Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

The dictionary meaning of analogy is corresponding items or correspondence. In this chapter we have to find a
particular relationship from the given relationship. In competitive exams like SSC, UPSC, IBPS RAIL, BANK, etc this is given to check one’s overall knowledge, power of reasoning and ability to think concisely and accurately.


Directions ( Q 21- 30) : In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of: : and one word is given on another side of: : while another word is to be found from the given alternatives f having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

Q21. Moon : Satellite : : Earths : ?

(a) Sun

(b) Planet

(c) Solar system

(d) Asteroid

Answer: (b)

Explanation: Moon is a satellite and earth is a planet

Q22. Forecast : Future : : Regret : ?

(a) Present

(b) Atone

(c) Past

(d) Sins

Answer: (c)

Explanation: Forecast is for future happenings and Regret is for past, actions

Q23. Influenza : Virus : : Typhoid : ?

(a) Bacillus

(b) Parasite

(c) Protozoa

(d) Bacteria

Answer: (d)

Explanation: First is a disease caused by the second.

Q24. Fear : Threat : : Anger : ?

(a) Compulsion

(b) Panic

(c) Provocation

(d) Force

Answer: (c)

Explanation: First arises from the second.

Q25. Melt : Liquid : : Freeze : ?

(a) Ice

(b) Condense

(c) Solid

(d) Crystal

Answer: (c)

Explanation: First is the process of formation of the second.

Q26. Clock : Time : : Thermometer : ?

(a) Heat

(b) Radiation

(c) Energy

(d) Temperature

Answer: (d)

Explanation: First is an instrument to measure the second.

Q27. Muslims : Mosque : : Sikhs : ?

(a) Golden Temple

(b) Medina

(c) Fire Temple

(d) Gurudwara

Answer: (d)

Explanation: Second is the place of worship for the first. Muslims are praying at Mosque. Similarly, Sikhs are praying at Gurudwara.

Q28. Paw : Cat :: Hoof : ?

(a) Horse

(b) Lion

(c) Lamb

(d) Elephant

Answer: (a)

Explanation: First is the name given to the foot of the second.

Q29. Book : Critic :: Building : ?

(a) Engineer

(b) Contractor

(c) Weigher

(d) Appraiser

Answer: (d)

Explanation: Second evaluates and comments on the first.

Q30. Court : Justice :: School : ?

(a) Teacher

(b) Student

(c) Ignorance

(d) Education

Answer: (d)

Explanation: First is the place where second is imparted.

Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!