2015 WB Primary TET Questions with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

2015 WB Primary TET Question with Answer

Child DevelopmentMathematicsEnvironment studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Bengali)

Language-I(Eng)

Direction: Mark correctly the part of the sentences that has an error. If the sentences are correct mark D (no error)

Q91.

(a) The deep depression

(b) of the Bay of Bengal intensified

(c) into a cyclone.

(D) No error

Answer: (b) of the Bay of Bengal intensified

Q92.

(a) Do not leave

(b) your seat before

(c) finishing the task.

(d) /No error

Answer: (d) No error

Q93.

(a) Much have been

(b) made of her

(c) new book.

(d) No error

Answer: (a) Much have been

Direction ( Question Nos. 94 – 96): Mark correctly the synonyms of the following words

Q94. Imminent

(a) Immoral

(b) Comical

(c) Impending

(d) Cynic

Answer: (c) Impending

Q95. Brag

(a) Request

(b) Order

(c) Boast

(d) Question

Answer: (c) Boast

Q96. Pester

(a) Annoy

(b) Fight

(c) Silent

(d) Sad

Answer: (a) Annoy

Direction( Question Nos. 97 – 99):  Mark correctly the antonyms of the following words:

97. Onerous

(a)  Wanted

(b) Light

(c) Burdensome

(d) Many

Answer: (b) Light

Q98. Obstinate

(a) Pliable

(b) Adamant

(c) Passionate

(d) Ominous

Answer: (a) Pliable

Q99. Aggravate

(a) Appropriate

(b) Appreciate

(c) Alleviate

(d) Admire

Answer: (c) Alleviate

Direction: Read the following passage to answer Question Nos. 100-103:

Human beings have proved over a very long period of time that they are pugnacious in nature. They find in anything and everything, from an eggshell to a nation, a suitable cause of war. They are ready to use means and methods to champion the modalities of war, bloodshed and violence. Obviously, as science progressed with time human beings were quick enough to use science for the purpose of war.

The greatest enemy of mankind is not science but war. It is found that when science is used in a constructive way, it leads to undisturbed peace, but when science is perverted to destructive ends, it leads to unending war. Man uses science to make weapons to make war increasingly more terrible. Our main problem, therefore, is not to curb science, but stop the war. That is a job in which everybody must participate, including the scientists. The hour is late and our work has scarcely begun.

Q100. The author feels that the greatest threat of human civilization is-

(a) population

(b) science

(c) war

(d) pollution

Answer: (c) war

Q101. Constructive use of science would lead mankind towards

(a) misery

(b)  happiness

(c) pain

(d) doubt

Answer: (b)  happiness

Q102. The main problem of man is to

(a) control science

(b) control scientists

(c) put an end to the activities of science

(d) put an end to the war

Answer: (d) put an end to the war

Q103. To stop the war, according to the author, we need the participation of-

(a) everybody except the scientists

(b) scientists only

(c) everybody

(d) everybody except the warmongers

Answer: (c) everybody

Direction: Mark correctly the plural forms of the following words

Q104. Oasis

(a) Oasiss

(b) Oases

(c) Oasises

(d) Oassies

Answer: (b) Oases

Q105. Coat-of-mail

(a) Coat-of-mails

(b) Coats-of-mail

(c) Coat’s-of-mail

(d) Coat-of-mail’s

Answer: (b) Coats-of-mail

Direction: Mark correctly the appropriate form of verbs that fit in the blanks:

Q106. When 1 reached the station the train

(a) had left

(b) has left

(c) have left

(d) left

Answer: (a) had left

Q107. Let us wait until he …………. his work.

(a) finish

(b) finishes

(c) will finish

(d) had finished

Answer: (b) finishes

Q108. Direction: Mark the correct arrangement of the following words as these would appear in the dictionary, from first to last:

(i) centuple

(ii) centuplicate

(ii) century

(iv) centurion

(a) (i), (ii), (iv), (iii)

(b) (i), (iii), (iv), (ii)

(c) (i), (iv), (iii), (ii)

(d) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: (a) (i), (ii), (iv), (iii)

Q109. Direction: Mark the correct arrangement of the following words as these would appear in the dictionary, from first to last:

(i) graph

(i) grapery

(iii) graphite

(iv) graphic

(a) (i), (ii), (iii), (iv)

(b) (i), (iii), (ii), (iv)

(c) (ii), (i), (iv), (iii)

(d) (ii), (iii), (iv), (i)

Answer: (c) (ii), (i), (iv), (iii)

Direction: Mark correctly the change in gender of the following words:

Q110. Prosecutor

(a) Prosecutores

(b) Prosecutes

(c) Prosecutrix

(d) Prosecutin

Answer: (c) Prosecutrix means A female prosecutor

Q111. Abbot

(a) Abbotess

(b) Abbess

(c) Abbotress

(d) Abboess

Answer: (b) Abbess

Direction ( Question Nos. 112 – 115): Mark the correct spelling from the options given below

Q112. (a) consollidate

(b) consollidieate

(c) consolidate

(d) consoledate

Answer: (c) consolidate

Q113. (a) seperate

(b) saperate

(c) saperete

(d) separate

Answer: (d) separate

Q114. (a) repetitive

(b) repeatitive

(c) repititive

(d) repietitive

Answer: (a) repetitive

Q115. (a) vigilance

(b) vigilence

(c) vigelance

(d) vigillence

Answer: (a) vigilance

Direction: Mark correctly the prepositions that fit in the blanks appropriate

Q116. The hotel is adjacent ……… the  station.

(a) on

(b) to

(c) beside

(d) upon

Answer: (b) to

Direction: Read the following passage to answer Question Nos. Q117-Q120

As far as theorists opine, English as a second language (ESL.) consists of four fundamental skill areas: listening, speaking, reading and writing. Out of these four skills, listening and reading is termed as Receptive skills, while speaking and writing are called productive skills.

The idea of evaluation grossly involves three zones of learning: Understanding Zone, Application Zone, and Higher-order Thinking Skill (HOTS) Zone. In case of the two Production skills it is easy to evaluate the learner vis-a-vis the three zones of learning, because the product that the learner produces through speaking or writing is, in a sense, tangible, visible, and hence, measurable The problem of the teacher lay in the evaluation of Receptive skills, because the demonstration of these skills are not overtly reflected in the behavior of the learners. The challenge for ESL teacher is to set activities which will not only cause the learner to exercise the receptive skills but will also be clearly and overtly reflected in the demonstration of skills through behaviour. This problem that the ESL teacher faces is again divided into two parts: firstly, there is an uncertainty about the skills involved in listening and reading which the teacher is interested in evaluating secondly, even if the teacher ascertains a particular skill to be evaluated, it is difficult to know whether an item has succeeded in measuring it.

Q117. Number of receptive skills in ESL, as mentioned in the passage-

(a) six

(b) four

(c) nine

(d) two

Answer: (c) nine

Q118. The ESL teacher finds difficulty in evaluating the––

(a) productive skills

(b) HOTS zone

(c) Application zone

(d) receptive skills

Answer: (d) receptive skills

Q119. The skills that are difficult for the learner to overtly reflect in behaviour are-

(a) listening and writing

(b) reading and speaking

(c) listening and reading

(d) reading and writing

Answer: (c) listening and reading

Q120. According to the passage, the challenge of designing an item to measure receptive sills is-

(a) the skills are overtly reflected in behavior of learners

(b) the difficulty of knowing whether an item has been able to measure the desired skill

(c) the unwillingness of students

(d) none of the above

Answer: (b) the difficulty of knowing whether an item has been able to measure the desired skill

 

Pages ( 4 of 5 ): « Previous1 ... 3 4 5Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!