Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

The dictionary meaning of analogy is corresponding items or correspondence. In this chapter we have to find a
particular relationship from the given relationship. In competitive exams like SSC, UPSC, IBPS RAIL, BANK, etc this is given to check one’s overall knowledge, power of reasoning and ability to think concisely and accurately.

Q11. Apparel is related to cloth in the same way as Footwear is related to?

(a) Material

(b) Leather

(c) Cobbler

(d) Shoes

Answer: (b)

Explanation:  First is made from the second.

Q12. Which of the following is related to Melody in the same way as Delicious is related to Taste?

(a) Voice

(b) Speak

(c) Tongue

(d) Highness

Answer: (a)

Explanation: Delicious represents good taste. Similarly, Melody describes pleasant voice.

Q13. Waves is related to Air in the same way as Ripples is related to ?

(a) Wind

(b) Water

(c) Storm

(d) Smoke

Answer: (b)

Explanation: Waves travel in air, Ripples travel in water.

Q14. Young is related to old in the same way as Wide is related to?

(a) Insufficient

(b) Big

(c) Narrow

(d) Long

Answer: (c)

Explanation: The words in each pair are antonyms of each other.

Q15. If is related to Condition in the same way as But is related to ?

(a) Disapproval

(b) Supplement

(c) Negation

(d) Contradiction

Answer: (b)

Explanation: The use of the first indicates the second.

Q16. Horse is related to Hay in the same way as Cow is related to :…..

(a) Leaves

(b) Fodder

(c) Milk

(d) Straw

Answer: (b)

Explanation: Second is the food for the first.

Q17. Abduction is related to Kidnapping in the same way as Larceny is related to

(a) Theft

(b) Crime

(c) Blackmail

(d) Sin

Answer: (a)

Explanation: Abduction means Kidnapping. The words is each pair are synonyms. Similarly, Larceny means Robbery, Stealing, theft

Q18. Street is related to Lane in the same way as Road is related to :

(a) Footpath

(b) Junction

(c) Avenue

(d) Highway

Answer: (c)

Explanation: Second is a narrower form of the first.

Q19. Concert is related to Theater in the same way as Banquet is related to .

(a) Hotel

(b) Party

(c) Feast

(d) Supper

Answer: (a)

Explanation: Second is the place where the first is held.

Q20. Statue is related to Shape in the same way as Song is related to :

(a) Beauty

(b) Sing

(c) Tune

(d) Poetry

Answer: (c)

Explanation: Second is the criteria by which the quality of the first is determined.

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 3 ... 5Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!