q93. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I (King)List-II (Kingdom)
A.  Pradyota1.  Magadha
B.  Udayana2.  Vatsa
C.  Prasenjit3.  Avanti
D.  Ajatshatru4.  Kosala

​Codes: A B C D

(a)        2 3 1 4

(b)       3 2 4 1

(c)       4 1 3 2

(d)       1 4 2 3

Answer: (b)

Explanation: ​Correctly matched pairs are:

Pradyot — Avanti

Udayana — Vatsa

Prasenjit — Kosala

Ajatshatru — Magadha ​​

5 Pradyot kings ruled for 138 years. Pradyotas ruled from Avanti. Their kingdom covered central and western India. It was prosperous due to the trade with Mesopotamia. Their main seaport was Bharuch (Gujarat).

22 Magadha kings ruled for 1000 years. Bimbisara was the most remarkable king of this dynasty. He extended the boundaries of the Magadha kingdom up to Nepal. He built the city of Rajgriha  (Rajgir in Bihar). Gautam Buddha and Mahavir Jain preached their teachings during his time. His son Ajatshatru conquered Kosal by defeating Prasenajit.  (Prasenajit was a decendant of Rama. He ruled over Kosal from Shravasti.)  Ajatshatru founded the city of Pataliputra  (Patna) . Udayana is also known as Udayanacarya  (Udyanacharya, or “Master Udayana)  lived in the 10th century, in Kariyan village in Mithila, near the present-day Darbhanga, Bihar state, India.

Q94. A community of people called Manganiyars is well-known for their

(a) Martial arts in North-East India

(b) Musical tradition in North-West India

(c) Classical vocal music in South India

(d) Pietra dura tradition in Central India

Answer: (b) Musical tradition in North-West India

Explanation: Manganiyars–a tribal community from Rajasthan (North West) with a strong musical tradition.

Q95. Match list-I with the list-II and choose the correct answer from the codes given below :

List-IList-II
A.  The retailer1.  Papanika
B.  The garland maker2.  Kraya-vikrayika
C.  The shopkeeper3.  Vanija
D.  The pedlar4.  Malakara

​Codes: A B C D

(a)        1 2 3 4

(b)       3 4 2 1

(c)        1 2 4 3

(d)       3 1 4 2

Answer: (d)

Explanation: ​The Papanika Sutta deals with the rules and regulations meant for a shopkeeper. One of the traders in the post-Vedic period was the kraya-vikrayika, meaning a retailer. Vanija meant Pedlars. One of the craftsmen in the period was the malakara or the garland maker.

Q96. The national motto of India, ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the Emblem of India is taken from

(a) Katha Upanishad

(b) Chandogya Upanishad

(c) Aitareya Upanishad

(d) Mundaka Upanishad

Answer: (d)

Explanation: The words SatyamevaJayate came from Mundaka Upanishad, meaning ‘Truth Alone Triumphs’.

Q97. Which of the following ruler was a contemporary of Buddha?

(a) Udayin

(b) Bimbisara

(c) Ajatshatru

(d) Mahapadma Nanda

Answer: (b)

Explanation: Bimbisara the founder of the Haryanka dynasty of the Magadha empire was the contemporary of Lord Buddha. Buddha was born in 563 BC. Bimbisara was born in 558 BC.

Q98. Which one of the following ancient Indian records is the earliest royal order to preserve food-grains to be utilized during the crises in the country?

(a) Sohgaura Copper-plate

(b) Rummindei Pillar-edict of Ashoka

(c) Prayaga-prasasti

(d) Mehrauli Pillar inscription of Chandra

Answer: (a) Sohgaura Copper-plate

Explanation: The earliest known copper plate called Sohgaurais a Maurya record that mentions famine relief efforts. It is one of the very few pre-AshokaBrahmiinscriptions in India.

Q99. Kalinga’s King Kharvel was associated with- ​

(a) ​Mahameghvahana dynasty ​

(b) ​Chedi dynasty

​(c) ​Satvahana dynasty ​

(d) ​Rath-Bhojak dynasty

Answer: (a)

Explanation: ​Kalinga kingdom was ruled by the Mahameghvahan dynasty, whose third king Kharvela, was the most famous and powerful, ruled from 193 to 170 BC.

Q100. What is ‘Milind panho’?

(a) A Buddhist place

(b) One of the names of Buddha

(c) A Buddhist Specimen of Art

(d) Buddhist text

Answer: (d)

Explanation: Milind Panho is an ancient Buddhist text. It is a record of the dialogue between Buddhist monk Nagasena and the Indo-Greek king Menander (Milind in Pali).

Pages ( 4 of 4 ): « Previous1 ... 3 4

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!