2011 CTET Paper-1 Question with Answer

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on tumblr
Tumblr

2011 CTET Paper-1 Question with Answer

Child DevelopmentMathematicsEnvironment studiesLanguage-I(Eng)Language-II(Hindi)

ENVIRONMENTAL STUDIES


Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

61. As an EVS teacher, you plan to take the students to the zoo. Which of the following activities would you not allow the students to undertake?

(a) Take along lots of eatables for the animals at the zoo

(b) Try to find out the food taken up by different animals at the zoo

(c) Collect photographs of the animals they expect to see at the zoo

(d) Take their drawing books along with them to draw what they see at the zoo

Answer:  (a) Take along lots of eatables for the animals at the zoo

62. The concept of ‘seed germination’ can be taught best by

(a) asking the students to perform an activity to sow seeds, observe different stages and draw them

(b) showing photographs of seed germination

(c) showing germinated seeds to the class and explaining the process of germination

(d) presenting the germination stages through drawings on the board

Answer: (a) asking the students to perform an activity to sow seeds, observe different stages and draw them

63. Mira and Divya are young girls. Mira likes to eat samosas, cutlets, and bread. Divya, on the other hand, takes an iron deficient diet. Which of the following disorders are Mira and Divya likely to suffer from, respectively?

(a) Obesity and scurvy

(b) Scurvy and anemia

(c) Anemia and night blindness

(d) Obesity and anemia

Answer: (d) Obesity and anemia

64. To make children aware of different kinds of fuel, a teacher can

(a) show some samples of fuels in the class

(b) discuss with children about possible kinds of fuel that can be used for cooking, along with a short film

(c) show pictures of fuels on a chart

(d) ask children to list different fuels

Answer: (b) discuss with children about possible kinds of fuel that can be used for cooking, along with a short film

65. The skills required to read a map include

(a) excellent communication skills to draw out the expressive ability

(b) ability to understand the relative position of places, distances, and directions

(c) excellent drawing and painting skills

(d) ability to use calculations and sketch positions on a globe

Answer: (b) ability to understand relative position of places, distances and directions

66. Giving importance to individual experiences of children in an EVS class will benefit the teacher

(a) to connect the subject to the learners’ experiential world and promote reflection and learning

(b) to save her energy as children enjoy talking

(c) to know the unique experiences of children

(d) to help and improve the language and communication skills of the children

Answer: (a) to connect the subject to the learners’ experiential world and promote reflection and learning

67. It has been observed that the process of digestion is faster inside the stomach than outside because

(a) the digestive juices, when kept outside the stomach, become inactive

(b) the food is churned in the stomach thereby increasing the surface area for quicker enzyme action

(c) the digestive juices inside the stomach are acidic, while ‘outside they are alkaline

(d) the amount of digestive juices produced in the stomach in the presence of food is much more

Answer: (b) the food is churned in the stomach thereby increasing the surface area for quicker enzyme action

68. Which of the following statements is not an objective of teaching EVS at the primary level?

(a) To load learners with terms and definitions for assessment

(b) To internalize the values of concern for life and environment

(c) Arouse curiosity about the natural and social environment

(d) Engage in exploratory and hands-on activities that lead to the development of cognitive and psychomotor skills

Answer: (a) To load learners with terms and definitions for assessment

69. An egret bird is often seen on a buffalo’s back. This is because of the egret

(a) feeds on parasites on the buffalo’s back

(b) feeds on insects present in the grass

(c) loves to sing while sitting on the buffalo’s back ‘

(d) rests after flying for a while

Answer: (a) feeds on parasites on the buffalo’s back

70. The idea of showing a sample of a railway ticket in the EVS textbook is to

(a) enhance the skills of students to arrive at conclusions

(b) give them an opportunity to interact with real information and develop the skill of observation

(c) give the students an idea ‘of the rail fare

(d) provide them the knowledge of various abbreviations used in the ticket

Answer: (b) give them an opportunity to interact with real information and develop the skill of observation

71. Which of the following represents one of the objectives of teaching EVS at Primary School?

(a) To inform the learners about the books they should read to expand their knowledge

(b) To connect the experiences of the learners in school with the outside world

(c) To make learners aware of technical terms and definitions

(d) To assess technical terms related to EVS

Answer: (b) To connect the experiences of the learners in school with the outside world

72. Which of the following statements about assignments is correct?

(a) Assignments provide learners an opportunity to search for information, construct their own ideas and articulate them

(b) Assignments can be done by parents, brothers or sisters depending on the talent that they possess

(c) Assignments need to be given as classwork followed by homework every day to provide variety and practice

(d) Assignments should be the only method of assessment

Answer: (a) Assignments provide learners an opportunity to search for information, construct their own ideas and articulate them

73. Simple experiments and demonstrations can be performed in the EVS class

(a) to discuss ideas, record and analyze observations on the basis of questions raised by students

(b) to control the students to ensure discipline in the class’

(c) to enable children to learn on their own and sharpen their observation skills

(d) to follow what is being done in the senior classes

Answer: (a) to discuss ideas, record and analyze observations on the basis of questions raised by students

74. Durga lives in a village and cooks food on a chulha (earthen stove) using wood or cow dung cakes as fuel. She has been suffering from severe cough
for the last three months. This may be due to the

(a) the smoke produced by burning fuels which may have caused her allergy

(b) old age and pollution inside and outside her hut

(c) carbon monoxide produced by burning fuel which may have been deposited in her respiratory tract

(d) soot produced by burning the fuels which may have been deposited in her respiratory tract

Answer: (d) soot produced by burning the fuels which may have been deposited in her respiratory tract

75. After the lunch break, while teaching EVS, you find that students are not. taking interest in the lesson. What would you do?

(a) Take the children out to play in the ground

(b) Ask them to put their heads down on the desk and relax

(c) Use audio-visual aids based on multiple intelligence to make the lesson interesting

(d) Change the topic immediately

Answer: (c) Use audio-visual aids based on multiple intelligence to make the lesson interesting

76. A school planned an educational trip for Class-V students to Rajasthan. What would be your expectations from the children during the visit?

(a) They should note down their questions, if any, and ask the parents after reaching home

(b) They should observe everything without asking questions about it

(c) They should enjoy themselves

(d) They should observe keenly, make notes and share their observations with other students and the teacher

Answer: (d) They should observe keenly, make notes and share their observations with other students and the teacher

77. Rina separated the garbage from the house into two piles as shown below:

 

ctet_2011_p-1_q77

Rina has separated the garbage waste into two piles depending on the criteria

(a) are household / industrial waste

(b) have odour / are odourless

(c) can be decomposed / cannot be decomposed

(d) can be recycled / cannot be recycled

Answer: (c) can be decomposed / cannot be decomposed

78. Chipko Movement was strengthened under the leadership of

(a) A.K. Banerjee

(b) Sunder Lal Bahuguna

(c) Amrita Devi Bishnoi

(d) Medha Patkar

Answer: (a) required in small quantities to prevent deficiency diseases

79. Vitamins are substances

(a) required in small quantities to prevent deficiency diseases

(b) that increase our metabolic rate leading to loss of weight

(c) required as medicines to make us healthy

(d) that build muscles to keep us strong

Answer: (c) make them smooth and clean

80. In rural areas, cow dung is used to coat the floor and walls of huts to

(a) give a natural colour to the floor

(b) keep the insects away

(c) make them smooth and clean

(d) make them rough to increase friction

Answer: (c) make them smooth and clean

81. A farmer wanted to separate the grains from the chaff. This can be achieved by the process called

(a) Harvesting

(b) Handpicking

(c) Threshing

(d) Winnowing

Answer: (c) Threshing

82. Which one of the following is not an objective of including riddles and puzzles in the EVS textbook?

(a) To confuse the mind of the students and let them enjoy the confusion

(b) To develop curiosity and ability to think creatively

(c) To develop critical thinking ability in students

(d) To develop reasoning ability in students

Answer: (a) To confuse the mind of the students and let them enjoy the confusion

83. A man with blood group ‘0’ marries a woman with blood group ‘A’. The chance of their first child having blood group ‘0’ is

(a) 25%

(b) 75%

(c) 50%

(d) 100%

Answer: (c) 50%

84. A Shooting Star is a

(a) meteoroid which catches fire as it enters the Earth’s atmosphere

(b) a star which moves with a constant speed

(c) a shining object which moves with a constant speed in the atmosphere

(d) star with a tail at the end

Answer: (a) meteoroid which catches fire as it enters the Earth’s atmosphere

85. The difference between boiling and evaporation is that

(a) boiling causes a reduction in the volume of liquid while evaporation does not

(b) changing of boiling liquid into vapor can be seen but evaporation cannot be seen

(c) boiling causes a change of state of water while evaporation does not

(d) evaporation can take place at any temperature while boiling cannot

Answer: (d) evaporation can take place at any temperature while boiling can not

86. At the primary stage, assessments should consist of

(a) half-yearly and annual examinations at the end of the year

(b) home assignments and class assignments every week to rate young learners under the categories of pass or fail

(c) continuous and unstructured teacher observations to be shared with learners and parents

(d) formal tests and games have done every week and recorded in the Report Card

Answer: (c) continuous and unstructured teacher observations to be shared with learners and parents

87. A lemon sinks in normal water but floats in salty water because of the density of

(a) lemon increases in salt water

(b) lemon decreases in salt water

(c) salt water is more than normal water

(d) normal water is more than salt water

Answer: (c) salt water is more than normal water

88. Cooked rice can be preserved for a longer time in a refrigerator because

(a) moisture content in the food is reduced at low temperature

(b) refrigerators contain certain chemicals which kill the microbes

(c) microbes become inactive at low temperature

(d) microbes are destroyed and killed at low temperature

Answer: (c) microbes become inactive at low temperature

89. Malaria can be detected by testing the blood for the presence of

(a) eggs of mosquito in red blood cells

(b) Plasmodium in red blood cells

(c) ruptured liver cells in blood

(d) larvae of mosquito in blood

Answer: (b) Plasmodium in red blood cells

90. The use of poems and storytelling to explain concepts in an EVS class helps to

(a) take care of the language and cultural diversity among learners

(b) channelize the energies of the students in the right direction

(c) make the lesson enjoyable and interesting

(d) promote the ability to imagine and explore the nature of the world at the local and global level

Answer: (a) take care of the language and cultural diversity among learners
Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

Read Important Article

Leave a Comment

error: Content is protected !!