Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

The dictionary meaning of analogy is corresponding items or correspondence. In this chapter we have to find a
particular relationship from the given relationship. In competitive exams like SSC, UPSC, IBPS RAIL, BANK, etc this is given to check one’s overall knowledge, power of reasoning and ability to think concisely and accurately.


Directions (Qs. 41-50) : There is a blank space in each of these questions in which only one of the four alternatives given under each question satisfies the same relationship as is found between the two terms on the other side of the sign : :. Find the correct alternative to fill the blank space.

Q41. Shoe : Leather : : ______ : ______

(a) Bus : Conductor

(b) Train : wagon

(c) Highway: Asphalt

(d) Medicine : Doctor

Answer:  (a)

Q42. Condone : Offence : ______ :

(a) Overlook : Aberration

(b) Error : Omission

(c) Mitigate : Penitence

(d) Conviction : Criminal

Answer: (a)

Explanation: Condone and offence have a contradictory relationship as an offence cannot be condoned. The same relationship is exhibited by relationship overlook : Aberration.

Q43. Dinosaur: Dragon : :

(a) Evolution : Revelation

(b) Gorilla : Soldier

(c) Snow : Ice

(d) Primeval : Medieval

Answer: (c)

Explanation: Dinosaur and Dragon fall under the same category as snow and ice.

Q44. Deterioration : Rust : : ______ : ______

(a) Recession : Inefficiency

(b) Depression : Unemployment

(c) Promulgation : Legislation

(d) Iron : Water

Answer: (b)

Explanation: Deterioration is caused by rusting as depression is caused by unemployment.

Q45. Telephone : Ring : : ______ : ______

(a) Door : Knock

(b) Gate : Open

(c) Door : Wood

(d) Lock : Key

Answer: (a)

Explanation: Ring is related with telephone and Knock is related to door.

Q46. Numismatist : Coins : : ______ : ______

(a) Philatelist : Stamps

(b) Jeweller : Jewels

(c) Cartographer : Maps

(d) Geneticist : Chromosomes

Answer: (a)

Explanation: A numismatist collects coins. Similarly, a philatelist collects stamps.

Q47. Agenda : Meeting : : ______ : ______

(a) Programme : Function

(b) Performance : Ticket

(c) Map : Scale

(d) Footnote : Chromosomes

Answer: (a) :

Explanation: First contains the details of the second.

Q48. Embroider : Cloth : : ______ : ______

(a) Patch : Quilt

(b) Carve : Knife

(c) Stain : Glass

(d) Chase : Metal

Answer: (d)

Explanation: A pattern is embroidered on a cloth and chased on a metal.

Q49. Defunct : Life : : ______ : ______

(a) Stagnant : Motion

(b) Arid : Desert

(c) Orderly : Pattern

(d) Obese : Weight

Answer: (a)

Explanation: The words in each pair are antonyms.

Q50. Knife : Chopper : : ______ : ______

(a) Walking : Fitness

(b) Scissors : Cloth

(c) Swim : Float

(d) Quilt : Blanket

Answer: (d)

Explanation: Both knife and chopper are used for the same purpose i.e. cutting. Similarly, both quilt and blanket are used for protection from cold

 

 

Pages ( 5 of 5 ): « Previous1 ... 4 5

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!