Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

Analogy: General Intelligence or Reasoning MCQ Question

The dictionary meaning of analogy is corresponding items or correspondence. In this chapter we have to find a
particular relationship from the given relationship. In competitive exams like SSC, UPSC, IBPS RAIL, BANK, etc this is given to check one’s overall knowledge, power of reasoning and ability to think concisely and accurately.


Directions (Qs. 1-10): There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternatives.

Q1. Lakshadweep : Kavaratti : : Andaman and Nicobar : ?

(a) Port Blair

(b) Daman

(c) Pondicherry

(d) Silvassa

Answer: (a)

Explanation: Second is the capital of the first.

Q2. Rat : Cat : : Worm : ?

(a) Fishing

(b) Earth

(c) Bird

(d) Silk

Answer: (c)

Explanation: Second feeds on the first.

Q3. Walking : Running : : Smiling : ?

(a) Feeling

(b) Laughing

(c) Face

(d) Weeping

Answer: (b)

Explanation: Second is the more intense from the first.

Q4. Newspaper : Press : : Cloth : ?

(a) Tailor

(b) Textile

(c) Fibre

(d) Factory

(e) Mill

Answer: (e)

Explanation: Just as newspaper is prepared in a press, cloth is manufactured in the mill. So, the answer is (e).

Q5. Mumbai : Maharashtra : : Trivandrum : ?

(a) Calcutta

(b) Gujarat

(c) Rajasthan

(d) Kerala

(e) Sikkim

Answer: (d)

Explanation: Mumbai is the capital of Maharashtra. Similarly, Trivandrum is the capital of Kerala. So, the answer is (d).

Q6. Market : Demand :: Farming : ?

(a) Farmer

(b) Monsoons

(c) Food grain

(d) Sully

Answer: (b)

Explanation: First depends on the second for results.

Q7. Menu : Food : : Catalogue : ?

(a) Rack

(b) Newspaper

(c) Library

(d) Books

Answer: (c)

Explanation: Library, where catalogue is the list books present in library.

Q8. Vigilant : Alert : : Viable : ?

(a) Active

(b) Gentle

(c) Hopeless

(d) Feasible

(e) Useful

Answer: (d)

Explanation:  ‘Alert’ is the synonym of ‘Vigilant’. Similarly, the synonym of ‘Viable’ is “Feasible 9 . So. the answer is (d).

Q9. Doctor : Nurse :: ? : Follower

(a) Employer

(b) Leader

(c) Worker

(d) Manager

(e) Union

Answer: (b)

Explanation:  Just as a nurse follows the doctor’s instructions, so also a follower works as directed by the leader. So, the answer is (b).

Q10. Cattle : Herd :: Sheep : ?

(a) Flock

(6) Swarm

(c) Crowd

(d) Shoal

(e) Mob

Answer: (a)

Explanation:  Herd is a group of cattle. Similarly, flock is a collection of sheep. So, the answer is (a)

Pages ( 1 of 5 ): 1 2 ... 5Next »
error: Content is protected !!