Quiz-2: Ancient Indian History MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Ancient Indian History MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q51. ​Match list-I with list-II and choose the correct answer from the codes given below:

List-IList-II
A.  Nyaya1.  Jaimini
B. Vaisheshika2.  Badarayana
C.  Sankhya3.  Gautam
D.  Yoga4.  Kanada
E.  Purva Mimamsa5.  Kapila
F.  Uttara Mimamsa6.  Patanjali

​Codes: A B C D E F

(a)        5 6 4 1 2 3

(b)       4 3 2 1 5 6

(c)        3 4 5 6 1 2

(d)       1 2 3 4 5 6

Answer: (c)

Explanation:Nyaaya Shashtra: The author of this Darshan is Rishi Gautama Ji. The subject of this darshan is to attain Moksha (Salvation)  by getting philosophical knowledge. ​​

Vaisheshika Shashtra:- The author of this Darshan is Rishi Kanaad Ji. He has described the true form of Dharma.

​​Sankhya Shashtra:- The author of this Darshan is Rishi Kapil Ji and its subject is about the Prakriti and its products and Purusha.

​​Yoga Shashtra:- The author of this Darshan is Maharishi Patanjali Ji and it deals with the Saadhana, Dhyan, Samaadhi, etc. ​​

Purva Mimamsa / Mimaansa Shashtra:- The author of this Darshan is Rishi Jaimini Ji. The science of morals is discussed in detail. The concept of this darshan is Dharma.

​​Uttar Mimaansa / Vedaant Shashtra:- The author of this Darshan is Rishi Vyaasa Ji and the subject is about the Brahmaa  (Ishwar)  and attainment of Brahmaa / Moksha  (Salvation). Badarayana is regarded as the author of the Vedanta  (Uttara Mimansa) text.

Q52. The Badami rock inscription of Pulakesin I is dated in the Saka year 465. If the same were to be dated inVikramaSamvat, the year would be:

(a) 601

(b) 300

(c) 330

(d) 407

Answer: (a) 601

Explanation: The Saka era started in 78 AD, while the Vikram era started in 58 BC. So if we want to convert the Badamirock inscription of Pulakesin I to the Vikram era, it will be 465 + 78 + 58 = 601 VikramSamvat.

Q53. A Chaitya Hall at which of the following places was built largely by the donation of the Yavanas? ​

(a) ​Ajanta ​

(b) ​Bhaja ​

(c) ​Junnar ​

(d) ​Karle

Answer: (d)

Explanation: A Chaitya Hall at Karle was built largely by the donation of the Yavanas. The chaitya at Karle is, by far, the largest of the cave temples. It is situated at Karle in the Pune district of Maharashtra. It is said to have been sculptured between 100–125 AD. It is cut off of solid rock to a depth of about 124 feet. It is 40 meters long, 15 meters high and 15 meters broad. Inside, there are 37 octagonal pillars of remarkable beauty.

Q54. Many of the Greeks, Kushanas, and Shakas embraced Buddhism rather than Hinduism because:

(a) Buddhism was in the ascendant at that time

(b) They had renounced the policy of war and violence

(c) caste-ridden Hinduism did not attract them

(d) Buddhism provided easier access to Indian society

Answer: (c) caste-ridden Hinduism did not attract them

Explanation: They embraced Buddhism because caste-ridden Hinduism did not attract them.

Q55. Assertion (A): The emphasis of Jainism on non-violence (ahimsa) prevented agriculturalists from embracing Jainism.

Reason (R): Cultivation involved killing insects and pests.

(a) Both A and R are true but R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: (b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

Explanation: Both statements are true but the reason is not a correct explanation of the assertion.

Q56. In which Indian state, Inamgaon is located?

​(a) ​Maharashtra ​

(b) ​Gujarat ​

(c) ​Madhya Pradesh ​

(d) ​Andhra Pradesh

Answer: (a)

Explanation: Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the regional centre of the Bhima valley.

Q57. Which statement on the Harappan Civilization is correct?

(a) Horse sacrifice was known to them.

(b) Cow was sacred to them.

(c) ‘Pashupati’ was venerated by them.

(d) The culture was generally static.

Answer: (c)

Explanation: Harappan’s people worshipped Pashupati (Modern Shiva).

Q58. In the context of ancient Indian society which one of the following terms does not belong to the category of the other three?

(a) Kula

(b) Vamsa

(c) Kosa

(d) Gotra

Answer: (c) Kosa

Explanation: Kosa was used for treasury and the rest of the three terms were related to the family.

Q59. Mahavir was born at

​(a) ​Kapilvastu ​

(b) ​Lumbini ​

(c) ​Kundagram ​

(d) ​Champa

Answer: (c)

Explanation: ​Lord Mahavira was the twenty-fourth and last Tirthankara of the Jain religion. He was born in Kundagrama, i.e. Basukund of today in 599 BC.

Q60. Which one of the following sculptures were invariably used green schist as the medium?

(a) Maurya sculptures

(b) Mathura sculptures

(c) Bharhut sculptures

(d) Gandhara sculptures

Answer: (c) Bharhut sculptures

Explanation: Matsya Mahajanapada comprised the present-day Jaipur-Bharatpur-Alwar area of Rajasthan, Avanti was one of the most important ones and its core area comprises the present-day Ujjain district of Madhya Pradesh. Vatsa with its capital at Kausambi was another powerful Mahajanapada, annexed by Magadha. Anga Mahajanapada was in Gangetic valley.

Q61. Which of the following is not the “Tri Ratna” of Jainism?

(a) Right faith

(b) Right knowledge

(c) Right view

(d) Right conduct

Answer: (c)

Explanation: Tri Ratna (Three Gems) of Jainism are:

(i) Samyak Shradha (Right Faith)

(ii) Samyak Jann (Right Knowledge)

(iii) Samyak Karma (Right conduct)

Q62. Emperor Harsha’s southward march was stopped on the Narmada River by:

(a) Pulakesin-I

(b) Pulakesin-II

(c) Vikramaditya-I

(d) Vikramaditya-II

Answer: (b) Pulakesin-II

Explanation: Emperor Harsha’s southward march was stopped on the Narmada River by Pulakesin II, the Chalukya king of Vatapi in northern Mysore.

Q63. Which Indian ruler fought the Kalinga War?

(a) Samudragupta

(b) Chandragupta

(c) Shivaji

(d) Ashoka

Answer: (d)

Explanation: The Kalinga war was fought between Ashoka and the state of Kalinga 261 BC. The massive bloodshed filled Ashoka with remorse and he adopted Buddhism under the Buddhist Monk Upagupta and abandoned the policy of physical conquest and adopted the policy of cultural conquest.

Q64. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is paintings of Ajanta caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?

(a) Bagh caves

(b) Ellora caves

(c) Lomas Rishi cave

(d) Nasik caves

Answer: (a) Bagh caves

Explanation: A copper plate inscription of Maharaja Subandhu, recording his donation for the repair of the vihara was found at the site of Cave 2. Though the date of the Bagh inscription is missing, the Badwani copper plate inscription is dated in the year (Gupta era) 167 (487).

Q65. Given below are two statements and select the correct answer from the codes given below–

​Assertion (A):​ The society during the Satavahana period was divided into four castes on the basis of profession.

Reason (R):​ They wanted a progressive society free from many narrow attitudes.

​In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

​(a) ​Both A and R are true, R is the correct explanation of A ​

(b) ​Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A ​

(c) ​A is true, but R is false ​

(d) ​A is false, but R is true

Answer: (c)

Explanation: The society during the Satavahana period retained much of its earlier flexibility. Divided into four main classes the social condition during the Satavahanas was then rather contemporary. ​​The whole society was divided into four main classes, as for example maharathis, mahabhojas and mahasenapatis belonged to the first class and was the highest class in the society. The Samantas also belonged to this class. Mahabhojas belonged to north konkar whereas maharastis belonged to the western ghats. ​​The second class comprised of the officials as well as non officials. Amathas, mahamatias and chandrikas were the officials which formed this class. ​​Among the non-officials were the naigama or merchant, the sarthvaha or the head of a caravan of traders, and the stresthin i.e. head of trade guide, lekhaka or scribe, vaidya or physician, halakiya or cultivator, suvarnkara or goldsmith, and gandhika or druggist, etc. formed the third class. ​​Lastly the fourth class was comprised of the vardnika or carpenter, malakara or the gardener, lohavanija or blacksmith, and dasaka or fisherman.

Q66. Regarding the Indus Valley Civilization, consider the following statements:

  1. It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did not dominate the scene
  2. During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation: We have read about the Mehrgarh cotton which is the earliest example of Cotton cultivation in the old world, older than the Peruvians. The cloth was made, and even dyed, so statement 2 is correct. The first statement is also correct and has been “lifted” from a famous history book.

Q67. The title ‘Indian Napoleon’ has been attached to

(a) Chandra Gupta Maurya

(b) Samudragupta

(c) Chandragupta-I

(d) Harshavardhana

Answer: (b)

Explanation: Gupta emperor Samudragupta made many military conquests. He defeated more than 12 south Indian kings, that’s why historian V.A Smith referred to him as ‘Napoleon of India’.

Q68. ​Who among the following Gupta kings ascended the throne in the year 56 of the Gupta era? ​

(a) ​Samudragupta ​

(b) ​Chandragupta II

​(c) ​Kumar Gupta ​

(d) ​Skandgupta

Answer: (b)

Explanation: Chandragupta II ascended the throne in the year 56 of the Gupta era. In 319, Chandragupta created for himself the title King of Kings  (Maharajadhiraja), and he extended his rule westward to Prayaga, in north-central India. ​​

Samudragupta was the son of Chandragupta I and the Lichchhavi princess, Kumaradevi. ​​

Kumaragupta I, also known as Shakraditya and Mahendraditya, was an emperor of the Gupta Empire in 415–455 CE. He was the son of his predecessor, Chandragupta II, and Dhruvadevi  (also known as Dhruvasvamini).

​​Skangupta was the predecessor of Kumargupta I.

Q69. The capital of Pallavas was-

(a) Arcot

(b) Kanchi

(c) Malkhed

(d) Banacasi

Answer: (b)

Explanation: The Pallava dynasty was founded by Pallava Simhavishnu during the late 6th century Kanchi (Kanchipuram). Tamil Nadu Served as their capital. Kanchipuram is also known as ‘the religious capital of the south’.

Q70. The “Dharma” and “Rita” depict a central idea of the ancient Vedic civilization of India. In this context, consider the following statements:

  1. Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
  2. Rita was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

Explanation: ‘Rita’ refers to regulation order by nature and was related to the conduct of the Vedic Gods and Humans, somewhere related to the moral and physical law. Statement 2 is correct. ‘Rita’ was later replaced by ‘Dharma’ and was a more sophisticated form of principles of law. As per Chanakya, ‘Dharma’ was the promotion of one’s own security, happiness as well as social order.

Q71. Who among the following Gupta kings had another name Devagupta? ​

(a) ​Chandragupta I ​

(b) ​Samudragupta ​

(c) ​Chandragupta II ​

(d) ​Kumar Gupta

Answer: (c)

Explanation: The Gupta king, Chandragupta II had another name Devagupta. Chandragupta II was the third, and most significant of the Gupta kings. In different inscriptions, Chandragupta II also named Devasri and Devaraja in various inscriptions.

Q72. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?

(a) Aditya Chola

(b) Raja Raj Chola

(c) Rajendra Chola

(d) Karikala Chola

Answer: (b)

Explanation: Brihadeshwara Temple at Tanjore was built by Chola King Raja Raj Chola. This temple is dedicated to Lord Shiva. It is also known as Raja Rajeswara Temple and Peruvudayar temple. This temple is a part of the UNESCO World Heritage site known as the “Great Living Chola Temples”.

Q73. With reference to Buddhist history, tradition, and culture in India, consider the following pairs:

Famous shrineLocation
1. Tabo monastery and temple complexSpiti Valley
2. LhotsavaLhakhangtemple, NakoZanskar Valley
3. Alchi temple complexLadakh

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

Explanation: Tabo monastery and temple complex is in Spiti Valley and Alchi temple complex is in Ladakh. Lhotsava Lhakhang, Nako is in Himachal Pradesh. Zanskar Valley is in Jammu and Kashmir.

Q74. ​The Lingaraja Temple built during the medieval period is at

​(a) ​Bhubaneswar

​(b) ​Khajuraho

​(c) ​Madurai ​

(d) ​Mount Abu

Answer: (a) ​

Explanation: The Lingaraja temple built during the medieval period is at Bhubaneshwar. The Lingaraj temple – the largest of these is an outstanding specimen of the Orissa style of temple building. It is about a thousand years old. Bhubaneshwar, Konarak, and Puri constitute the Golden triangle of Orissa, visited in large numbers by pilgrims and tourists.

Q75. Which one of the following inscriptions related to the Chalukya king, Pulakesin II?

(a) Maski

(b) Hathigumpha

(c) Aihole

(d) Nasik

Answer: (c)

Explanation: The Aihole inscription was written by the court poet and minister Ravi Kirti of Chalukyan king Pulakesin-II. It tells about the achievements of Pulakesin and his victory over Harshavardha. It is written in the Sanskrit language using an old Kannada script.

Pages ( 3 of 4 ): « Previous12 3 4Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!