Quiz-5: Ancient Indian History MCQ Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Ancient Indian History MCQ Questions with Answer

Quiz-1Quiz-2Quiz-3Quiz-4Quiz-5
Quiz-6Quiz-7Quiz-8Quiz-9Quiz-10
Quiz-11Quiz-12Quiz-13Quiz-14Quiz-15

Q1. In which Indian state, Inamgaon is located?

​(a) ​Maharashtra ​

(b) ​Gujarat ​

(c) ​Madhya Pradesh ​

(d) ​Andhra Pradesh

Answer: ​(a) ​Maharashtra

Explanation: (a) Inamgaon is a post-Harappan agrarian village and archaeological site located in Maharashtra situated along the right bank of the Ghod River, it is considered to be the regional centre of the Bhima valley.

Q2. Which statement on the Harappan Civilization is correct?

(a) Horse sacrifice was known to them.

(b) Cow was sacred to them.

(c) ‘Pashupati’ was venerated by them.

(d) The culture was generally static.

Answer: (c)

Explanation: Harappan’s people worshipped Pashupati (Modern Shiva.

Q3. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development?

(a) The Pottery

(b) Seals

(c) The boats

(d) The houses

Answer: (b)

Explanation: More than 2000 seals were excavated from Harappan sites. These seals were made of soapstone, terracotta and copper. Harappan seals were also found in Mesopotamia.

Q4. The river most mentioned in early Vedic literature is:

(a) Sindhu

(b) Sutudri

(c) Sarasvati

(d) Ganga

Answer: (a) Sindhu

Explanation: Sapta Sindhu play a prominent part in the hymns of the Rigveda, and consequently in early Vedic religion.

Q5. Who among the following was not a physician?

(a) Sushruta

(b) Charaka

(c) Charvaka

(d) Dhanvantari

Answer: (c)

Explanation: Charvaka (originally known as Lokayata was an ancient school of philosophy and Indian materialism it rejected the notion of karma, moksha and the authority of the Vedas.

Q6. Which one of the following is not a part of early Jainsliterature?

(a) Therigatha

(b) Acarangasutra

(c) Sutrakritanga

(d) Brihatkalpasutra

Answer: (a) Therigatha

Explanation: Therigatha was a part of Buddhist literature.

Q7. In the context of ancient Indian society which one of the following terms does not belong to the category of the other three?

(a) Kula

(b) Vamsa

(c) Kosa

(d) Gotra

Answer: (c) Kosa

Explanation: Kosa was used for treasury and the rest of the three terms were related to the family.

Q8. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the end of the misery of mankind?

(a) Mahavir

(b) Gautam Buddha

(c) Adi Shankaracharya

(d) Kabir

Answer: (b)

Explanation: Buddha gave the eightfold path to end the misery of life

These Are

(i) Right View

(ii) Right Resolve

(iii) Right Speech

(iv) Right Conduct

(v) Right Livelihood

(vi) Right effort

(vii) Right Mindfulness

(viii)Right Samadhi

This eight-fold path leads to ‘Nirvana’.

Q9. The Gayatri mantra is dedicated to: ​

(a) ​Indra ​

(b) ​Aditi ​

(c) ​Gayatri ​

(d) ​Savitri

Answer: (d)

Explanation: The Gayatri Mantra is a highly revered mantra, based on a Vedic Sanskrit verse from a hymn of the Rigveda. The Gayatri mantra is dedicated to Savitr, is hence called Savitri. It is considered to be among the holiest mantras of Hinduism.

Q10. How many of the sixteen Mahajanapadas were situated in the Ganga valley? ​

(a) ​8 ​

(b) ​9 ​

(c) ​10 ​

(d) ​11

Answer: (c)

Explanation: ​In ancient India, a number of kingdoms emerged during the Vedic age that was spread across the Indo-Gangetic plain. These kingdoms were also called republics and 16 of them were regarded as the Mahajanapadas. 10 out of the 16 Mahajanapadas were situated in the Ganga valley.

Q11. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?

(a) Saumilla

(b) Sudraka

(c) Shaunaka

(d) Susrutha

Answer: (d) Susrutha

Explanation: Susrutha Samitha was written by Susrutha. He was said to have been the best surgeon during the Gupta period.

Q12. Which one of the following sculptures were invariably used green schist as the medium?

(a) Maurya sculptures

(b) Mathura sculptures

(c) Bharhut sculptures

(d) Gandhara sculptures

Answer: (c) Bharhut sculptures

Explanation: Matsya Mahajanapada comprised the present-day Jaipur-Bharatpur-Alwar area of Rajasthan, Avanti was one of the most important ones and its core area comprises the present-day Ujjain district of Madhya Pradesh. Vatsa with its capital at Kausambiwas another powerful Mahajanapada, annexed by Magadha. Anga Mahajanapada was in Gangetic valley.

Q13. Milindapanho is in the form of a dialogue between king Menander and the Buddhist monk:

(a) Nagasena

(b) Nagarjuna

(c) Nagabhatta

(d) Kumarilabhatta

Answer: (a) Nagasena

Explanation: Milindapanho wasn’t written by one person. It is the collected dialogue between the Indo-Greek king Milinda (or Meander) and the Buddhist sage Nagasena.

Q14. Which one of the following edicts mentions the personal name of Ashoka?

(a) Kalsi

(b) Rummindei

(c) Special Kalinga Edict

(d) Maski

Answer: (d) Maski

Explanation: Maski inscription at Raichur doab in Karnataka mentions his personal name, DevanamPriyadasi.

Q15. The following map shows four of the sixteen Mahajanapadas that existed in ancient India:

Ancient History Qiuz-5_q15

The places marked A, B, C and D respectively are:

(a) Matsya, Cedi, Kosala, Anga

(b) Surasena, Avanti, Vatsa, Magadha

(c) Matsya, Avanti, Vatsa, Anga

(d) Surasena, Cedi, Kosala, Magadha

Answer: (c) Matsya, Avanti, Vatsa, Anga

Q16. In which Mahajanapada has situated the city of Mahishmati? ​

(a) ​Asmaka ​

(b) ​Avanti ​

(c) ​Matsya ​

(d) ​Vatsa

Answer: (b)

Explanation: ​Mahishamati and Ujjaini were the capital of Southern and Northern Avanti Mahajanapada, respectively.

Q17. Tiruvachakam, which occupies a place in Tamil sacred literature analogous to the Upanishads, contains the compositions of ​

(a) ​Sambandar

​(b) ​Appar ​

(c) ​Sundar

​(d) ​Manikkavachakar

Answer: (d)

Explanation: Tiruvachakam, which occupies a place in Tamil sacred literature analogous to the Upanishads, contains the compositions of Manikkavachakar.

Q18. The area between rivers Saraswati and Drisadvati has been defined by the Manusmriti as

​(a) ​Aryavarta ​

(b) ​Brahmavarta

​(c) ​Brahmarshidesa ​

(d) ​Saptasaindhava

Answer: (b)

Explanation: The land between the Saraswati and Drishadvati was called the Brahmavarta. The place which first witnessed the creation of mankind came to be known as Brahmavarta or the seat of Brahma.

Q19. Which one of the following was a corporation of merchants in ancient India?

(a) Chaturvedimangalam

(b) Parishad

(c) Ashtadikgaja

(d) Manigrama

Answer: (d) Manigrama

Explanation: A manigramam was a large, influential guild of South Indian merchants during the period of Western Chalukyan rulers in the 10th – 12th Century CE.

Q20. Mahajanapada situated on the bank of river Godawari was

​(a) ​Avanti ​

(b) ​Vatsa ​

(c) ​Asmaka ​

(d) ​Kamboja

Answer: (c) ​

Explanation: Asmaka was one of the sixteen Mahajanapadas in the 6th century BCE, mentioned in the Buddhist text Anguttara Nikaya. The region was located on the banks of the Godavari River, between the rivers Godavari and Manjira.

Q21. The list of sixteen Mahajanapadas is available in ​

(a) ​Mahabharata ​

(b) ​Chhandogya Upanishad

​(c) ​Samyukta Nikaya ​

(d) ​Anguttara Nikaya

Answer: (d)

Explanation: The ancient Buddhist text Anguttara Nikaya gives the list of sixteen Mahajanapadas includes the Gandhara and the Kamboja as the only two salient Mahajanapadas in the Uttarapatha. Another Buddhist text Digha Nikaya mentions only twelve Mahajanapadas.

Q22. Buddhism made an important impact by allowing two sections of society into its fold. They were

(a) Merchants and Priests

(b) Moneylenders and Slaves

(c) Warriors and Traders

(d) Women and Sudras

Answer: (d)

Explanation: Buddha considered the caste system unjust. He asserted that morality and deed should be determined by the cast of a person instead of birth.

Q23. The Badami rock inscription of Pulakesin I is dated in the Saka year 465. If the same were to be dated inVikramaSamvat, the year would be:

(a) 601

(b) 300

(c) 330

(d) 407

Answer: (a) 601

Explanation: The Saka era started in 78 AD, while the Vikram era started in 58 BC. So if we want to convert the Badamirock inscription of Pulakesin I to the Vikram era, it will be 465 + 78 + 58 = 601 Vikram Samvat.

Q24. Milinda Panho is in the form of a dialogue between king Menander and Buddhist Monk ​

(a) ​Nagasena ​

(b) ​Nagarjuna ​

(c) ​Nagabhatta ​

(d) ​Kumarilbhatta

Answer: (a)

Explanation: Milinda Panha is in the form of a dialogue between the Greek King Milinda (Menander I) and the Buddhist monk Nagasena.

Q25. ‘Buddha’ means-

(a) The Enlightened one

(b) The Religious Preacher

(c) The Genius

(d) The Powerful

Answer: (a)

Explanation: The term ‘Buddha’ means ‘The enlightened one’ i.e. the one who has attained ‘Bodhi’ (wisdom). Siddhartha Gautama the founder of Buddhism was later known as Gautam Buddha.

 

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!