Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

The dictionary meaning of analogy is corresponding items or correspondence. In this chapter we have to find a
particular relationship from the given relationship. In competitive exams like SSC, UPSC, IBPS RAIL, BANK, etc this is given to check one’s overall knowledge, power of reasoning and ability to think concisely and accurately.


Direction (Q 31 – 40): In each of the following questions there is a certain relationship between two given numbers on one side : : one number is given on another side of : while another number is to be found from the given alternatives.

Q31. 6 : 222 : : 7 : ?

(a) 210

(b) 336

(c) 343

(d) 350

Answer: (d)

Explanation: relationship, a : (a3 + a); 6 : 63 + 6 ⇒ 6 : 216 +6 ⇒ 6 : 222 ∴ 7 : 73 + 7 ⇒ 7 : 343 + 7 ⇒ 7 : 350

Q32. 26 : 125 : : 37 : ?

(a) 210

(b) 215

(c) 216

(d) 220

Answer: (c)

Explanation: relationship, (a2 + 1) : a3 ; 52 + 1 : 53 ⇒ 26 : 125 ∴ 62 +1 : 63 ⇒ 37 : 216

Q33. 8 : 28 : : 27 : ?

(a) 55

(b) 63

(c) 64

(d) 65

Answer: (d)

Explanation: relationship, a3 : (a + 1)3 + 1; 23 : (2+1)3 +1 ⇒ 8 : 28 ∴ 33 : (3+1)3 +1 ⇒ 27 : 65

Q34. 68 : 130 : : ? : 350

(a) 210

(b) 216

(c) 222

(d) 240

Answer: (c)

Explanation: pattern is (a3 + a); 43 + 4 : 53 + 5 ⇒ 68 : 130 ∴ 63 + 6 : 73 + 7 ⇒ 222 : 350

Q35. 149 : 238 : : 159 : ?

(a) 169

(b) 248

(c) 261

(d) 268

Answer: (b)

Explanation: Difference of 238 and 149 = 89; Difference of 248 and 159 = 89

Q36. 16 : 56 : : 32 : ?

(a) 96

(b) 112

(c) 118

(d) 128

Answer: (b)

Explanation: relationship is a: (a ÷ 2)×7 ;  16 : (16÷2)×7 ⇒ 16 : 56 ∴ 32 : (32÷2)×7 ⇒ 32 : 112

Q37. 7 : 56 : : 9 : ?

(a) 90

(c) 63

(c) 81

(d) 99

Answer: (a)

Explanation: relationship is a: a(a + 1); 7 : 7 × 8 ⇒ 7 : 56 Similarly 9 : 9 × 10 ⇒ 9 : 90

 

Q38. 182 : ? : : 210 : 380

(a) 156

(b) 240

(c) 272

(d) 342

Answer: (d)

Explanation: It is in the form, 210 = (14)2 + 14 and 380 = (14 +54)2 + (14 + 5), 182 = 132 + 13 and 342 = (13 + 5)2 + (13+5)

Q39. 48 : 122 : : 168 : ?

(a) 215

(b) 225

(c) 290

(d) 292

Answer: (c)

Explanation: relationship is, (a2 – 1 ) : [(a + 4)2 + 1]

72 – 1 : 112 +1 ⇒ 48 : 122

Q40. 5 : 100, 4 : 64 : : 4 : 80, 3 : ?

(a) 26

(b) 48

(c) 54

(d) 60

Answer: (b)

Explanation: 100 = 5 × 20, 64 = 4 × 16, 80 = 4 × 20 and required number will be 3 × 16 is 48

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »
error: Content is protected !!